ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:51
 

Και περάσανε μέρες πολλές

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

«Απαιτούμε λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε σ’ αυτήν». Το ευφυές αυτό απόφθεγμα του βρετανού σκιτσογράφου Ashleigh Brilliant, είναι σημαντικό από δύο απόψεις. Η πρώτη δι΄ ημάς τους Κυπρίους είναι ότι αυτά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Σε κοινωνίες που η δημοκρατία και το πολίτευμα δοκιμάστηκε για αιώνες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έφτασε σήμερα να παραιτούνται βουλευτές και υπουργοί γιατί αποκαλύφθηκε ότι χρέωσαν στο Κοινοβούλιο έξοδα ενός επιπλέον γεύματος ή την αγορά μια γραβάτας. Η διαφορά μας είναι ότι κάτι τέτοια εδώ στην μακαρία αυτή νήσο είναι ψιλά γράμματα, την ώρα που μισθωτοί των κομματικών μηχανισμών «βαφτίζονται» επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής και οι μισθοί τους φορτώνονται στο φορολογούμενο. Αυτά όμως είπαμε ότι σε σύγκριση με την ουσία των πραγμάτων είναι ψιλά γράμματα όταν γίνονται καταγγελίες του βάρους αυτής του νομικού Νίκου Κληρίδη για διαπλοκή στη δικαιοσύνη και πως τα δικαστήρια μας ελέγχονται από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζονται παιδιά δικαστών του Ανωτάτου, που σύμφωνα με τον ισχυρισμό προωθούν συμφέροντα των τραπεζών. Ποια είναι η ουσία της καταγγελίας; Κατά την εκτίμησή μας η αμφισβήτηση της αμεροληψίας δικαστικών αποφάσεων. Δηλαδή, η πεμπτουσία της δικαιοσύνης, που είναι άμεσο πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην πατρίδα του Ashleigh Brilliant, τη Βρετανία, εικάζω ότι όπως λέει στο Άξιον Εστί ο Οδυσσέας Ελύτης θα υποχωρούσε το σανίδωμα: «Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει», και το πολιτειακό οικοδόμημα θα καταρρεύσει με πάταγο (στη Βρετανία). Προφανώς το ίδιο θα συνέβαινε και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, για να μην μιλήσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θα μπαίναμε σε πιο δύσκολα κεφάλαια.

Τι έγινε όμως εδώ; Το Ανώτατο Δικαστήριο που δέχθηκε απευθείας στο πρόσωπο την προσβολή, μας είπε διά του προέδρου του Μύρωνα Νικολάτου, ότι δεν ξέρουν αν έκαμε ανάρτηση στο facebook ο κ. Νίκος Κληρίδης και πως υποθέτουν ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) θα πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα αν είναι όπως έχουν γραφεί στον Τύπο, θα πρέπει να ζητήσουν και τις θέσεις και του κ. Νίκου Κληρίδη. Μέχρι τότε υποθέτω ότι θα καταπιούν την προσβολή και με υπομονή θα περιμένουν είτε απολογία του Νίκου Κληρίδη, ο οποίος μας είπε ότι θα πάει μέχρι και το δικαστήριο αν κληθεί για να τεκμηριώσει αυτά που δήλωσε ή θα περιμένουν να το ξεχάσουμε. Ο ΠΔΣ μας είπε ότι μετά τις γιορτές θα συνέλθει το Πειθαρχικό Σώμα του Συλλόγου διότι προφανώς τώρα οι μισοί δικηγόροι έχουν πάει για σκι κάπου στην Ευρώπη και οι άλλοι μισοί στο Λονδίνο και το Παρίσι για ψώνια. Παράλληλα οι άλλοι, οι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλεκόμενοι ή εμπλεγμένοι, όπως ο γενικός εισαγγελέας και ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, δεν ήθελαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο. Τώρα, αν σωστά αντιλαμβάνομαι τα διαδραματιζόμενα, οι άνθρωποι που συνιστούν την κορυφή της πυραμίδας της δικαιοσύνης θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος να επιληφθούν, με τον ταχύτερο τρόπο, ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος που τους προσβάλλει όλους συλλήβδην και εκτός αυτού προσβάλλει κυρίως την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία -υποκριτικώς να υποθέσω;- ομόνουν πίστη και σεβασμό. Από την άλλη πλείστα των ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος. Αν δεν κάνω λάθος πλην ημών και του «Πολίτη», τα άλλα ΜΜΕ είτε το πέρασαν και το άφησαν είτε το άφησαν γενικώς. Το μόνο που έμεινε πια είναι προφανώς η κραυγή του μεγάλου μας νομπελίστα, του Οδυσσέα Ελύτη: Εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις ;

Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα. Και θερίσανε πλήθος τα θηρία, και άλλους εμάζωξαν. Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα…

Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χωρά μου!

ΣΧΟΛΙΑ

Είμαι πλέον απολύτως πεπεισμένος (και το λέω με πολλή θλίψη) ότι: 1. Κακώς αποκτήσαμε ανεξαρτησία το 1960. Έκτοτε ανέλαβε μια κλίκκα χώρκατων με τα σόια-απογόνους τους και μας λυμαίνονται χωρίς ίχνος ντροπής. 2. Το κυπριακό δε λύθηκε/λύνεται λόγω αυτής της κλίκκας που φοβάται την αλλαγή μπας και χαθεί το φαγοπότι. 3. Ως κυπριακός λαός καμιά σχέση δεν έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες. Η ευφυία μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή (και νομίζω ανθρωπολογικά είναι ελεγμένο) είμαστε συνοθύλευμα Φοινίκων , Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων και Σαρακηνών πειρατών. Οπότε, αγαπητοί συμπολίτες, μείνετε να σας γαλεύκουν οι παπαδοπουλαίοι και αναστασιάδηδες, οι ξενοδόχοι της Πάφου τζαι της Αγιά Ναπας , τζαι ακούεται τις παραινέσεις του αρχιεπίσκοπου που σας λαλεί ότι επειδή η Τουρκία θέλει όλη την Κύπρο χαλάλι της η μισή.

chessplayer

Απόλυτα σωστός ο φίλος chessplayer. Ξεσκεπάστηκε και η δήθεν «δικαιοσύνη» στην χώρα της Μπανανίας. Όπου η διαφθορά, οι δολοπλοκίες και τα μαγειρέματα στην πλάτη εναντίων όλων εμάς των πολιτών που είμαστε νόμιμοι και πληρώνουμε τους φόρους μας, ζουν και βασιλεύουν.
Στην χώρα που κάνει 5 με 10 χρόνια να εκδικαστεί μια υπόθεση στα δικαστήρια (εκτός αν σκότωσες κάποιο και διατάραξες την …ησυχία της αστυνομίας).
Στην χώρα που οι πλούσιοι δεν είναι υπόλογοι στον νόμο η στην φορολογία (βλέπε ακύρωση φορολογίας για μεγαλογαιοκτήμονες από Γεωργιάδη)…

Yiannos

Και συνεχίζω:
Στην χώρα που αν δεν ανήκεις σε κόμμα δεν βλέπεις δίκαιο, χαΐρι και θέση πουθενά…
Στην χώρα που οι μόνες συγκοινωνίες είναι ένα δράμα, με δρόμους που ποτέ δεν υλοποιούνται λόγω συμφερόντων, κυκλοφοράς με το δικό σου και μόνο αυτοκίνητο για να θησαυρίζει με φόρους η κυβέρνηση και οι παρέες/συγγενείς τους που πωλούν αυτοκίνητα...
Η λίστα πάει προς το άπειρο, αλλά άσε, έρχεται νέος χρόνος! Χρόνια Πολλά και υπομονή.

Yiannos

Απόλυτα ορθές οι περί διαφθοράς της Κυπριακής κοινωνίας διαπιστώσεις του Ανδρέα Παράσχου.
Μερικοί σχολιαστές του άρθρου συγχύζουν όπως φαίνεται τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά με την εθελοδουλία και το νανεκισμό, ακόμα και με ανθελληνικά συμπλέγματα.
Οι Έλληνες της Κύπρου αξίζουν καλύτερης τύχης, καλύτερης δημοκρατίας και καλύτερης ηγεσίας. Η αλλαγή χρειάζεται συνεχείς προσπάθειες με καθημερινές παρεμβάσεις (να σταματήσει το ‘’σιώπα να περάσομε) και προσοχή στην κάλπη (να ψηφίζουμε ανθρώπους τίμιους και αξιόπιστους και όχι τυφλά κομματικά). Καλή χρονιά και Ελευθερία στην πατρίδα μας.

george
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«קבלת הלוואה לגיטימית מאז ומתמיד בעיה גדולה ללקוחות אשר זקוקים נואשות לעזרה כספית. נושא האשראי והביטחונות ...»
3% הצעת הלוואות חלה כעת  |  17:00

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«קבלת הלוואה לגיטימית מאז ומתמיד בעיה גדולה ללקוחות אשר זקוקים נואשות לעזרה כספית. נושא האשראי והביטחונות ...»
3% הצעת הלוואות חלה כעת  |  17:00

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X