ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:03
 

Μοντέλα αντιπολίτευσης

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «πώς θα είναι η Ελλάδα σε δύο χρόνια από τώρα;», δεν αρκεί να μαντέψουμε τι είδους κυβέρνηση θα έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε και τι αντιπολίτευση θα έχουμε. Και εξηγούμαι: Θα έχουμε απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση έναν Τσίπρα που θα ταιριάζει στο προπατορικό 3% του ΣΥΡΙΖΑ και στην περίοδο προ του 2015; Εναν Τσίπρα που θα μετασχηματισθεί σε ριζοσπάστη σοσιαλδημοκράτη, όπως πιστεύουν πάρα πολλοί από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του; Ή έναν Τσίπρα που θα ακολουθεί μια α λα καρτ συνταγή, ανάλογα με τις περιστάσεις;

Αν είχα να μαντέψω, νομίζω ότι το α λα καρτ ή «ό,τι να ’ναι» μοντέλο είναι το πιθανότερο. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας δεινός τακτικιστής που δεν έχει πρόβλημα να ακολουθήσει οιανδήποτε γραμμή αν αποφασίσει ότι τον συμφέρει. Εχει όμως σημασία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε πάρα πολλά πράγματα χωρίς να «ανοίξει μύτη» γιατί δεν είχε απέναντί της, σε ρόλο μπαμπούλα, το είδωλό της. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ έτρεμαν τον ίσκιο τους. Φοβούνταν το πεζοδρόμιο και τις κατηγορίες περί ξεπουλήματος ή προδοσίας. Ιδιωτικοποιήσεις, σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, Cosco είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο πρωθυπουργός θέλει μεν να προβάλλεται διεθνώς ως αποφασιστικός ηγέτης, μέσα όμως στη χώρα δεν κινείται τίποτα. Οι «ταλιμπάν» έχουν πάρει το πάνω χέρι και μπλοκάρουν ό,τι μπορούν. Από τώρα μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει τίποτα απολύτως που να πάει τη χώρα μπροστά. Ο,τι είχε να δώσει ο κ. Τσίπρας, σε αυτόν τον πολιτικό κύκλο, το έδωσε.

Το ζήτημα είναι αν θα ξαναπιάσει την ντουντούκα στα χέρια του μόλις φύγει από το Μαξίμου. Θα βγει στους δρόμους εναντίον του Ελληνικού ή των νέων έργων της Cosco ή για άλλα έργα που έχει υποστηρίξει ως πρωθυπουργός χωρίς να τα έχει τελειώσει; Θα ξαναγίνει αντιγερμανός, αντιαμερικανός ή ό,τι άλλο; Και το κυριότερο: Θα τον πιστέψει ο κόσμος και θα τον ακολουθήσει στον δρόμο μαζί με μια νέα γενιά «Κολλάδων»; Ή θα μοιάζει με ηθοποιό που παίζει ύστερα από χρόνια έναν ρόλο που απλά δεν του πάει και δεν κόβει εισιτήρια;

Εχουμε πληρώσει ακριβά την αντιπολίτευση τύπου Τσίπρα πριν από το 2015. Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να έχουμε ξανά έναν... παλιό Τσίπρα στην αντιπολίτευση και μια επόμενη κυβέρνηση που θα τρομάξει γρήγορα και δεν θα τολμήσει να «σπάσει αυγά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση

X