ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιάζουν ακόμα τα αχαμνά τους

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

«Πολλοί είναι αυτοί που κατά καιρούς έπαιξαν ένα απαράδεκτο παιχνίδι κατακράτησης στοιχείων και ασύγγνωστης κωλυσιεργίας σχετικά με το ακανθώδες (για τους συγγενείς) ζήτημα των αγνοουμένων. Πολλές φορές η στήλη ασχολήθηκε με τις ευθύνες αρμοδίων και της δικής μας πλευράς που εκούσια (και κάποτε ακούσια) μετέτρεψαν το παιχνίδι σε άκρως πολιτικό και το εκμεταλλεύτηκαν για ίδιον όφελος.

Ως φαίνεται, ήγγικεν η ώρα για να μιλήσουμε και για κάποιους που για πάρα πολλά χρόνια φιλοξενούνται στην Κύπρο ως εκπρόσωποι των Η.Ε. και αποζούν... από παχυλές μισθοδοσίες και διπλωματικά προνόμια για καθήκοντα που θα έπρεπε να κάνουν με ευαισθησία και αντικειμενικότητα. Αντί αυτού, κάθονται κυριολεκτικά πάνω σε σημαντικά στοιχεία, στα οποία μόνο αυτοί έχουν πρόσβαση και καθηκόντως θα έπρεπε να θέσουν στη διάθεση των δύο πλευρών, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ή μήπως υπάρχει λόγος; Ας δούμε όμως ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι δεν επιθυμούν τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, Ε/κ και Τ/κ. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορώ να το ισχυριστώ, διότι απλώς θα επρόκειτο περί εγκλήματος. Ένας άλλος λόγος είναι πιθανόν η ανικανότητα που μπορεί να τους χαρακτηρίζει στη διαχείριση τόσο λεπτών ζητημάτων. Κι αυτό, ωστόσο, δεν μπορώ να το ισχυριστώ, γιατί και προηγούμενη πείρα έχουν και γνώση του αντικειμένου.

Ένας τρίτος λόγος είναι να βρήκαν την Κύπρο καλό τουριστικό προορισμό για πολύχρονη τουριστική περιδιάβαση και μακρόχρονες διακοπές σε όλη την επικράτεια του νησιού και αποφάσισαν, από τη στιγμή μάλιστα που απολαμβάνουν ενδεχομένως δύο μισθούς, έναν στην πατρίδα τους κι έναν εδώ, να συνταξιοδοτηθούν στην πατρίδα της Αφροδίτης, λιάζοντας τα αχαμνά τους. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η κατακράτηση των οποιωνδήποτε στοιχείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ώστε το πρόβλημα να συνεχίσει να υφίσταται επ’ άπειρον. (…) Οι καταγγελίες μας ότι επί χρόνια κατακρατούνται στα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πληροφορίες για τους αγνοούμενους και η επιβεβαίωσή τους από τον εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης διά της δήλωσής του ότι “η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πάντοτε έθετε στη διάθεση της ΔΕΑ τα αρχεία και τα μητρώα της για να διευκολύνει το έργο της”, “πυροβολούν” το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, γεγονός που υπονοεί ότι τα στοιχεία ήταν εκεί, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να τα αξιοποιήσει».

Όλα τα πιο πάνω γράφτηκαν στις 28 Ιουλίου του 2003 στην καθημερινή στήλη «Παρτέρι», που διατηρούσα τότε στον «Πολίτη». Τότε αναφερόμουν στον Ελβετό Πιέρ Κουμπεράν, ο οποίος αντιπροσώπευε στη ΔΕΑ το Τρίτο Μέλος. Γράφαμε τότε επίσης ότι όλα αυτά, έργα «ενός ή περισσότερων καλοπληρωμένων κυρίων με διπλωματικά διαβατήρια που απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Κύπρο, κάνοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τους οποίους (και τους συγγενείς τους) με θλίψη διαπιστώνουμε ότι έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Και αυτό το γράφουμε και το υπογράφουμε με πλήρη συναίσθηση και της βαρύτητας και της τελευταίας λέξης στη σημερινή στήλη». Τότε είχαν περάσει 29 χρόνια από την εισβολή. Σήμερα 42 και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και το υπογράφω με πλήρη συναίσθηση και της βαρύτητας και της τελευταίας λέξης και στη σημερινή στήλη…

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση