ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πρώτη ανάγνωση

Το πρώτο δεδομένο στις εκλογές για την ανάδειξη αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 18ης Δεκεμβρίου 2016 είναι ότι πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκιά των εξελίξεων στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναγκαία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρόλο που νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της Βουλής εδώ και πέντε χρόνια, δεν άλλαξε ούτε το παγιωμένο εκλογικό μοτίβο. Έτσι οι ιδιαιτερότητες στις τοπικές κοινωνίες που κατά κανόνα κρίνουν και τα αποτελέσματα σε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρασαν, κατά την εκτίμησή μας, σε δεύτερη μοίρα.

Αποτέλεσμα ήταν η αναμέτρηση να γίνει –αν επικεντρώσουμε την προσοχή στη μεγάλη εικόνα– μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, των δύο λεγόμενων πόλων. Του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Του ΔΗΣΥ, ο οποίος κέρδισε στο θρίλερ της Λεμεσού τις εντυπώσεις με την επικράτηση στο φωτο-φίνις του Νίκου Νικολαΐδη, την Αμμόχωστο, επίσης στο νήμα με επικράτηση του Αλέξη Γαλανού και την Πάφο με το μεγάλο μερίδιο της νίκης να ανήκει στον Φαίδωνα Φαίδωνος. Στο πινάκιο του ΔΗΣΥ προστίθεται φυσικά και η Λευκωσία. Στην όχθη των νικητών βρίσκεται επίσης και το ΑΚΕΛ, το οποίο, αν και έχασε τη Λεμεσό και τον Στρόβολο στο τέρμα, επανακάμπτει ως μεγάλος μέτοχος στην τοπική αυτοδιοίκηση, κερδίζοντας τη Λάρνακα και άλλους 6-7 περιφερειακούς δήμους με δικούς του υποψηφίους.

Εξ αυτών των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο διπολισμός ήταν αυτός που επικράτησε κατά κράτος στις εκλογές για την ανάδειξη αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προφανέστατα λόγω και της μεγαλύτερης επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και της συγκρότησής τους, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ είναι φανερή μια επιπλέον προσπάθεια που έγινε για ανάκαμψη η οποία, όπως φαίνεται, απέδωσε.

Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου εκτιμούμε ότι απέτυχαν λόγω του πολυκερματισμού που τα χαρακτηρίζει και ενδεχομένως και του έντονα διχαστικού λόγου που εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα, ο οποίος προκαλεί περισσότερο σύγχυση παρά συσπείρωση και ενόσω οι εξελίξεις στις συνομιλίες είναι ρευστές.

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε ποσώς παραπέμπει στις προεδρικές του 2018, παραπέμπει περισσότερο στην απαίτηση των εκλογέων να επιδειχθεί περισσότερη υπευθυνότητα από πλευράς ηγεσίας και αυτοσυγκράτηση ενόψει εξελίξεων.

X