ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που ο τυφώνας Ίρμα σάρωνε το Τέξας, στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του σάρωνε ολόκληρη την ε/κ ηγεσία, λέγοντας ότι στον γ.γ. υπογράμμισε, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει τη συνθήκη των Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κ.ά.

Δυστυχώς, αυτό το κείμενο εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί». Όλοι διερωτηθήκαμε, τι λέει ο Κοτζιάς, 73 μέρες μετά το Κραν-Μοντάνα; Για ποιο έγγραφο μιλάει και γιατί κανείς προηγουμένως δεν μίλησε γι’ αυτό δημοσίως. Γιατί δεν περιλήφθηκε καν στο «πακέτο Αναστασιάδη» προς 60 παραλήπτες; Η ένδεια της πολιτικής μας ηγεσίας φάνηκε στη συνέχεια. Ο Πρόεδρος είπε ότι «μιλούμε για ένα άτυπο έγγραφο, που το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, διότι κατατέθηκε κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε ένταση ο διάλογος για τα θέματα κατάργησης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων».

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος επιβεβαίωσαν πως είχε συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Άντρος Κυπριανού και Μαρίνος Σιζόπουλος επέμειναν πως δεν συζητήθηκε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημερώθηκε το Εθνικό, χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενής συζήτηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι «μία ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου, μας δόθηκε αντίγραφο του άτυπου εγγράφου το οποίο αφορά την εφαρμογή της λύσης, αμέσως ενημερώθηκαν αυτοί που δεν συμμετείχαν στο δείπνο (!), τους δόθηκε αντίγραφο και κοινοποιήθηκε σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που ασχολούνται με την εφαρμογή της λύσης, έτυχε σχολιασμού και ενημερώθηκε αμέσως ο διαπραγματευτής για τα πρώτα σχόλια της πλευράς μας». Αποκάλυψε ότι το έγγραφο περιέγραφε τον μηχανισμό εφαρμογής της πρότασης Γκουτιέρες, περιλάμβανε διεθνή μηχανισμό που θα είχε την ευθύνη της παρακολούθησης και της εφαρμογής της λύσης, χωρίς να έχουν λόγο και ρόλο στην εποπτεία της εφαρμογής οι εγγυήτριες δυνάμεις, στις οποίες έδινε κάποιο ρόλο συμμετοχής ως παρατηρητές και όχι ως τα μέλη που θα έπαιρναν αποφάσεις. Δ

ηλαδή ο μηχανισμός αυτός θα εφάρμοζε τη φόρμουλα λύσης που πρότεινε ο γ.γ. και προνοούσε: νέο καθεστώς ασφάλειας, τερματισμό του Δικαιώματος Επέμβασης και της Συνθήκης Εγγυήσεων. Νέο μηχανισμό εφαρμογής, χωρίς εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων κοκ, όπως λέει και ο κ. Κοτζιάς. Άρα πολύ λογικό, την ώρα που ήταν στο τραπέζι το πλαίσιο λύσης, ο γ.γ. να βάλει και το έγγραφο που περιέγραφε τον μηχανισμό εφαρμογής της. Ο Πρόεδρος είπε ότι το έγγραφο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, διότι κατατέθηκε κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε ένταση ο διάλογος για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, δηλαδή τις πρωινές ώρες, όπως έγινε γνωστό, ενώ ο Εκπρόσωπος ότι κατατέθηκε μία ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου, δηλαδή γύρω στις 7 μ.μ. 80 μέρες μετά, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Πρόεδρος αρκέστηκε να αναφερθεί στο πλαίσιο Γκουτιέρες ως βάση συνέχισης των συνομιλιών αλλά χωρίς αναφορά στο άτυπο έγγραφο ή στην ανάγκη, όπως είχε πει ο Κοτζιάς, «να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ, για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις».

Είναι αυτό πλήρης ταύτιση Αθηνών-Λευκωσίας; Καλά ήταν και τα 8 ρητορικά ερωτήματα του Προέδρου για την ευθύνη της Τουρκίας για το ναυάγιο. Γιατί όμως δεν ρώτησε έστω ρητορικά τον γ.γ., γιατί την επομένη του ναυαγίου, στους G20 στο Αμβούργο, ένιωσε την ανάγκη να κάνει δήλωση εκθειάζοντας «την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας για λύση»; Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Ποιος κρύβει τι και γιατί; Μήπως αδίκως επιμένω ότι η διατήρηση του στάτους κβο είναι η πιο επικερδής επιχείρηση της πολιτικής μας ηγεσίας; Ακούει κανείς;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Ο νέος Αστερίξ ταξιδεύει στην Ιταλία

«Υπάρχει ενημέρωση για έκδοση του συγκεκριμένου στα Ελληνικά; »
Πολύκαρπος Σταύρου  |  11:25

Ικανοποίηση από Πετρίδη, ανοιχτό μέτωπο με Χάσικο

«Να σηκωθει και να φυγει το συντομοτερο απο το γραφειο της η βοσκαριδου ..των πολιτικων γαμων ! Δεν γινεται ...»
Πελεκυς ερχεται συντομα !  |  16:01

Ικανοποίηση από Πετρίδη, ανοιχτό μέτωπο με Χάσικο

«Τι εγιναν οι εξαγγελιες για τα δικηγορικα γραφεια που τα παιρνουνε απο πολιτογραφησεις..ενω εμεις δεν ...»
Πελεκυς ερχεται συντομα !  |  15:51

Ικανοποίηση από Πετρίδη, ανοιχτό μέτωπο με Χάσικο

«Εμεις δεν εχουμε βιζα να παμε γιατρο..ενω συνεχιζονται οι πολιτογραφησεις αλλοδαπων εναντι μεγαλων ποσων.. ...»
Πελεκυς ερχεται συντομα !  |  15:47

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση