ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο σεισμός, η νάρκη και η απόκρυψη ψήφου

Σεισμοί όπως αυτός των 4,2 στην κλίμακα Ρίχτερ, που είχαμε ξημερώματα Πέμπτης στην Κύπρο, δεν πρέπει να μας ανησυχούν, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Αντίθετα. Με τέτοιας κλίμακας σεισμούς, εκτονώνεται η ενέργεια που προκαλείται από τη φυσική διεργασία στο εσωτερικό της γης, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού. Με το τέλος του τηλεοπτικού ρεπορτάζ περί σεισμού, ήρθαν καπάκι αυτά περί δημοσκοπήσεων και εκλογών. Σκέφτηκα ότι η Φύση, που βιάζεται καθημερινά από την ανθρώπινη βουλιμία, αποκαθιστά τις ισορροπίες στις μετατοπίσεις που συντελούνται στα έγκατά της, με μία σοφία, που λες και έχει έγνοια για τα πλάσματα που ζουν στον φλοιό της. Αντίθετα, η Πολιτική, ενώ βλέπει τις ανισορροπίες που η ίδια δημιουργεί, επιχειρεί να τις γεμίσει με διακηρύξεις, δημιουργώντας μαύρες τρύπες. Και ενώ στην Κύπρο η πολιτική έχει περιπέσει προ πολλού σε ανυποληψία, τα κόμματα μοιάζουν να μη βλέπουν, να μην ακούνε και να μην καταλαβαίνουν.

Όλα διακηρύττουν ότι είναι φορείς της αλλαγής, που επιζητεί ο πολίτης, περιφρονώντας ένα από τα μέγιστα πολιτικά αξιώματα επί του προκειμένου, αυτό που έκανε ζωή και πολιτική πράξη ο Γκάντι, «Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Ποιος, άραγε, από τους κομματικούς σχηματισμούς που σήμερα ζητούν την ψήφο του πολίτη είναι η αλλαγή που θέλουμε να έρθει; Από την κρίση που βιώνουμε και για την οποία μέγιστη ευθύνη έχουν τα κόμματα δεν έχει ξεφυτρώσει, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ένας νέος διαφορετικός πολιτικός σχηματισμός, νέων προσώπων, ιδεών και οραμάτων. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι υπάρχουν και στην Κύπρο τέτοια πρόσωπα, που αποστρέφουν, όμως, το πρόσωπο από την πολιτική. Είναι η καλή μαγιά, που βρίσκεται ανάμεσα στους πολίτες εκείνου του 30% της αποχής, του 15% που απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ή ακόμα χειρότερα, των πολλών χιλιάδων, που δεν γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους. Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ο ένας στους δέκα που δέχονται τηλεφωνήματα απαντά στις δημοσκοπικές έρευνες, εκτιμώ ότι αυτές οι εκλογές κρύβουν εκπλήξεις.

Εκπλήξεις που ακόμα και αυτά τα exit polls δεν θα τις εντοπίσουν. Μόνο η κάλπη θα τις αποκαλύψει και μάλλον δεν θα είναι ευχάριστες ούτε για τους μεγάλους ούτε και για τους μικρότερους. Γιατί ούτε οι μεν ούτε οι δε κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να πείσουν τους δεκαοκτάχρονους, τους εικοσάχρονους, τους εικοσιπεντάχρονους. Όχι εκείνους των καφέ των πόλεων, που, λίγο ή πολύ, περνούν λόγω γονικής φροντίδας. Εκείνους που ζουν στην ανεργία, στους καταυλισμούς, στις δευτεροκλασάτες γειτονιές, στα χωριά και βλαστημούν την τύχη τους, γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να τους στείλουν να σπουδάσουν ή να τους βρούνε δουλειά, αφού λόγω κρίσης ίσα που τα βγάζουν πέρα. Πρόκειται για μεγάλη μερίδα νέων, οι οποίοι από αντίδραση και απόγνωση, αλλά και λόγω της αποστεωμένης Παιδείας που εμπέδωσε το κομματικό σύστημα στα δημόσια σχολεία, όχι μόνο στοιχειώδη κοινωνική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν, αλλά θέλουν να εκδικηθούν οτιδήποτε αντιπροσωπεύει σήμερα πάσα αρχή και εξουσία. Αυτοί θα ρίψουν την ψήφο τους στην κάλπη και θα βγει από αυτήν σαν νάρκη...  

X