ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Φορτουνάτος, ο Κύπριος» της Μαγδαλένα Ζήρα στη Λεμεσό

Ενα δραματοποιημένο Γερμανικό κείμενο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1509

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος Φορτουνάτος, με ήρωα έναν Κύπριο από την Αμμόχωστο.

Ο Φορτουνάτος (Fortunatus) είναι ένα Γερμανικό κείμενο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1509 στα Γερμανικά. Μεταξύ παραμυθιού και πρώιμου μυθιστορήματος, ο Φορτουνάτος είναι μια αφήγηση με πολλή περιπέτεια, ταξίδια σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, μεταφυσικά στοιχεία και έντονο κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο.

Ανήκει στα πιο δημοφιλή αναγνώσματα της εποχής του και των επόμενων αιώνων και θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό έργο, (μετά την αρχαιότητα) που αναφέρεται στην Κύπρο.

Η παράστασή μας το προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο, και με στόχο να ξανα-φανταστεί, μέσα από τη θεατρική εμπειρία, τη σύντομη στιγμή της Ευρωπαϊκής αναγέννησης στη χώρα μας.

Η ιστορία του Φορτουνάτου:
Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Φορτουνάτου, ενός νεαρού Κύπριου από την Αμμόχωστο, ο οποίος φεύγει από την πατρίδα του μετά την χρεωκοπία των γονιών του για να βρει την τύχη του, περιπλανιέται στην Ευρώπη και στην Ανατολή και τέλος επιστρέφει στη χώρα του, σοφότερος και έχοντας κερδίσει τη δόξα και το χρήμα, αλλά πάνω απ’όλα τη γνώση. Η συνάντησή του με τη θεά τύχη (Fortuna), σε ένα δάσος της Γαλλίας, του δίνει και το όνομά του. Η θεά του προσφέρει ένα μαγικό σακουλάκι απ’όπου μπορεί να βγάζει απεριόριστα χρήματα.
Στη συνέχεια ο γιος του κληρονομεί από τον πατέρα του το μαγικό δώρο της Τύχης, αλλά λόγω της φιλοδοξίας του και εξαιτίας του απελπισμένου έρωτά του για μια Αγγλίδα βασιλοπούλα, οδηγείται στην καταστροφή.

Η θεατρική απόδοση του κειμένου παίρνει τη μορφή μιας ιλαροτραγωδίας με παραμυθένια στοιχεία και αναγεννησιακό πνεύμα. Ταξίδια, περιπέτειες, μεταμορφώσεις, έρωτας και προδοσία συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία. Παράλληλα το κείμενο μας προσφέρει μια σπάνια σκιαγράφηση Αναγεννησιακών Κυπρίων ηρώων, μέσα από τη ματιά ενός Ευρωπαίου.

Η παράσταση:
Το αναγεννησιακό θεατρικό μπουλούκι είναι το όχημά μας για ένα σύγχρονο ανέβασμα. Έξι ηθοποιοί μέσα από δεκάδες μαγικές μεταμορφώσεις δημιουργούν τον κόσμο του Φορτουνάτου. Το γέλιο και η συγκίνηση εναλλάσσονται με τις ταχύτητες του αναγεννησιακού θεάτρου, ενώ η αφήγηση και η κίνηση του σώματος οδηγούν τη φαντασία στη δημιουργία αμέτρητων κόσμων στη λιτή σκηνή μας.

Η ομάδα του Φανταστικού Θεάτρου (Μαγδαλένα Ζήρα, Δημήτρης Αληθεινός, Έλενα Κατσούρη, Γιώργος Τσαγγάρης) έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Αντώνη Αντωνίου, στη μουσική επιμέλεια και σύνθεση και Λία Χαράκη στη χορογραφία. Μαζί μας επίσης ο Ευριπίδης Δίκαιος στα κρουστά και ο Γιώργος Λάζογλου στο σχεδιασμό φωτισμών.

Συντελεστές:
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο
Διασκευή-δραματοποίηση-σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνογραφία: Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Τσαγγάρης
Ενδυματολογία: Έλενα Κατσούρη
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Χορογραφία: Λία Χαράκη
Kρουστά: Ευριπίδης Δίκαιος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Διδασκαλία τραγουδιού: Ελένη Κάνθου
Θεατρική Ξιφασκία: Νάντια Μουάφη
Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

Με τους: Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Νεκτάριο Θεοδώρου, Βαλεντίνο Κόκκινο, Ανδρέα Κούτσουμπα, Τζωρτζίνα Τάτση.

Βασισμένο στο κείμενο Fortunatus (1509). Μετάφραση πρωτότυπου κειμένου στα Ελληνικά: Ελένη Αντωνιάδου, επιμέλεια μετάφρασης και έκδοσης: Ελένη Κακουλίδη-Πάνου. Μία έκδοση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Κακουλίδη-Πάνου)

Info
11 Σεπτεμβρίου: Ανοικτό Θέατρο Ερήμης, στις 8.30μμ
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 97626798.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση