ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας

Στην πολιτική δεν χωράνε συναισθηματισμοί, δεν υπάρχει ηθική, υπάρχουν μόνο σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από συμφέροντα. Απόδειξη τούτου αποτελεί η νεότευκτη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας στον βωμό της οποίας η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ «χωνεύτηκε» εν μια νυχτί στο βολικό χωνευτήρι της τρομοκρατίας. Μάλιστα, η Άγκυρα βολεύτηκε ακόμα περισσότερο χρεώνοντας τη δολοφονία στον Γκιουλέν, αν και η αλήθεια διαλαλήθηκε από τον ίδιο τον εκτελεστή, ο οποίος φώναζε ότι εκδικείται για το Χαλέπι. Την Τετάρτη η οργάνωση Αλ Νούσρα, η οποία λειτουργούσε ως κρυφός μοχλός της Τουρκίας μέχρι πριν από τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη με μια αρκούντως αποκαλυπτική προκήρυξη: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν αντέδρασε στα όσα συνέβησαν στο Χαλέπι και οι Μουσουλμάνοι της Συρίας δεν είχαν υποστήριξη.

Γι’ αυτό το λόγο, με την συμμετοχή του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων (σ.σ. συμμάχων του Ερντογάν) και της Οργάνωσης Χεζμπούλ Ισλαμί Αλ Τουρκιστανί, ένα λιοντάρι της οργάνωσης Τζεϊσούλ Φατίχ, ο Μερτ Αλτίντας ανέλαβε το καθήκον της εκτέλεσης του Ρώσου πρέσβη. Το γεγονός ότι υποχρεωθήκαμε να αποσυρθούμε από το Χαλέπι και από άλλες περιοχές δεν σημαίνει ότι δεν θα εκδικηθούμε για λογαριασμό του λαού μας. Με την άδεια του Αλλάχ, σύντομα, θα επιστρέψουμε στη Δαμασκό, στην Άγκυρα,στη Μόσχα, στη Βαγδάτη και σε όλα τα εδάφη του Ισλάμ με αλώσεις». Το γεγονός ότι η Αλ Νούσρα στράφηκε πλέον φανερά κατά της Άγκυρας –αποκαλύπτοντας μάλιστα τη διασύνδεσή της με τους Γκρίζους Λύκους, οφείλεται στο ότι ο Ερντογάν αποδέχθηκε οριστικά τον όρο Πούτιν για παραμονή του Ασαντ στην εξουσία στη Συρία, παρά το γεγονός ότι υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 3 Νοεμβρίου δήλωνε στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24», ότι,«πιστεύουμε είναι αδύνατο εφεξής η αντιπολίτευση να συνυπάρξει με τον Ασαντ, και πρέπει να εξεταστεί ένα τρίτο ή περισσότερα πρόσωπαγια ένα μεταβατικό στάδιο στη Συρία». Εν τούτοις 45 μέρες μετά οι δυνάμεις του Ασαντ με την υποστήριξη των Ρώσων κατέλαβαν το Χαλέπι και η Άγκυρα μεσολάβησε στην εκκένωση-εκδίωξη των ισλαμιστών από ένα τομέα της πόλης.Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θυσιάζει τους ισλαμιστές συνεργάτες-εταίρους του, συμμαχώντας μετη Μόσχα προκειμένου να έχει μερίδιο στην επαναχάραξη του γεωγραφικού και κυρίως του ενεργειακού χάρτη στη Μέση Ανατολή, παραβλέποντας προφανώς το ρωσικό απόφθεγμα ότι «σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη». Σε αυτό το πλέγμα των συμφερόντων εντάσσεται και η Κύπρος, η οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα εν μέσω διαπραγματεύσεων για λύση, με το θαλάσσιο υπογάστριο της γεμάτο φυσικό αέριο και με μεγάλεςενεργειακές εταιρείες όπως η EXXON-MOBIL, ENI και TOTAL σαν έτοιμες από καιρό.

Ίσως σε αυτή τη συγκυρία, η λύση και η δημιουργία εναλλακτικής ενεργειακής επιλογής για την Άγκυρα, την εξαρτημένη κατά 57%από το ρωσικό γκάζι αξίας 28,5 δισ.δολαρίων ετησίως, να αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για τον Ερντογάν,όταν στις 12 Ιανουαρίου πάει στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Διαφορετικά το Κυπριακό θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να είναι το άλογο της Τουρκίας, στο σβέρκο της οποίας κάθεται πλέον γερά η Ρωσία.