ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό εν Αυλίδι!

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Κινούμαστε με ταχείς ρυθμούς σε μια προεκλογική εκστρατεία που προβλέπεται ότι θα φέρει μεγάλη πόλωση. Στον βωμό του θώκου της εξουσίας θυσιάζονται πολλά, κυριότερο εκ των οποίων, όπως παρελθόν και παρόν αποδεικνύουν, το εθνικό ζήτημα. Το Κυπριακό. Εν ονόματι της πατρίδας έχουν εξάλλου θυσιαστεί σχεδόν τα πάντα κι εδώ και αλλού. Δεν είμαι εξ αυτών που πιστεύουν ότι το νήμα του Κυπριακού θα το πιάσουμε ξανά από το σημείο που κόπηκε στο Κραν-Μοντάνα. Διότι, όπως είχε πει κάποτε ο Φρανσουά Μιτεράν, «όταν πρέπει να κάνει κανείς κάτι, ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι πάντα τώρα!». Μετά, αυτό που θα κάνεις θα είναι σίγουρα λιγότερο.

Δείτε τώρα, σε ποια δίνη μπαίνει η περιοχή μετά με το κουρδικό δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ. Προβάλλουν ήδη εντονότατα, οι περιπτώσεις κινημάτων ανεξαρτησίας όπως της Καταλονίας και της Σκωτίας. Παράλληλα στο «τετράγωνο» Ιράκ, Ιράν, Συρία, Τουρκία, αναδύονται και άλλα κινήματα αυτονόμησης, όπως τα ισχυρότατα κουρδικά κινήματα σε Τουρκία-Συρία και κινήσεις όπως των Αζέρων, Γεζίντι, Ασσύριων, Βελούχων και των Τουρκμένων με πρότυπο την «ΤΔΒΚ». Πρόκειται για εκατομμύρια κόσμου που καταπιέζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο. Που εξουσιάζονται από θρησκευτικά σύνδρομα, εθνικιστικές τάσεις και συχνά θυσιάζονται στο όνομα μιας πατρίδας που οραματίζονται αλλά ποτέ δεν θα δουν. Κι αυτό διότι αυτή –με ή άνευ συνόρων– κυριαρχείται ουσιαστικά από εκείνους που εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ είναι παράδειγμα χαρακτηριστικό καθώς τώρα εγκαταλείπονται απ’ όλους και εκτίθενται ως πρόβατο επί σφαγή, διότι εντός των συνόρων που διεκδικούν ρέει άφθονο το πετρέλαιο.

Έτσι για να επιστρέψουμε στο κομμένο νήμα του Κυπριακού, μετά τις εκλογές ουδείς μπορεί να πει αν θα το ξαναβρούμε κι από πού θα ξεκινήσουμε. Ο Ερντογάν με κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή, έχει πει στον Γκουτιέρες τις προάλλες ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εξελίξεις στο Κυπριακό. Αν λοιπόν είναι πολύ νωρίς, πότε άραγε θα είναι η κατάλληλη στιγμή και ποιος θα το ορίσει;

Έχω την εντύπωση ότι δεν θα είναι ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος με τη σύντομη αλλά ουσιαστική εμπειρία του στο τραπέζι του Κυπριακού, προφανώς θα συμφωνεί με τον αρχαίο τραγικό Ευριπίδη, ο οποίος είχε πει ότι «ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις». Και οι απαντήσεις ανέκαθεν εκπορεύονται από τα συμφέροντα των ισχυρών, πάντα εν ονόματι της πατρίδος και ανεξάρτητα από τις ανθρωποθυσίες. Κλασικό παράδειγμα για μας το τραγικό 1974.

Πάντα λοιπόν υπάρχει μια άλλη ιστορία, πίσω από την «πολιτικά ορθή», όπως ευφυώς καταγράφηκε στη διασκευή της τραγωδίας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που ανέβηκε το θέρος από το «Φανταστικό Θέατρο» και τη σκηνοθέτιδα Μαγδαλένα Ζήρα, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Γιατί όπως δήλωσε η κ. Ζήρα «και εκεί, όπως στην Αυλίδα, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η λογική έχει χαθεί μαζί του». Ο Ευριπίδης λέει ότι η Ιφιγένεια παραπλανημένη από τον πατέρα της Αγαμέμνονα, οδηγήθηκε στην Αυλίδα για να θυσιαστεί στον βωμό της Αρτέμιδος για να φυσήξει ούριος άνεμος να φύγουν τα καράβια για την Τροία. Θυσία υπέρ πατρίδος. Την ώρα της θυσίας η Άρτεμις πήρε την Ιφιγένεια κι άφησε στο βωμό ένα ελάφι.

Ο αγγελιαφόρος όμως εκεί στη νεκρή ζώνη, στο συγκλονιστικό φινάλε, διακήρυξε: Υπάρχει μια άλλη ιστορία. Είχαν βουλώσει το στόμα της με φίμωτρο. Την κρατούσαν ψηλά σαν ζώο, βίαια, για να μην ξεστομίσει κατάρα για το σπίτι της. Τα μάτια της έριχναν απελπισμένα βλέμματα στον καθέναν απ’ τους δήμιους της. Σαϊτιές γεμάτες τρόμο, βουβές κατηγορίες, οργή. Αν μπορούσε να μιλήσει θα τους έκανε να ντρέπονται. Αυτό που έγινε μετά δεν το είδα και δεν το λέω. Πάντα υπάρχει μια άλλη ιστορία. Αλλά μένουν οι ιστορίες των νικητών…

ΣΧΟΛΙΑ

Ακόμα και αν η Τουρκία δέχεται λύση η Ελλάδα τι λόγο έχει να δεχτεί? Τί έχει να κερδίσει? Η παρούσα διευθέτηση βολεύει και τις 2 καθώς καιπολλούς στην Κύπρο.

Άσχετος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οχι να παραιτη8ει μονο -- αν εκαμε παραπτωμα, να κατηγορη8ει... Αρκετα με "παραιτουμαι, παιρνω οτι πηρα ...»
τικ τακ  |  21:35

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X