ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:19
 

Ο Καλοπαναγιώτης, ένας από τους 21 Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας (EDEN)

Στον «Τουρισμό και στην Ανάπλαση Φυσικών Χώρων»

Ο Καλοπαναγιώτης στην επαρχία Λευκωσίας είναι ένας από τους 21 Ευρωπαϊκούς προορισμούς που κέρδισαν βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον βιώσιμο τουρισμό.

Ο τίτλος «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας στον Τουρισμό και στην Ανάπλαση Φυσικών Χώρων 2011» απονεμήθηκε σε 21 τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης στη διάρκεια τελετής για την απονομή του Βραβείου στις Βρυξέλες στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

EDEN είναι το αρκτικόλεξο στα αγγλικά του “European Destinations of Excellence” («Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»), μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προάγει μοντέλα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και οδηγούν στην επιλογή ενός τουριστικού «προορισμού αριστείας» από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Οι 21 Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας 2011 είναι:

ΚΥΠΡΟΣ - Καλοπαναγιώτης
Ο Καλοπαναγιώτης, κοντά στις θερμές πηγές τις οποίες επισκέφτηκαν ο Βασιλιάς Σολομώντας και οι Βυζαντινοί στην αρχαιότητα, είναι ένα ειδυλλιακό κυπριακό ορεινό χωριό που αναρριχάται στα άγρια υψώματα της οροσειράς του Τροόδους. Μια πραγματική γαλήνη ολικής απόδρασης είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα αυτής της εκπληκτικής πόλης. Τα αρχαία παρεκκλήσια της, τα μοναστήρια της και οι κατοικίες της έχουν υποστεί προσεκτική αναστήλωση, και τώρα στεγάζουν εντυπωσιακές συλλογές βυζαντινής τέχνης και μουσεία τοπικής ιστορίας. Οι επισκέπτες έρχονται για να χαλαρώσουν στα ιαματικά λουτρά, να απολαύσουν ένα ειρηνικό φυσικό τοπίο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και την πεζοπορία στα μονοπάτια που περιβάλλουν τον Καλοπαναγιώτη.
www.kalopanayiotis.com

ΑΥΣΤΡΙΑ – Πόλη Gmünd / Καρινθία
Φυτεμένη στην πράσινη κοιλάδα του εθνικού πάρκου του Nockberge, η πόλη Gmünd είναι μια σημαντική ιστορική Ευρωπαϊκή Περιτοιχισμένη Πόλη, γνωστή στους ντόπιους και ως «πόλη των καλλιτεχνών». Χάρη στις προνοητικές κοινοτικές πρωτοβουλίες των κατοίκων της, 15 από τα μεσαιωνικά κτήρια της πόλης αναστηλώθηκαν προσεκτικά και μετατράπηκαν σε καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς και πράσινους χώρους που φιλοξενούν τοπικά και διεθνή έργα αριστοτεχνών χειροτεχνών, καλλιτεχνών και γλυπτών. Το περιβάλλον τοπίο είναι παράδεισος για οδοιπόρους και ποδηλάτες.
www.stadtgmuend.at

ΒΕΛΓΙΟ - Marche-en-Famenne
Η ξεχωριστή κοινότητα Marche-en-Famenne και τα χωριά της, που μπορούν να εξερευνηθούν είτε με δίτροχο είτε με παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα, προσφέρουν στους επισκέπτες λάτρεις της ιστορίας γνώσεις για αυτήν την εμπορική πόλη του 13ου αιώνα. Τα αναστηλωμένα κτήρια περιλαμβάνουν τον οχυρό πύργο του Juniesse, που είναι τώρα σχολή οργανοποιίας, το Old Granary House και το παλιό μοναστήρι Carmes καθώς και το Κάστρο Jemeppe με τους παραμυθένιους πύργους του και την τάφρο του. Η Marche-en-Famenne έχει νεαρό και δυναμικό πληθυσμό που είναι περήφανος για την πλούσια ιστορική κληρονομιά του.
www.maisontourisme.nassogne.marche.be

ΚΡΟΑΤΙΑ - Pustara Višnjica
Αυτό το όμορφο και εκτεταμένο ιπποτροφείο του 19ου αιώνα στην Ανατολική Σλαβονία περιβάλλεται από δάση φλαμουριών, καστανιών και σφενδαμνών. Το Pustara Višnjica αποτελεί σήμερα το μόνο εν λειτουργία Pustara, ή ιπποτροφείο, που απομένει στην Κροατία. Ο αγροτουρισμός ακμάζει σε αυτή την ελάχιστα γνωστή περιοχή όπου καλλιεργούνται τοπικά βότανα, σπόροι και φυτά, αναβιώνει η παραδοσιακή κοσμηματοποιία και προσφέρονται στον επισκέπτη πολλές υγιεινές υπαίθριες ενασχολήσεις, από ιππασία έως ποδηλασία.
www.visnjica.hr

ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Slovácko
Κάντε μία βόλτα στο αναστηλωμενο και όμορφα διατηρημένο κανάλι των 65 μιλίων, το Κανάλι Bat’a. Το κανάλι ελίσσεται στα πλούσια δάση και τα χλοερά τοπία του Slovácko, ενώ σε όλη τη διαδρομή συναντάει κανείς μουσεία και μνημεία, τα οποία αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά αυτής της μεταλλευτικής και οινοποιητικής περιοχής. Αυτή είναι η πόλη του παραδοσιακού χορού "verbunk", που βραβεύτηκε με τη διάκριση UNESCO το 2005, καθώς και μερικών από τους καλύτερους και αρχαιότερους αμπελώνες της Τσεχικής Δημοκρατίας. Απολαύστε ένα γευστικό ταξίδι σε αυτήν την όμορφη περιοχή, ανακαλύψτε τους οχυρωμένους οικισμούς της Μοραβίας και τις γοτθικές δομές, όπως το εντυπωσιακό Κάστρο Buchlov.
www.slovacko.cz

ΕΣΘΟΝΙΑ – Εθνικό Πάρκο των Αρχοντικών Lahemaa
Τρία αρχοντικά, καθένα με διαφορετικό χρώμα, που προέρχονται από διαφορετικές εποχές, αλλά μοιράζονται ένα κοινό στυλ που απηχεί το εσθονικό μεγαλείο και την κλασσική μπαρόκ αρχιτεκτονική, βρίσκονται στην ένδοξη «γη των κόλπων» (“land of bays”) του Εθνικού Πάρκου Lahemaa. Και τα τρία αρχοντικά, ανακαινισμένα με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, προσφέρουν στους τουρίστες διαφορετικές εμπειρίες – το Vihula είναι μια λέσχη της υψηλής κοινωνίας και σπα, το Palmse ένα υπαίθριο μουσείο, το Sagadi ένα Σχολείο της Φύσης και Δασικό Μουσείο. Στη γειτονιά αυτών των κομψών κτηρίων οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν το ατμοσφαιρικό Viru Bog ή να κάνουν μια βόλτα με ένα πλοιάριο των Βίκινγκ στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό Kasmu.
www.sagadi.ee , www.palmse.ee , www.vihulamanor.com

ΓΑΛΛΙΑ – Roubaix
Μέλος του πλούσιου τριγώνου υφαντουργίας Lille-Roubaix-Tourcoing της βιομηχανικής εποχής στη βόρεια Γαλλία, το Roubaix έχει υποβληθεί σε εντυπωσιακό αστικό σχέδιο ανάπτυξης για να γίνει μια ζωηρή, καλλιτεχνικά δραστήρια πόλη χτισμένη σε βιώσιμες βάσεις. Πολλά κτήρια βιομηχανικής και αστικής χρήσης έχουν μεταμορφωθεί – το δημοτικό κολυμβητήριο είναι τώρα μουσείο καλών τεχνών, ένα παλιό γκαράζ είναι τώρα ανεξάρτητο θέατρο. Ένα πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων επιτρέπει στους επισκέπτες να ξεφύγουν από την πόλη στους αναδιαμορφωμένους πράσινους χώρους της πόλης.
www.roubaixtourisme.com

ΕΛΛΑΔΑ – Δήμος Δελφών
Έδρα του γνωστού «Μαντείου» και, στην ελληνική μυθολογία, τοποθεσία του «κέντρου του σύμπαντος», οι Δελφοί έχουν μακρά και μυστηριώδη ιστορία καθώς και απίστευτα γραφικό τοπίο, με καθαρές παραλίες σημασμένες με τη Γαλάζια Σημαία και με πλούτο αρχαιολογικών ερειπίων. Στα πολλά σχέδια ανάπλασης στους Δελφούς περιλαμβάνονται: η αναστήλωση των βυρσοδεψείων ηλικίας αιώνων στη συνοικία Χάρμαινα και η αποκατάσταση της Παλιάς Πόλης της Άμφισσας με χρήση βιώσιμων δομικών τεχνικών. Είτε σας αρέσουν τα περιπετειώδη υπαίθρια αθλήματα είτε προτιμάτε την περιήγηση σε ιερά εδάφη αρχαίων ναών, αμφιθεάτρων ή σταδίων – οι Δελφοί τα έχουν όλα. 
www.delphi.gr

ΟΥΓΓΑΡΙΑ – Mecsek
Το Mecsek είναι μια πράσινη πόλη στη νότια Ουγγαρία, με μεσογειακό ήπιο κλίμα που επιτρέπει την ευδοκίμηση των σύκων, των αμυγδάλων και των αμπελιών. Με πολλές ρωμαϊκές πόλεις και αρχαίους χώρους ηλικίας πολλών αιώνων τριγύρω, πολλοί από τους εγκαταλελειμμένους χώρους του Mecsek έχουν αποκτήσει νέα ζωή. Μεταξύ αυτών είναι τώρα ένα διάσημο εργοστάσιο πορσελάνης και κέντρο τεχνών, ένα ξενοδοχείο μέσα σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην πόλη Mohács, λαμβάνει χώρα ετησίως ένα συναρπαστικό καρναβάλι, και οι απέραντες, ελάχιστα εξερευνημένες σπηλιές Trió στην περιοχή αποτελούν ένα φυσικό θαύμα. Οι λίμνες Orfű στη μέση των πυκνών δασών αξίζουν επίσης να τις επισκεφτείτε.
www.mecsekimeglepetesek.hu

ΙΣΛΑΝΔΙΑ – Δήμος Stykkishólmur
Αυτό το χαριτωμένο ψαροχώρι χτισμένο στη δυτική άκρη της Ισλανδίας είναι αντίκρυ στη χερσόνησο Westfjords - ανάμεσά τους μεσολαβεί ωκεανός. Καθώς ο κλάδος της αλιείας περνάει ύφεση, το χωριό του Stykkishólmur εφάρμοσε ένα σχέδιο ανάπλασης για να προωθήσει τον τουρισμό, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Τα παλιά σπίτια των ψαράδων ανακαινίστηκαν και άνοιξαν ως ξενώνες, προσφέροντας εργασία στους νέους που επιλέγουν τώρα πια να παραμείνουν στον τόπο και να καλωσορίζουν τους επισκέπτες αντί να φεύγουν από το χωριό. Τα φιόρδ αποτελούν βασικό πόλο έλξης σ’ αυτήν την απόμακρη, άγρια περιοχή, όπως και το μουσείο του Ηφαιστείου και το μουσείο τοπικής λαογραφίας. Ελάτε εδώ, για να ξεφύγετε από τη φούρια και να βρείτε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής.
www.stykkisholmur.is, www.snaefellsnes.com, www.west.is

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - The Great Western Greenway, Co Mayo
Το Great Western Greenway είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδηλατοδρόμους της Ευρώπης. Αυτή η εντυπωσιακή διαδρομή προσφέρει 42 χιλιόμετρα μαγευτικών τοπίων στεριάς και θάλασσας, που αγκαλιάζουν την άγρια ατλαντική ακτή του County Mayo. Σημαντικά μνημεία που συνορεύουν με τον πρώην σιδηρόδρομο έχουν τώρα αναπλαστεί και είναι και πάλι ανοιχτά, όπως το γνωστό βικτωριανό ξενοδοχείο Mulranny. Θαυμάστε το αρχιπέλαγος στο Clew Bay, την απόκρημνη οροσειρά Nephin και τις παραλίες με σήμανση γαλάζιας σημαίας κατά μήκος της διαδρομής.
www.mulranny.ie, www.greenway.ie

ΙΤΑΛΙΑ – Montevecchio, Δήμος Guspini
Η νοτιοδυτική ακτή της Σαρδηνίας είναι ένα ιταλικό καλοκαιρινό ειδύλλιο. Εκτός από τις τέλειες, σαν καρτ-ποστάλ, παραλίες της, τους ελαιώνες της και τα ηλιόλουστα βουνά της, έχει και το Montevecchio. Είναι ένα χωριό και οικολογικό μουσείο στην περιοχή των παλαιότερων ορυχείων της Ιταλίας, που αναστηλώθηκε για να γίνει ένα σημαντικό κέντρο κληρονομιάς, προσφέροντας μια ματιά σε αυτήν την ξεχασμένη πτυχή της βιομηχανικής ιστορίας της Σαρδηνίας. Το μουσείο και χωριό προβάλλει αγροτικές τέχνες, την ιστορία εξόρυξης και τοπικές λιχουδιές που παράγονται βάσει παραδοσιακών συνταγών. Το χωριό φιλοξενεί επίσης πολλά τοπικά φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
www.minieramontevecchio.it

ΛΕΤΟΝΙΑ – Χωριό Ligatne
Το χωριό Ligatne αναπτύχθηκε γύρω από την χαρτοποιία του. Πρόκεται για την παλαιότερη εν λειτουργία χαρτοποιία στη Λετονία και τη μοναδική που παράγει χαρτί στη χώρα. Στις μέρες της ακμής της περιλαμβάνονταν στο πελατολόγιό της οι Ρώσοι τσάροι. Σήμερα η χαρτοποιία είναι ακόμη το επίκεντρο του χωριού, καθώς παράγει ανακυκλωμένο χαρτί και στηρίζει την ανάπλαση του Ligatne. Περιτριγυρισμένο από κυματιστούς λόφους και ροδαλούς αμμόλοφους, το χωριό Ligatne και η χαρτοποιία του είναι τώρα ανοιχτά για τους τουρίστες που θέλουν να ανακαλύψουν αυτή την παλιά τέχνη, να ενημερωθούν σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού και, φυσικά, να απολαύσουν το Εθνικό Πάρκο Gauja και την προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα του μέσα στην οποία βρίσκεται το Ligatne.
www.visitligatne.lv

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – Έπαυλη του Rokiškis
Αυτή η πρώην κατοικία του Κόμη Ignotas Tyzenhauzas, η κομψή, επιβλητική έπαυλη στην πόλη Rokiškis, βρίσκεται ανάμεσα σε πανέμορφους κήπους. Τα προσεκτικά ανακαινισμένα δωμάτια της και οι πολιτιστικές βραδιές της ελκύουν τόσο ντόπιους όσο και ξένους επισκέπτες. Στεγάζοντας τώρα και το τοπικό μουσείο του Rokiškis, με περισσότερα από 77.000 τεχνουργήματα, βιβλία και καλλιτεχνήματα, τα παλιά κτήρια της έπαυλης και τα βοηθητικά κτίσματα έχουν ανακαινιστεί ώστε να αντανακλούν την παλιά τους πολυτέλεια. Εκεί στεγάζεται και το παράξενο Μουσείο Χριστουγεννιάτικων Φατνών, ιδανικό για μια εναλλακτική χειμερινή απόδραση.
www.rokiskis.lt

ΜΑΛΤΑ – Għarb
Στο ήσυχο χωριού Għarb, στην άκρη του μαλτέζικου νησιού Gozo, οι νέοι μιλούν ακόμη την τοπική διάλεκτο, και στα εστιατόρια προσφέρονται παραδοσιακά γεύματα - έτσι διατηρούνται ζωντανές δύο βασικές παραδόσεις του Gozo. Η «Wied il Mielaħ», ή αλλιώς «αλμυρή κοιλάδα», μια φυσική λεκάνη πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα η οποία είχε εγκαταλειφθεί, έχει αναπλαστεί επιτυχώς. Τα ερειπωμένα τείχη που περιβάλλουν την κοιλάδα έχουν ανακατασκευαστεί και η φυσική βλάστηση έχει αποκατασταθεί. Στο Għarb υπάρχουν, επίσης, ένα λαογραφικό μουσείο και πολλές γραφικές, ιστορικής σημασίας εκκλησίες και βασιλικές.
www.gharbnet.com , www.lc.gov.mt

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – Veenhuizen
Μείνετε ένα βράδυ σε πρώην κελί φυλακής, αν ζητάτε μια εναλλακτική απόδραση στην ύπαιθρο. Το Veenhuizen ήταν αποικία φυλάκισης και αναμόρφωσης που μεταμορφώθηκε με ανάπλαση σε αναπτυσσόμενο χωριό ανοιχτό στους τουρίστες. Τα παλιά κτήρια της φυλακής είναι σήμερα ξενώνες, κέντρα υγείας, χώροι έκθεσης καλλιτεχνημάτων και μουσεία. Αυτή η «Φιλανθρωπική Εταιρεία», που ιδρύθηκε από έναν Ολλανδό στρατηγό το 1822 ως κοινότητα εργασίας για αστέγους και απόρους, αποτελεί σήμερα σύμβολο της ιστορίας της κοινότητας και – χάρη στην παρθένα εξοχική τοποθεσία της – ισχυρό πόλο έλξης για τους επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικές πολιτιστικές διακοπές.
www.veenhuizenboeit.nl, www.kopvandrenthe.nl

ΠΟΛΩΝΙΑ – Żyrardów
Το Żyrardów ήταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες εργοστασιουπόλεις λευκών ειδών στην Ευρώπη, χτισμένη με καινοτόμο σχέδιο στη δεκαετία του 1820, με προσεκτικό σχεδιασμό δρόμων και ένα πραγματικό χωριό για τους εργαζόμενούς της. Σήμερα, με προσεκτική αναστήλωση, αυτό το μοναδικό παράδειγμα υποδειγματικής πόλης ή κηπούπολης έχει γίνει εργοστασιακό μουσείο, με τα παλιά κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια μεταμορφωμένα σε σπίτια, εστιατόρια και καταστήματα, χωρίς ωστόσο να έχουν χάσει τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. Εκεί κοντά, η κωπηλασία, η ποδηλασία και η πεζοπορία αυξάνουν την έλξη.
www.zyrardow.pl , www.wirtualnyspacer.zyrardow.pl

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – Φυσικό Πάρκο Faial
Φανταστείτε να σκαρφαλώνετε τον ανενεργό, σκεπασμένο με βρύα κρατήρα ενός άλλοτε εκρηκτικού ηφαιστείου, σε ένα νησί όπου κυριαρχούν θελκτικές πράσινες κορυφές. Το Φυσικό Πάρκο Faial στις Αζόρες προσφέρει αυτά και πολλά ακόμα. Μετά από μια εντατική ανακαίνιση, το Πάρκο είναι σήμερα πιο προσβάσιμο από ποτέ στους τουρίστες. Προσφέρει εκπαιδευτικά μονοπάτια, ένα κέντρο έρευνας και ανακάλυψης και οργανωμένες εκδρομές, για να προβάλλει τα καλύτερα του Faial, μεταξύ των οποίων είναι το εντυπωσιακό ηφαίστειο Capelinhos. Το Faial έχει έναν κρυμμένο θησαυρό πολλών μικρών, γραφικών χωριών, στα οποία υπάρχουν εντυπωσιακά μουσεία και γκαλερί, και εξαίσιου φυσικού περιβάλλοντος, όπου δεσπόζουν επιβλητικές ηφαιστειακές κορυφές.
www.parquesnaturais.azores.gov.pt/en/faial-eng

ΣΛΟΒΕΝΙΑ – Idrija
Επισκεφτείτε ένα μουσείο θαμμένο στη γη – το μουσείο εξόρυξης της Idrija με πολλά τμήματα που βρίσκονται κάτω στα φρέατα, ώστε οι επισκέπτες να παίρνουν μια ιδέα του πώς ήταν η ζωή την εποχή της ακμής της εξόρυξης υδραργύρου. Μέρος ενός σχεδίου που έχει ως σκοπό να φέρει τουρισμό στην Idrija και να τιμήσει την εξορυκτική κληρονομιά της πόλης, η μεταμόρφωση του ορυχείου σε ζωντανό μουσείο έχει αυξήσει τις τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές σε αυτήν την χαριτωμένη, παραδοσιακή σλοβένικη αγροτική πόλη. Η Idrija είναι επίσης γνωστή για την όμορφη παράδοση παραγωγής δαντέλας και προσφέρει πολλές δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές είναι το ψάρεμα, η πεζοπορία και το κολύμπι.
www.idrija-turizem.si

ΙΣΠΑΝΙΑ – Οικολογικό Πάρκο Trasmiera
Μια πρωτοβουλία της κομητείας Arnuero της περιοχής Cantabria, το Οικολογικό Πάρκο Trasmiera είναι ένα συναρπαστικό ανοιχτό μουσείο που καταγράφει τη ζωή των αλμυρών ελών, των ακτών και την ιστορία αυτής της σημαντικής φυσικής περιοχής. Με έκταση 2.500 εκτάρια (25.000 στρέμματα), το πάρκο περιλαμβάνει αγροικίες, έναν αναστηλωμένο μύλο και παρατηρητήρια πτηνών που επαναλειτουργούν ως πολιτιστικοί χώροι και εκπαιδευτικά κέντρα. Ζωντανό αρχείο των εθίμων ψαρέματος και γεωργίας της περιοχής, καθώς και ιδανικό μέρος για τον εντοπισμό ελόβιων πτηνών και άγριας πανίδας, το πάρκο επενδύει στη φύση βιώσιμα.
www.ecoparquedetrasmiera.com

ΤΟΥΡΚΙΑ - Hamamönü-Altındağ Ankara
Στην καρδιά του σφύζοντος τουριστικού προορισμού Άγκυρα, βρίσκεται μια ελάχιστα γνωστή περιοχή που ονομάζεται Hamamönü. Αποτελούσε ακμάζουσα συνοικία στη δεκαετία του 1920 και είχε χτιστεί με μείγμα ειδών που αντανακλούν τόσο τη μοντέρνα τούρκικη όσο και την οθωμανική αυτοκρατορική αρχιτεκτονική. Σήμερα οι δρόμοι της έχουν πεζοδρομηθεί και 33 από τα ιστορικά της κτήρια έχουν αναστηλωθεί και καταχωρηθεί ως προστατευόμενα σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο κληρονομιάς. Εκπληκτικά masjuds (χώροι προσκυνήματος) και τζαμιά, μαγαζιά, αγορές και κατοικίες την κάνουν σήμερα ένα δημοφιλές μέρος για ντόπιους και τουρίστες, και η ζωηρή, δημιουργική ατμόσφαιρα που κάποτε υπήρχε εδώ ζωντανεύει και πάλι. 
www.altindag.bel.tr , www.hamamonu.com.tr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα EDEN και τους προηγούμενους παραλήπτες βραβείων http://ec.europa.eu/eden

www.kathimerini.com.cy

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Αν πιστεύετε ότι το Μαρόκο είναι επικίνδυνος προορισμός, θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο.

Ταξίδι χωρίς φόβο

Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μιας φυσικής καταστροφής, κάντε σχέδια για τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα Εμιράτα ...
Newsroom K
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η εντυπωσιακή Notre-Dame de la Garde «εποπτεύει» το παλιό λιμάνι

Mασσαλία: Έγινε αγνώριστη

Έπειτα από μία δεκαετία εντατικών εργασιών η μεταμορφωμένη πλέον Μασσαλία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η θέα στην πόλη από τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα

Μόσχα by locals

Ένας δρόμος-κόσμημα, το μουσείο των κοσμοναυτών και γκουρμέ εμπειρίες σιβηρικής έμπνευσης
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Ο Ρωμαίικος Γιαλός εκπέμπει αρχοντιά

Τα δώρα της Λήμνου

Μια τεράστια πεδιάδα είναι η Λήμνος με το μεγαλύτερο ύψωμά της να φτάνει με το ζόρι τα 450 μέτρα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Βόλτα στο γραφικό Κιόνι

Εμπειρία Ιθάκης

Καταπράσινα χαμηλά βουνά, ονειρεμένοι κόλποι και δεκάδες κρυφές παραλίες, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Εξερευνήστε την ανέγγιχτη φύση της, την τοπική κουλτούρα της Σκωτίας

Η ασυμβίβαστη Σκωτία

Μπορεί η Σκωτία να είναι μια μικρή χώρα αλλά τα έχει όλα: χρώματα, τοπία, αρχιτεκτονική, ατμόσφαιρα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ