ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος θα πληρώσει;

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Για ασύλληπτο μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να βασιλεύει, παρά τα πλήγματα που υπέστη, έκαναν λόγο στη σχετική ημερίδα (4/12/2017) οι υπουργός Δικαιοσύνης, γενικός εισαγγελέας και ο γενικός ελεγκτής. Συμφώνησαν ότι τα φαινόμενα διαφθοράς είναι διαχρονικά και τόνισαν την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή για αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο υπουργός είπε  ότι «αφού μεσολάβησαν τέσσερις εκθέσεις συμμόρφωσης, η Κύπρος έχει τώρα εφαρμόσει πολλές από τις συστάσεις της GRECO και η υλοποίηση των συστάσεων αγγίζει την πλήρη συμμόρφωση»(!).

Ο εισαγγελέας διακήρυξε ότι  «δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο και με κανένα τρόπο να επιτραπεί στους λίγους αυτούς διεφθαρμένους, να διαφεντεύουν στη χώρα μας», ενώ ο ελεγκτής διαπίστωσε ότι «όποιος ήθελε να καταχραστεί τη θέση του μπορούσε να το πράξει, είχε και ευκαιρίες, και σχεδόν μια πλήρη διασφάλιση ατιμωρησίας», ως εάν αυτά σήμερα να είναι παρελθόν και πως με την εμφάνιση στο στερέωμα του ιδίου και του Κώστα Κληρίδη, είδαμε το φως το αληθινό. 

Το γεγονός που εσκεμμένα δεν θέλουν να βλέπουν είναι ένα: Όταν αυτά τα φαινόμενα είναι διαχρονικά, το σώμα της κοινωνίας αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα σήψης οπότε και καθίσταται απόλυτα αναγκαίος ο ακρωτηριασμός. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα, ποιος κρατάει το νυστέρι και ποιον ακρωτηριάζει; Και η νομοτελειακή απάντηση: ο ισχυρός κρατάει το νυστέρι και ο πολίτης πληρώνει το τίμημα. Προς επίρρωση τούτου, τρία γεγονότα των τελευταίων ημερών. 1: Όπως αποδεικνύεται πλέον εντός δικαστηρίου, η έρευνα για τους αυτουργούς της κατάρρευσης της οικονομίας κατακρημνίζεται, καθότι η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε προβληματικό κατηγορητήριο σε σχετική υπόθεση, γεγονός που συμπαρασύρει και τις άλλες υποθέσεις. Ποιος μπορεί να πείσει την κοινωνία ότι, καθόλου τυχαία, θα μείνει και αυτό το έγκλημα ατιμώρητο, όπως εκείνο του Χρηματιστηρίου; 2: Για τα έκτροπα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αν και βλέπουμε να επαναλαμβάνονται, ακούμε μόνο εξαγγελίες και βλέπουμε σημεία και τέρατα να κουκουλώνονται σε μια ανάδελφη σύμπραξη, κράτους, κομμάτων και σωματείων. Όταν αρχίσουμε να μετράμε νεκρούς ποιος θα πληρώσει το τίμημα; Γιατί ποιος τιμωρήθηκε για τους 121 νεκρούς της «Ήλιος»;  3: Η τραγωδία των αγνοουμένων.

Εσχάτως έκανε την εμφάνισή της στις διαφημιστικές πινακίδες των δρόμων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκστρατεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) που καλεί τον κόσμο αν γνωρίζει κάτι να δώσει πληροφορίες στη ΔΕΑ. Χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του Ε/κ μέλους της ΔΕΑ, Νέστορα Νέστορος, στο facebook αναφέρεται: «Εσύ μπορεί να μη γνωρίζεις, αλλά αν ρωτήσεις μέσα στο οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον, πιθανόν να εντοπίσεις κάποια ξεχασμένη ιστορία, ένα ξεχασμένο γεγονός που θα μας βοηθήσει.

Στήριξε την προσπάθεια μας αυτή, πριν φύγουν και οι λιγοστές μανάδες που βρίσκονται εν ζωή. Μοιράσου το μήνυμα αυτό με όσους πιο πολλούς μπορείς, γίνε ενεργός συνοδοιπόρος της ΔΕΑ, για να τονώσουμε την ελπίδα. Σε χρειαζόμαστε! Σε χρειάζονται!». Μόνο που το τηλέφωνο 22400142 «δουλεύει» πενθήμερο μέχρι τις 14:30! Μετά από 43 χρόνια θυμήθηκαν να κάνουν αυτό που έπρεπε να είχε αρχίσει από το 1974. Να συλλέξουν πληροφορίες για αγνοούμενους από τους συμπολεμιστές τους, από ανθρώπους που είδαν ή άκουσαν γι’ αυτούς, τα πρώτα εκείνα χρόνια που οι μνήμες ήταν ζωντανές. Αντί αυτού οι φάκελοι των αγνοουμένων ήταν άκρως απόρρητοι ακόμα και για τους συγγενείς.

Άκρως απόρρητος ήταν και ο κατάλογος αγνοουμένων, μέχρι το 2000 (!) αντί να είχε αναρτηθεί σε κάθε τοίχο της ελεύθερης Κύπρου. Για 25 συναπτά έτη γράφω με στοιχεία και ονόματα, για την άθλια αυτή οργανωμένη συγκάλυψη στο συγκεκριμένο έγκλημα αλλά ουδείς των εισαγγελέων και των ελεγκτών (πολλά τα εκατομμύρια που διασπαθίστηκαν) συγκινήθηκε. Οι μάρτυρες πέθαναν όπως και οι γονείς και ψάχνουμε ακόμα σχεδόν χίλιους αγνοούμενους. Ποιος θα πληρώσει, εντιμότατοι κύριοι εισαγγελέα και ελεγκτή; Μην είμαστε αφελείς. Αν δεν πληρώνουν για τους ζωντανούς θα πληρώσουν για τους νεκρούς; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:29

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:29

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση