ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ταφόπλακα Καμμένου

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, κάνει δηλώσεις που προκαλούν ζημιά στην Κύπρο. Στις 2/3/17 στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε στους δημοσιογράφους για «ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, οπότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική Total».

Γράψαμε τότε από τη στήλη αυτή (5/3/17: Θερμό επεισόδιο και αμοραλισμός) μεταξύ άλλων ότι, «η Λευκωσία έσπευσε να επικοινωνήσει με την Αθήνα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε λακωνικά ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί». Ήταν κοινό μυστικό ότι οι τουριστικές κρατήσεις, σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν στο ζενίθ και τυχόν φήμες περί θερμού επεισοδίου, ενδεχομένως να επέφεραν καταστροφικές για την οικονομία επιπτώσεις. Ο τελευταίος που θα ανέμενε κανείς να χύσει την καρδάρα με το γάλα ήταν ένας υπουργός άμυνας των δύο χωρών.

Έτσι σημειώναμε καταλήγοντας το εξής: «Το τελευταίο που θα αναμέναμε από την Αθήνα είναι ένας τέτοιος πολιτικός αμοραλισμός προερχόμενος μάλιστα από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος ως εκ του αξιώματος του θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, ότι δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά σε μια τόσο εύφλεκτη περιοχή. Στο κάτω-κάτω οι σοβαρές κυβερνήσεις, τόσο καίρια ζητήματα τα συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες κι όχι με διακηρύξεις περί «θερμών επεισοδίων» ενώπιον δημοσιογράφων». Είναι αλήθεια ότι όταν είδα, από τηλεοράσεως, τον κ. Καμμένο στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου φοβήθηκα ότι, ενώ τα δύο ελληνικά μαχητικά που πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία δεν κουβαλούσαν βόμβες, ο πολύς κ. Καμμένος θα αμολούσε μια από τις δικές του μετά την παρέλαση. Δεν την αμόλησε την Κυριακή, την αμόλησε όμως τη Δευτέρα, όταν καθήμενος δίπλα από τον Κύπριο ομόλογό του, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για να ανοίξουν απόρρητα αρχεία που φυλάγονται στο ελληνικό Πεντάγωνο και ενδεχομένως να συμβάλουν στη διερεύνηση υποθέσεων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Εξήγησε μάλιστα ότι πρόκειται για ημερολόγια μονάδων της Εθνικής Φρουράς, που κατέληξαν στην Ελλάδα μετά την εισβολή! Αθεόφοβε, 40 χρόνια τώρα, Λευκωσία και Αθήνα εγκαλούν την Άγκυρα, απαιτώντας να ανοίξει τα αρχεία της και να δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τώρα μας λες ότι τέτοια αρχεία κρατούνται απόρρητα και στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας; Καλά, δεν ξέρετε ούτε τα στοιχειώδη; Ότι από τις 2000 των αγνοουμένων αναζητούμε ακόμα τα ίχνη των μισών; Που πάει να πει ότι 1000 οικογένειες βιώνουν την καθημερινή αγωνία ενός αδιανόητου δράματος; Μάλλιασε η γλώσσα μας και στόμωσαν οι πένες μας να λέμε και να γράφουμε για την ευθύνη της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της. Να δώσει πληροφορίες τουλάχιστον για τους μεγάλους τάφους περισυλλογής αλλά και τους τάφους που ο κατοχικός στρατός «μετακόμισε»;

40 χρόνια, η Κύπρος έκανε εκατοντάδες διπλωματικά και άλλα διαβήματα από διεθνή βήματα, με πλέον πρόσφατο αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της 72ης Συνόδου της Γ.Σ. του ΟΗΕ (17/09/17), όταν κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως ενώ παρότρυνε όλες τις χώρες που μπορεί να έχουν πληροφορίες να ανοίξουν τα αρχεία τους «προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος». Τώρα τι θα λέμε όταν θα βγαίνει ο Ερντογάν και προφανώς θα λέει, «θέλουν να ανοίξουμε τα αρχεία του στρατού μας κι εκείνοι κρατάνε κλειστά τόσα χρόνια τα αρχεία του στρατού που έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο». Καταλάβατε κ. Καμμένε ότι βάλατε ταφόπλακα στο ζήτημα των αγνοουμένων βγάζοντας τη γλώσσα σας περίπατο; Το χειρότερο είναι που προφανώς το «κουμπώσατε» με την πτήση των δύο μαχητικών, εν μέσω προεκλογικού, για να εξάρουμε όλοι οι Κύπριοι τον απαράμιλλο πατριωτισμό σας, ενώ το άθλιο είναι που κάποιοι σας χειροκρότησαν για την σπουδαία εξαγγελία σας… Ντροπή!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Νικόλας: Δεν εμπιστευόμαστε το ΝΑΤΟ

«Η γνωστή «καραμέλα» περί εμπλοκής ΝΑΤΟ στην τουρκική εισβολή. Ένας ατεκμηρίωτος μύθος. Θα πρέπει να ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  14:52

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Μπορεί Ρώσοι να μην έστειλαν τα πυρηνικά τους να μας σώσουν, τη πραξικοπηματική κυβέρνηση θα εννοείς, ...»
CGA  |  07:59

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση