ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι βίζες και οι πραματευτάδες

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Η πρόταση, την Τετάρτη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου των Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. από το τέλος Ιουνίου είναι σοβαρό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα σοβαρό για την Κύπρο, λόγω του ότι κάποιοι των 5 εκ των 72 οδοδεικτών που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.), αλλά και την προοπτική λύσης. Η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων, δεν βλέπουμε λογικό τρόπο να γίνει αποφεύγοντας την αναγνώριση της Κ.Δ. από την Τουρκία.

Διότι, πώς αλλιώς μπορεί να εκπληρώσει η Τουρκία, για να πάρουμε μόνο ένα κριτήριο, αυτό της δικαστικής συνεργασίας με όλα τα κράτη μέλη; Δικαστική συνεργασία σημαίνει υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομία και Δικαστήρια κι αυτά στην Κύπρο είναι Κ.Δ. Έτσι κι αλλιώς, η Άγκυρα με την εκπλήρωση και των 72 κριτηρίων θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε., γεγονός που δεν μπορεί να αγνοεί τη θέληση ενός εκ των κρατών μελών. Φυσικά, όσοι έχουν σώας τας φρένας και αντιλαμβάνονται από διεθνή πολιτική και συμφέροντα γνωρίζουν ότι η Κομισιόν πρότεινε την ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου των Τούρκων στην Ε.Ε., συμπλέοντας με τις βουλές του Βερολίνου της Μέρκελ, ώστε να μην καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.–Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Διότι, μία τέτοια αποτυχία πολύ πιθανόν να στοιχίσει στη Μέρκελ και το κόμμα της την εξουσία στη Γερμανία και στην Ευρώπη(!). Από την άλλη, όμως, η διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης 80 εκατ.

Τούρκων στην Ε.Ε. απειλεί την πολιτική επιβίωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, καθώς επισείεται ως μέγας κίνδυνος για τη Βρετανία από τους οπαδούς του Brexit. Αυτό ανάγκασε τον Κάμερον να διακηρύξει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν νομίζω ότι θα γίνει για δεκαετίες ακόμα», ενώ υπενθύμισε ότι για να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών μελών και πως οι Γάλλοι π.χ έχουν πει ότι θα κάνουν δημοψήφισμα! Αυτά όμως είναι για μεγάλους και σοβαρούς παίκτες της διεθνούς σκακιέρας και όχι για περιφερειακούς ηγετίσκους κρατών μελών, ο πληθυσμός των οποίων δεν υπερβαίνει αυτόν μιας γειτονιάς του Βερολίνου ή του Λονδίνου, όπως είναι η Κύπρος. Ηγετίσκοι, που η πολιτική τους επιβίωση εξαρτάται από τη συντήρηση των συνεπειών της εθνικής τραγωδίας, δηλαδή της κατοχής της πατρίδας τους.

Πολιτικοί πραματευτάδες, που τους κληροδότησαν οι πατεράδες ή και οι νονοί τους κομματικά τσιφλίκια κι οφίκια κι αντί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα σε συγκυρίες όπως αυτή με την Τουρκία και τις βίζες, προτιμούν να ανάβουν τον ανεμιστήρα και να ρίχνουν πάνω του προεκλογική λάσπη για να στραβώνουν, έστω και πρόσκαιρα, ψηφοφόρους. Δεν θεωρούμε ότι είναι ηλίθιοι και δεν αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα στην τελική για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού και ότι όσο αυτή απομακρύνεται από το 1974 τόσο πιο δύσκολη θα καθίσταται. Θεωρούμε ότι συνειδητά υποσκάπτουν εδώ και χρόνια τις προσπάθειες λύσης, διότι σε μία νέα Κύπρο δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, εκτός κι αν έχουν στα ερμάρια με τους σκελετούς κι άλλα σχέδια Ακρίτας.  

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Ο Σίσι δεν θα παραλάβει το αιγυπτιακό αγγείο

«Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κον Αλ Σίσι. Μας έβγαλε από το αδιέξοδο των ανόητων συμπεριφορών των δικών μας ...»
Ai Em  |  12:20

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση