ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κομισιόν καταγγέλλει υπέρογκα ποσά για ποδοσφαιρικές μεταγραφές

Προτείνει εντονότερους ελέγχους στις συναλλαγές

ΚΥΠΕ

Η Κομισιόν καταγγέλλει τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για ποδοσφαιρικές μεταγραφές, από τα οποία πολύ λίγα καταλήγουν στα μικρότερα σωματεία, ενώ προτείνει εντονότερους ελέγχους στις συναλλαγές αυτές.

Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής, τα ποδοσφαιρικά σωματεία δαπανούν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μεταγραφές, όμως πολύ λίγα από τα χρήματα αυτά καταλήγουν σε μικρότερα ή ερασιτεχνικά σωματεία, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο αριθμός των μεταγραφών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο υπερτριπλασιάστηκε την περίοδο 1995-2011, ενώ τα ποσά που δαπανήθηκαν από τα σωματεία για αμοιβές μεταγραφών επταπλασιάστηκαν. Το μεγαλύτερο όμως μέρος των δαπανών περιορίζεται σε έναν μικρό αριθμό σωματείων που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα ή στηρίζονται σε πολύ πλούσιους επενδυτές.
Οπως επισημαίνει η έκθεση, η κατάσταση αυτή απλά επιδεινώνει τις ανισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, αφού λιγότερο από 2% των αμοιβών για μεταγραφές καταλήγουν σε μικρότερα σωματεία ή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Το επίπεδο αναδιανομής του χρήματος, που θα αποζημίωνε το κόστος προπόνησης και εκπαίδευσης νέων παικτών, δεν επαρκεί για να μπορούν τα μικρότερα σωματεία να αναπτυχθούν και να σπάσουν την κυριαρχία που εξακολουθούν να έχουν τα μεγαλύτερα σωματεία στις αθλητικές διοργανώσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των αθλητικών αρχών να καθορίζουν τους κανόνες για τις μεταγραφές, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν εξασφαλίζουν δίκαιους, πόσο μάλλον ισότιμους, όρους ανταγωνισμού στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις πρωταθλήματος και κυπέλλου», δήλωσε η Επίτροπος για θέματα αθλητισμού Ανδρούλλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ένα σύστημα μεταγραφών που να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των σωματείων και των νέων παικτών.

Οι κανόνες των μεταγραφών καθορίζονται από τις αρμόδιες αθλητικές αρχές – για παράδειγμα, την ΦΙΦΑ στο ποδόσφαιρο και την ΦΙΜΠΑ για το μπάσκετ. Το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής μεταγραφών της ΦΙΦΑ (Transfer Matching System - TMS), που χρησιμοποιούν 4.600 σωματεία παγκόσμια, έχει αυξήσει τη διαφάνεια στις διεθνείς μεταγραφές αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα σε εθνικό επίπεδο, τονίζει η έκθεση, η οποία διαπιστώνει ότι το σημερινό σύστημα εξακολουθεί να ευνοεί, κυρίως, τα ισχυρότερα οικονομικά σωματεία, τους παίκτες «σούπερσταρ» και τους μάνατζέρ τους.

Προτείνει, οι κανόνες της ΦΙΦΑ και των εθνικών ποδοσφαιρικών ενώσεων να προβλέπουν εντονότερους ελέγχους στις οικονομικές συναλλαγές και την εισαγωγή ενός τέλους «ευ αγωνίζεσθαι» στις αμοιβές για μεταγραφές, πέρα από ένα ποσό που θα συμφωνηθεί από τις αρμόδιες αθλητικές αρχές και τα σωματεία, ώστε να ενθαρρύνεται η καλύτερη αναδιανομή των πόρων από τα πλούσια στα λιγότερο εύρωστα σωματεία.

Η μελέτη προτείνει επίσης τον περιορισμό του αριθμού ποδοσφαιριστών ανά σωματείο, την επανεξέταση του θέματος της «ιδιοκτησίας παικτών σε τρίτους», όπου ένας παίκτης ουσιαστικά εκμισθώνεται από έναν μάνατζερ σε σωματείο, και τον τερματισμό των συμβατικών πρακτικών που διογκώνουν τις αμοιβές για μεταγραφές, κατά τις οποίες ένα σωματείο επεκτείνει την περίοδο δέσμευσης, κατά την οποία ένας παίκτης δεν μπορεί να μεταγραφεί χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου.

Η έκθεση ζητεί επίσης την πλήρη εφαρμογή του κανόνα του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) της ΟΥΕΦΑ και τη θέσπιση ισχυρότερων μηχανισμών αλληλεγγύης για την ενίσχυση της ανάπτυξης των νέων και της προστασίας των ανηλίκων. Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από τους αθλητικούς φορείς να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αναλυθούν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό, στην επόμενη συνεδρίασή της τον Απρίλιο. Η ομάδα, η οποία συζητά επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των στημένων αγώνων, αποτελείται από εθνικούς εμπειρογνώμονες και παρατηρητές της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Ομίλων, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σωματείων (European Club Association) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (International Federation of Professional Football Players). Η ομάδα αναμένεται να υποβάλει έκθεση στους υπουργούς αθλητισμού της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση