ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:54
 

Αλλο ένα τοτέμ...

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ. Η Αριστερά διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξή τους, η Αριστερά συμβάλλει καταλυτικά στο γκρέμισμά τους. Εχει ήδη συμβεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάγκη προώθησης μεγάλων επενδύσεων. Εννοιες που αποτελούσαν ανάθεμα, ακόμη και για ένα κομμάτι της Δεξιάς. Τώρα αποτελούν, στα λόγια τουλάχιστον, επίσημους κυβερνητικούς στόχους.

Χθες, στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός έθαψε ένα ακόμη τοτέμ, αυτό του αντιαμερικανισμού. Αν κάποιος σας έλεγε πριν από είκοσι χρόνια ότι ένας αριστερός Ελληνας πρωθυπουργός θα μιλούσε με αυτόν τον τρόπο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θα του λέγατε ότι είναι παράφρων. Και όμως. Ο κ. Τσίπρας διακήρυξε χθες ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και επειδή αυτή η σχέση έχει μπόλικη ιστορία πίσω της, η δήλωση έχει τη σημασία της.

Αυτά ως προς τη δική του διαδικασία ωρίμανσης, η οποία έχει κάποια σημασία. Πρακτικά, όμως, τι θα μείνει από την επίσκεψη; Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν φειδωλός στις υποσχέσεις και κράτησε χαμηλά τον πήχυ. Οι παραινέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν τη σημασία τους, αλλά στις ΗΠΑ οι αγορές δουλεύουν με τους δικούς τους όρους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι λόγω ενός τηλεφωνήματος από τον Λευκό Οίκο, αλλά βάσει ενός σχεδίου που μετράει κόστος και όφελος. Στον τομέα της ασφάλειας είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σχέδιο βελτίωσης, ανεπίσημης όμως, της βάσης της Σούδας. Και επίσης θα προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. Μέχρις εκεί.

Το καλό είναι ότι άνοιξαν κανάλια επικοινωνίας, που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε μια κρίσιμη στιγμή. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε πολλά, ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές παρεμβάσεις προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από τα κόκκινα χαλιά στα αγκάθια της καθημερινότητας. Η εικόνα ήταν προφανώς θετική, η ουσία πολύ συγκρατημένη. Η πραγματικότητα θα περιμένει και μαζί τα κρίσιμα διλήμματα που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας. Στον Ελληνα αρέσει να βλέπει τους ηγέτες του δίπλα στους ισχυρούς. Δεν είναι όμως αυτό που τον καίει αυτή την ώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση