ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τρίτο «όχι» του Καζαμία στον Χριστόφια

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, η έκπληξη που προκάλεσε και η προεδρολογία

Στο άκουσμα της είδησης περί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, πάρα πολλοί αντέδρασαν με ανησυχία περί της κατάστασης της υγείας του, ενώ οι περισσότερο καχύποπτοι έσπευσαν να αποφανθούν ότι «κάτι άλλο κρύβει αυτή η ιστορία».

Το ολιγόμηνο πέρασμα του Κίκη Καζαμία από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν αρκετό για να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι μπορούσε να κάνει τη διαφορά, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, με την οικονομία να βρίσκεται σε επικίνδυνη κατηφορική πορεία. «Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε» ήταν τα πρώτα λόγια του Κίκη Καζαμία την 5η του περασμένου Αυγούστου, μόλις διαδέχθηκε τον Χαρίλαο Σταυράκη, λίγο μετά την έκρηξη στο Μαρί, σε μία άκρως δύσκολη χρονική περίοδο, με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, την κοινωνία σε αναβρασμό και την οικονομία σε δυσχερή πορεία.

Στο άκουσμα της υπουργοποίησης του Κίκη Καζαμία αυτοί που κρατούν τα ηνία της αγοράς, η κοινή γνώμη, ακόμη και στελέχη τής αντιπολίτευσης, δήλωσαν ανακουφισμένοι και αισιόδοξοι, γιατί καθόλη τη διαδρομή του στην πολιτική, ο 60χρονος οικονομολόγος απέδειξε ότι διαθέτει αποφασιστικότητα και τόλμη, ενώ την ίδια ώρα είναι συναινετικός και, πάνω από όλα, ακούει, στοιχεία απαραίτητα για έναν υπουργό Οικονομικών, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, ανέβασε τους ρυθμούς σε σημείο που έβαλε σε περιπέτειες την υγεία του. Η μόλυνση που παρουσίασε τον Ιανουάριο απεδείχθη σοβαρότερη από όσο υπολόγισε. Όταν κλήθηκε από τους γιατρούς να μην υποτιμά τους κινδύνους, συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό του. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο και του έθεσε θέμα αποχώρησης, γιατί θα ήταν υποχρεωμένος να απουσιάσει, γεγονός που δεν θα του επέτρεπε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όπως θα έπρεπε ή, καλύτερα, όπως θα επιθυμούσε. Ο Πρόεδρος σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να χάσει ένα τόσο πολύτιμο συνεργάτη. Είπε στον Κίκη Καζαμία να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να γίνει καλά. Έτσι και έγινε. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ο υπουργός περιορίστηκε στο σπίτι του όλο τον Φεβρουάριο, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο και διεκπεραίωνε τις πάρα πολλές εκκρεμότητες που είχε ενώπιόν του. Επέμενε, όμως, ότι αυτή δεν ήταν λύση και ενημέρωσε εκ νέου τον Πρόεδρο για την πρόθεσή του να αποσυρθεί, δεδομένης και της ανάγκης για μετάβαση στο εξωτερικό για θεραπεία.

Οι προσπάθειες του Προέδρου να μεταπείσει τον υπουργό δεν ήταν αρκετές. Ο ίδιος ο Κίκης Καζαμίας αναγνώριζε ότι η χρονική περίοδος ήταν ακατάλληλη για κάτι τέτοιο, «την ώρα που τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη. Ωστόσο, ο Πρόεδρος αλλά και η ηγεσία του ΑΚΕΛ, γνωρίζοντας ότι ο Κίκης Καζαμίας δεν εγκαταλείπει την ώρα της μάχης, είχαν αντιληφθεί ότι η αποχώρηση του δημοφιλούς υπουργού ήταν μονόδρομος και τότε άρχισαν οι διεργασίες για την εξεύρεση του αντικαταστάτη του. 

Οι διαφωνίες
Ο αντίλογος λέει ότι η παραίτηση του Κίκη Καζαμία οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα σε διαφωνίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια αλλά και με το κόμμα του σε σειρά ζητημάτων, από τη θέση του για αδειοδότηση καζίνο μέχρι την ανανέωση της θητείας του Αθανάσιου Ορφανίδη στην Κεντρική Τράπεζα. Αυτές οι διαφορετικές αντιλήψεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων, καθώς και άλλων ήταν γνωστές. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι σε καμιά περίπτωση δεν λειτούργησαν ως αιτία ή ως αφορμή για την αποχώρηση του Κίκη Καζαμία, η οποία αποδίδεται καθαρά σε λόγους υγείας. Κυβερνητικά στελέχη αλλά και αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ κάνουν λόγο για ατυχία και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. σε λίγους μήνες αλλά και τους σχεδιασμούς του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Είναι κοινό μυστικό ότι το όνομα του Κίκη Καζαμία ακούστηκε και εξακολουθεί να ακούγεται μεταξύ άλλων, «ως μία πολύ καλή λύση για το ΑΚΕΛ», σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν θα είναι υποψήφιος. Επί του παρόντος όλα αυτά παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο. Όταν επέστρεψε από το Λουξεμβούργο, όπου υπηρέτησε ως μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε. ο Κίκης Καζαμίας τέθηκε επικεφαλής ενός μεγαλεπήβολου έργου για τη δημιουργία ιδιωτικού ογκολογικού Κέντρου στην Ασγάτα. Λόγω αυτής της επαγγελματικής υποχρέωσης αρνήθηκε τη θέση του προϊσταμένου της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. μετά την παραίτηση Α. Μολέσκη. Ήταν το δεύτερο «όχι» που είπε στον Δημήτρη Χριστόφια.

Το πρώτο ήταν τον Απρίλιο του 2004, όταν ο Κίκης Καζαμίας παραιτήθηκε από υπουργός Συγκοινωνιών λόγω διαφωνίας με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για το σχέδιο Ανάν. Ο Κίκης Καζαμίας προέταξε συνειδησιακούς λόγους και αρνήθηκε να υπακούσει στην κομματική γραμμή όπως παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Οι σχέσεις του με τον Δ. Χριστόφια δέχθηκαν πλήγμα αλλά αποκαταστάθηκαν στον μέγιστο βαθμό με την υπουργοποίηση του Κίκη Καζαμία, ο οποίος παρά τις όποιες επιφυλάξεις, «σαν καλός στρατιώτης του ΑΚΕΛ», δέχθηκε να αναλάβει το καυτό υπουργείο τον Ιούλιο του 2011 και να στηρίξει, τόσο τον Πρόεδρο όσο και το κόμμα του, σε μία περίοδο που μία τέτοια ενέργεια ενείχε ρίσκο και κόστος.

Με την ολιγόμηνη θητεία του στο πηδάλιο του Υπ. Οικονομικών δεν διέψευσε όσους επένδυσαν στις ικανότητές του. Υποχρεώθηκε όμως να πει το τρίτο «όχι» στις παραινέσεις για παραμονή. Και φεύγοντας, φρόντισε να κλείσει τη συμφωνία για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

www.kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ