ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Δύναμη χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία»*

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

«Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει» είπε κάποτε η Emmeline Pankhurst (1858-1928), Βρετανίδα σουφραζέτα (ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες). Ως φαίνεται, ο απόλυτος άρχοντας απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο, γενικός εισαγγελέας (γ.ε.) Κώστας Κληρίδης, επέλεξε να τοποθετήσει εαυτόν σε εκείνον τον «ολόκληρο κόσμο».


Έναν κόσμο που, όπως συνάγεται από τις αποφάσεις του γ.ε., ευνοεί την ατιμωρησία βουλευτών, όπως προκύπτει από δύο τουλάχιστον κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομιών, των Ευγένιου Χαμπουλλά, για τη γνωστή ιλαροτραγική υπόθεση με τα αμπελοπούλια και του Ανδρέα Κυπριανού, για δημόσια εξύβριση και άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας (Ειρήνης Χαραλαμπίδου), σύμφωνα με το αστυνομικό πόρισμα.

Με αφορμή την αποκάλυψη, την περασμένη Τρίτη από τον «Φ», του πλήρους κειμένου της έκθεσης του ΤΑΕ Αρχηγείου για την υπόθεση του επεισοδίου στη Βουλή, διά του οποίου η Αστυνομία εισηγήθηκε στον γ.ε. να μελετηθεί το ενδεχόμενο υποβολής προς το Ανώτατο αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη, ο κ. Κληρίδης, ο οποίος αποφάνθηκε το καλοκαίρι ότι δεν συντρέχουν λόγοι για δίωξη του οποιουδήποτε, προέβη σε μία ανήκουστη επίθεση κατά της εφημερίδας και της Αστυνομίας, αλλά και σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη. Αρχικά καταδίκασε «την επιλεκτική και παραπλανητική διαρροή προς τον Τύπο αποσπασμάτων από υπηρεσιακής-εμπιστευτικής φύσεως αστυνομικά έγγραφα» και συνέχισε τονίζοντας ότι αυτό έγινε «προς τον σκοπό της εξυπηρέτησης των προθέσεων γνωστών κύκλων να πλήξουν ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας και να προωθήσουν δικές τους επιδιώξεις»!

Εν ολίγοις, ο γ.ε. γνωρίζει ότι υπάρχουν συντεταγμένοι κύκλοι που επιδιώκουν να πλήξουν θεσμούς στην Κ.Δ. προς ίδιον όφελος και έχουν ως μοχλούς προώθησης των σκοπών αυτών Μέσα Ενημέρωσης και στελέχη της Αστυνομίας! Αν, όμως, υπάρχουν τέτοιοι κύκλοι, γιατί ο γ.ε. δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι και, αντί αυτού, επιλέγει να μετέρχεται μεθόδους πολιτικού κουτσομπολιού; Και, το κυριότερο, γιατί δεν κινείται αυτεπάγγελτα εναντίον «των γνωστών κύκλων», ώστε να προστατεύσει την Κ.Δ., όπως εκ του υψηλού του αξιώματος οφείλει να πράξει; Να αντιληφθούμε, μήπως, ότι ο γ.ε. επιλέγει τον ενδιάμεσο εκείνον «ολόκληρο κόσμο», που χωρίζει τη δικαιοσύνη από την απονομή της και ο οποίος «κόσμος» παρέχει σε μία ελίτ καταφύγιο προστασίας από τη λαβίδα του νόμου, με τον κορυφαίο αξιωματούχο στην απονομή δικαιοσύνης στον ρόλο του προστάτη; Να αντιληφθούμε ότι μπήκαμε σε μία εποχή που οι λειτουργοί των ΜΜΕ θα πρέπει σιωπώντας να αυτοπροστατευτούμε από «τους γνωστούς κύκλους», γιατί ενδεχόμενες αποκαλύψεις θα έπλητταν τις «δικές τους επιδιώξεις» (βλ. συμφέροντα);

Ευσεβάστως υποβάλλω, κ. εισαγγελέα, ότι είμαστε σε δύο διαφορετικούς κόσμους, διότι απλώς πιστεύω ότι ο βαθμός απόδοσης της δικαιοσύνης ορίζει και το επίπεδο της δημοκρατίας σε ένα πολίτευμα, ενώ, παράλληλα, υιοθετώ από βάθους καρδίας αυτό που είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγ: « Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους». Εκτός πια κι αν θα πρέπει και για την Κύπρο να λάβουμε σοβαρά υπόψη το απόφθεγμα του Ρώσου συγγραφέα - χρονικογράφου Γιεβγκένι Κασέγιεφ ότι «Οι δικηγόροι είναι τόσο ακριβοί που είναι φθηνότερο να προσλάβεις έναν δικαστή»…

*Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής.

 


 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

«Δ.Δ.Ο. ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:38

Ένας διεκπεραιωτής υπουργός

«Ακριβως οπως τα λες!»
Αγγελα  |  14:41

Ο Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο

«Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κον Αλ Σίσι. Μας έβγαλε από το αδιέξοδο των ανόητων συμπεριφορών των δικών μας ...»
Ai Em  |  12:20

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση