ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

«Φαίνεται ότι η λογική και ορθολογισμός σε αυτόν τον τόπο είναι κατατρεγμένα», είχε πει στις 19/12/15, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας για τα κόμματα που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τον Συνεργατισμό και έκριναν, όπως είπε, «ότι έπρεπε να βάλουμε και όρο να δοθεί το δικαίωμα στους Συνεργατιστές, με τα κέρδη του Συνεργατισμού μέχρι το 2018, να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω από το κράτος τον Συνεργατισμό, και τελικά μπήκε αυτή η πρόνοια».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τη δυνατότητα που δινόταν μέσα από το Διάταγμα του Υπ. Οικονομικών στον Συνεργατισμό να αγοράσει μέχρι το 2018 το ποσοστό που κατέχει το κράτος, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε: «Είναι κανείς λογικός άνθρωπος – δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος – που μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τον λαϊκισμό, ότι στα επόμενα δύο χρόνια ο Συνεργατισμός θα κάνει 2,5 δισ. κέρδη, για να επιστραφεί στους Συνεργατιστές;». Αυτά το 2015. Το 2013, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως υπενθύμισε στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου (12/4/18), είχε στείλει, επιστολή (23/09/13) στον τότε διοικητή της ΚτΚ Πανίκο Δημητριάδη διά της οποίας προειδοποιούσε για τον Συνεργατισμό ότι πέραν του €1,5 δισ. της τότε ανακεφαλαιοποίησης,  θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια €2δισ.- €2,5 δισ. εάν οι ζημιές του κινηθούν στα ίδια προβλεπόμενα επίπεδα για τις τράπεζές μας, με βάση το ακραίο σενάριο της PIMCO.

Μάλιστα στην επιστολή κατέληγε: «Γι’ αυτό και αναμένουμε κατά συνέπεια τις δικές σας γραπτές τοποθετήσεις στους πιο πάνω προβληματισμούς και ανησυχίες μας, ενόψει της επικείμενης προαπαιτούμενης ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων». Ο Πανίκος Δημητριάδης στη σημερινή του συνέντευξη στην «Κ» μιλάει και για τον Συνεργατισμό και σημειώνει ότι βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον περίεργο η κυβέρνηση να αναλαμβάνει το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και διερωτάται γιατί δεν δόθηκε ρευστοτική στήριξη από την ΚτΚ. Ας δεχτούμε, χάριν συζήτησης, ότι ο Πανίκος Δημητριάδης δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να αναστρέψει μια πορεία του Συνεργατισμού, που το 2018 αποδείχθηκε στραβή. Όπως όμως προκύπτει, ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το 2013, είχε διαβάσει-προβλέψει το πρόβλημα στη ΣΚΤ.

Ο Δημητριάδης όμως έφυγε από την ΚτΚ τον Απρίλιο του 2014 και από τότε μέχρι σήμερα ο Συνεργατισμός είναι εξ  ολοκλήρου στα χέρια της κυβέρνησης. Έτσι πλέον ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να εξηγήσει, αυτό που υπογράμμιζε στην επιστολή του προς τον Π. Δημητριάδη στις 23/09/13 ότι, «οι προβληματισμοί αποτελούν μέρος της ευθύνης του κόμματος προς όφελος των πολιτών και φορολογουμένων», και πώς ο ΔΗΣΥ ανταποκρίθηκε στην ευθύνη του αυτή, ως κυβερνών κόμμα, στα τέσσερα αυτά χρόνια; Αφού τα προβλέψατε, τα γράψατε και τα δηλώσατε κ. πρόεδρε του ΔΗΣΥ και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, γιατί αφήσατε να φτάσει ο Συνεργατισμός στην αποσύνθεση; Βρίσκω ακόμα περίεργη τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην ίδια Επιτροπή, ότι τα δάνεια που είχαν δοθεί επί καθεστώτος Χλωρακιώτη στον Συνεργατισμό ανέρχονταν το 2014 στα €14 δισ., εκ των οποίων €7,6 δισ. ήταν ΜΕΔ, καθώς και το αίτημα που διατύπωσε ο υπουργός στην Επιτροπή,  «να γίνει έρευνα, να εξεταστούν τα δάνεια ένα προς ένα, να διαπιστωθεί ποιοι έδωσαν και ποιοι έλαβαν τα δάνεια, αλλά και με ποιους όρους παραχωρήθηκαν οι χορηγήσεις». Και λέω περίεργη, διότι δίνετε την εντύπωση ότι άλλοι κυβερνούσαν την προηγούμενη πενταετία και όχι εσείς, αγαπητέ κ. Νεοφύτου.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης στις 19/12/15, είχατε πει ότι, «για δεκαετίες λαϊκίζαμε, λέγαμε συνθήματα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και είδαμε πού καταλήξαμε. Θα συνεχίσουμε εν έτει 2015 να χαϊδεύουμε τα αφτιά των πολιτών εν γνώση μας ότι του λέμε, όχι την αλήθεια;». Το ερώτημα πλέον που απευθύνεται στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή του Συνεργατισμού; Μήπως και πάλι οι φορολογούμενοι; Και οι ευθύνες; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση