ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αγάπη για τον Λεβέντ

Είμαι εξοργισμένος με αυτά που συμβαίνουν στον Σενέρ Λεβέντ εσχάτως. Όχι γιατί θέλει ο Ερντογάν να τον πάει στην Τουρκία να τον δικάσει. Με το ξεβράκωμα που του έχει κάνει τόσα χρόνια ο Λεβέντ και λίγο το βρίσκω για ένα πονηρό δικτάτορα. Αλλά επειδή άμα δικάσει δύο Τ/κ δημοσιογράφους στην Τουρκία αυτό θα σημαίνει πλέον πλήρη προσάρτηση των Κατεχομένων.

Δεν θα το κάνει όμως, διότι κινήθηκαν κάποια ευρωπαϊκά νήματα – και όχι γιατί τα κίνησαν ευρωβουλευτές μας – και ο Τούρκος πρόεδρος θέλει, ιδιαίτερα και λόγω οικονομικής κρίσης, να έχει την ευρωπαϊκή πόρτα ανοικτή, καθώς στην αμερικάνικη πόρτα πέφτει το ξύλο της αρκούδας. Ενώ, λοιπόν, εμείς ήμασταν απορροφημένοι στην μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, χτυπά το τηλέφωνο κι ακούω τη φωνή του Λεβέντ. Μιλήσαμε αρχικά για την Ελλάδα και μετά με ρώτησε: «Πήρες πρέφα τι έγινε εδώ με εμάς;». Λέω, «όχι, τι έγινε πάλι;». Μου εξηγεί την απειλή από την Άγκυρα στον ίδιο και τον Αλί Οσμάν και το ενδεχόμενο να τους «πιάσουν νύχτα» και με πληροφορεί ότι ουδείς αντέδρασε ούτε καν οι Τ/κ συνάδελφοι, πλην δύο-τριών εξαιρέσεων. Το κάναμε αμέσως κύριο θέμα στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής», με τον Λεβέντ να απευθύνει έκκληση προς την Κ.Δ., την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, και ιδιαίτερα στον δημοσιογράφο πρόεδρό του κ. Ταγιάνι.

Το Γραφείο Ταγιάνι ενημερώθηκε άμεσα από το εδώ Γραφείο για την κατάσταση. Στη συνέχεια είχαμε όλες τις ήδη γνωστές δηλώσεις από την κυβέρνηση, κόμματα, ευρωβουλευτές και οργανώσεις. Εκείνο που πραγματικά μου έκανε εντύπωση είναι η ζέση με την οποία κινήθηκαν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ως εάν ο Λεβέντ να είναι ο απόλυτος πολιτικός τους μέντορας. Δεν είναι. Πίσω από τη «ζέση» βρίσκεται η προσπάθειά τους, να εντάξουν τον πολύ δημοφιλή πλέον Σενέρ Λεβέντ στο ψηφοδέλτιό τους, για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Το ερώτημά μου, ωστόσο, είναι γιατί τώρα ερωτεύτηκαν τον Λεβέντ; Διότι ο καλός συνάδελφος που έγινε σε όλους τους Ε/κ γνωστός μέσω των ρηξικέλευθων άρθρων του στον «Πολίτη» εδώ και 15 χρόνια, δεν απειλήθηκε από το τουρκικό κράτος την περασμένη βδομάδα. Απόπειρες εναντίον της ζωής του έγιναν δύο τα προηγούμενα χρόνια, μπήκε φυλακή πριν από 18 χρόνια και του ανατίναξαν και το τυπογραφείο που τυπώνει την εφημερίδα του. Γι’ αυτούς τους λόγους μετονόμασε και την «Αβρούπα» σε «Αφρίκα», διακηρύττοντας ότι τα Κατεχόμενα είναι αφρικανικό καθεστώς. Έτσι, λοιπόν, είναι απορίας άξιον, γιατί θυμήθηκαν τώρα να τον εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και δεν τον στήριξαν το 2014, όταν ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος και έλαβε μόλις 2.718 ψήφους από τις 266.891 που έπεσαν στις κάλπες; Να απαντήσω το ερώτημα διά της γραφίδας του ίδιου του Λεβέντ.

Προηγουμένως να σας πως ότι στις 3/10/2016, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Οικολόγοι τον κάλεσαν να μιλήσει σε εκδήλωση για την Κ.Δ. Όταν τέλειωσε η εκδήλωση, ο Λεβέντ έκπληκτος άκουσε τους παρισταμένους να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο, όπως έγραψε την επομένη. Μετά στο φαγητό υπέβαλε στους αρχηγούς των κομμάτων, (ο Σιζόπουλος είχε φύγει) το ερώτημα: «Ας πούμε ότι η Τουρκία παραιτήθηκε των εγγυήσεων. Αποσύρει όλο τον τουρκικό στρατό από το νησί. Σας επιστράφηκαν η Μόρφου, το Βαρώσι και μερικά χωριά. Και ας πούμε ότι η τουρκική πλευρά παραιτήθηκε της εκ περιτροπής προεδρίας. Σε αυτή την περίπτωση αποδέχεστε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία;» Όλοι είπαν «δεν δεχόμαστε». Και εγώ που νόμιζα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ε/κ είναι η κατοχή. Έκανα λάθος…». Όμως έχω και μια εισήγηση.

Αφού στις ευρωεκλογές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα πάρουν πιθανότατα από δύο έδρες, τα κόμματα του Ενδιάμεσου να στηρίξουν τις υποψηφιότητες Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν δίνοντας ένα ισχυρό κόλαφο στην Τουρκία. Προβλέπω όμως ότι δεν θα το κάνουν διότι θυμούνται ότι εκείνη τη νύχτα ο Λεβέντ διακήρυξε, ότι, «Ούτε Τούρκος ούτε Έλληνας είμαι. Εγώ είμαι Κύπριος!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X