ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:13
 

Όταν χωλαίνουν οι θεσμοί

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Αν κατηγορούνται, και δικαίως πολλές φορές, πολιτικοί και κόμματα για αναξιοκρατία και αυτό πλήττει το κύρος της πολιτικής, τι να πει κανείς όταν οι κατηγορίες βαραίνουν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Όταν την περασμένη Κυριακή διαβάσαμε στη «Σημερινή» για «πάρτι προσλήψεων φίλων και συγγενών στη Νομική Υπηρεσία», αναμέναμε ότι ο γενικός εισαγγελέας πριν ξημερώσει, θα έβγαινε με αποδείξεις και ονόματα και θα διέψευδε, διότι ήταν και ο ίδιος εμπλεκόμενος «στο πάρτι», σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού συνέστησε και ηγήθηκε της πενταμελούς επιτροπής εισαγγελέων που έκανε τις προσλήψεις.

Προσελήφθησαν, λέει, «γιος εν ενεργεία Εισαγγελέα, κόρη γνωστής Εισαγγελέως κορυφαίας υπηρεσίας, κόρη προσώπου που αποτέλεσε στενή συνεργάτιδα του Γενικού Εισαγγελέα όταν ήταν Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου και σημερινή συνεργάτιδα της νυν Προέδρου του Δικαστηρίου και η κόρη ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας και πρώην ασκούμενη εν ενεργεία Εισαγγελέα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι συγκεκριμένες προσλήψεις δημιουργούν πλεονέκτημα πρόσληψης σε σχέση με τους υπόλοιπους νεαρούς δικηγόρους όταν ανοίξουν οι θέσεις για μόνιμο προσωπικό».

Τέτοια στοιχεία αποτελούν μέγιστη μομφή πρωτίστως για το πρόσωπο του Κώστα Κληρίδη αλλά και για τους άλλους τέσσερις εισαγγελείς μέλη της επιτροπής προσλήψεων, διότι κυκλοφόρησαν ως δημόσια καταγγελία. Ουδείς των πέντε και ουδείς των προσληφθέντων και εν δυνάμει λειτουργών της δικαιοσύνης προσεβλήθη και απολογήθηκε ή τουλάχιστον αντέδρασε. Έδρασαν όλοι στο πνεύμα του ευαγγελικού «τα καλά και συμφέροντα τας ψυχάς ημών» ή καλύτερα της τσέπης ημών. Αντίθετα, πέντε μέρες μετά το δημοσίευμα ο γενικός εισαγγελέας έδωσε συνέντευξη Τύπου ζητώντας αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας και όταν ερωτήθηκε σχετικά διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν πρόκειται να τύχει ευνοιοκρατικής μεταχείρισης στη Νομική Υπηρεσία επειδή είναι συγγενής ή φίλος ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με κάποιον από το προσωπικό της Υπηρεσίας». Μάλλον εννοούσε από τούδε και εις το εξής…

Κατά τη συνέντευξη διακήρυξε ότι «η παρούσα υποστελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και για το Κράτος» και απαίτησε: Ανεξαρτητοποίηση και αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, μεταρρύθμιση των εσωτερικών δομών της Νομικής Υπηρεσίας και πλήρωση όλων των υφιστάμενων κενών θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής και αύξηση του αριθμού των δικηγόρων της Δημοκρατίας και δημόσιων κατηγόρων. Δηλαδή, αν ορθώς, αντιλαμβανόμαστε με την ανεξαρτητοποίηση και αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κύριος γενικός ζητάει να έχει το δικό του φέουδο, το οποίο θα διαμορφώσει διά της μεταρρύθμισης των εσωτερικών δομών κατά το δοκούν και θα προσλάβει κόσμο μέσω επιτροπών που θα διορίσει ο ίδιος, επιλέγοντας τους ημέτερους, υιούς, θυγατέρες, γαμπρούς, νύφες και μπατζανάκηδες ίνα διαιωνισθεί το «γένος» που μας έφτασε σε σημείο να δικάζονται υποθέσεις ύστερα από πέντε και δέκα χρόνια κι όποιος αντέχει τα δικηγορικά έξοδα να κερδίζει επειδή ο αντίδικος δεν τα άντεξε…

Το κρυμμένο ατού της νέας «ανεξάρτητης και αυτόνομης Νομικής Υπηρεσίας» όπως την ονειρεύεται ο κ. Κώστας Κληρίδης είναι ότι δεν θα βγάζει τα λεφτά της λειτουργίας της από τη δουλειά που θα κάνει αλλά θα την πληρώνει ο φορολογούμενος για να κάνει τη δουλειά που θεωρεί ότι πρέπει να κάνει. Προσωπικά θα δεχόμουν υπό την προϋπόθεση ότι θα βλέπαμε απτά αποτελέσματα της έρευνας που ανέλαβε για να στείλει στο δικαστήριο του αυτουργούς του σκανδάλου της οικονομίας. Έχουν περάσει από τον Μάρτη του 2013 τεσσεράμισι χρονάκια. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος -όπως μεταδόθηκε, έχει πεθάνει, τα περιουσιακά του στοιχεία που κάποτε τα είχε παγώσει η διαχειρίστρια της Λαϊκής ξεπάγωσαν με την εκδίωξη της διαχειρίστριας, ενώ εκκρεμεί διαιτησία ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου που απαιτείται από την Κ.Δ. το ποσόν πέραν του 1 δισ. ευρώ. Ακόμα φαίνεται να απεβίωσαν τα ίχνη και οι μίζες μιας κάποιας Uniastrum, ενώ δέχονται τελευταίο ασπασμό υποψιάζομαι και κάμποσες χιλιάδες υποθέσεις που κατέθεσε στα δικαστήρια ο κοσμάκης που αποκεφαλίστηκε από το κούρεμα. Ζητείται επειγόντως ήθος!

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Τι έλεγε η έκθεση GRECO για τη διαφθορά στη δικαιοσύνη

«“Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των συστάσεων η GRECO εισηγήθηκε να εισαχθεί μία εκπαίδευση ...»
Αλκης  |  15:13

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Κελαήδη σε προτρέπω να προσέχεις στις διασταυρώσεις από τα τζιτζίκια!!!»
ΧΓΑ  |  13:50

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία ...»
Yiannos  |  08:54

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X