ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:04
 

Σε ποιον συμφέρει κάτι τέτοιο;

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, στις 10/01/18 ενέκρινε την έκδοση διατάγματος, με το οποίο απαγορεύει στην εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευση ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τον προσωπικό λογαριασμό της υπό διαθεσιμότητα εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, μέχρι να εκδοθεί άλλη διαταγή δικαστηρίου. Στην απόφαση σημειώνεται πως λήφθηκε υπόψη, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης έναντι του δικαιώματος της προσωπικότητας, το οποίο βρέθηκε ότι εδώ υπερτερεί»! Αλληλούια! Μα αν καταλάβαμε σωστά στη συγκεκριμένη περίπτωση τίθεται κυρίως ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πλήττονται οι σχέσεις της Κύπρου με την Ε.Ε. Κι αυτό καθώς από την αποκάλυψη κάποιων από τα emails Λοϊζίδου, φαίνεται ότι η Νομική Υπηρεσία της ΚΔ, φέρεται να εργάζεται υπέρ της Νομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Για του λόγου το αληθές μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανατρέξει στο ρωσικό ιστότοπο: https://cogroup.blogspot.com.cy., ο οποίος έχει δημοσιοποιήσει τα emails Λοϊζίδου. Εκεί θα βρείτε, όγκο αλληλογραφίας μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών Ρωσίας-Κύπρου, όπου αποκαλύπτεται ότι η πρώτη εφοδιάζει με έγγραφα τη δεύτερη, για το πώς να χειριστεί την υπόθεση Μπρόουντερ στα κυπριακά δικαστήρια. Επίσης, θα εντοπίσετε την εδώ ρωσική πρεσβεία να αποστέλλει υλικό στην Νομική μας Υπηρεσία για αγόρευση ενώπιον του Ανωτάτου, αφού απορρίφθηκε αίτημα της Μόσχας να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Ρώσος εισαγγελέας! Το γεγονός ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο διεθνές ζήτημα, με τη Ρωσία απέναντι στις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία κ.ά., προκύπτει από πληθώρα δημοσιευμάτων στα ξένα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με τους Times, ο Εργατικός βουλευτής Ίαν Όστιν υπέβαλε αίτημα στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, όπως χαρακτηριστεί η Κύπρος ως χώρα «μη συμμορφούμενη» με τους κανόνες της Ε.Ε. περί αντιμετώπισης υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος», με αφορμή «τη συνεργασία Λευκωσίας – Μόσχας» για δίωξη για φοροδιαφυγή από τη Ρωσία κατά του Ουόλτερ Μπρόουντερ, γεννημένου στις ΗΠΑ, Βρετανού υπηκόου.

Ως διευθυντής του hedge fund Hermitage, ο Μπρόουντερ είχε αποκαλύψει προ δεκαετίας απάτη ύψους $230 εκατ., με εμπλεκόμενους Ρώσους αξιωματούχους, μετά που ο Ρώσος δικηγόρος του, Σεργκέι Μαγκνίτσκι πέθανε το 2009, ενώ κρατείτο στη Ρωσία, εν μέσω καταγγελιών ότι υπέστη βασανιστήρια. Ο Όστιν υποστήριξε ότι οι κυπριακές αρχές δεν πραγματοποίησαν επαρκείς έρευνες επί των αρχικών καταγγελιών Μπρόουντερ και πως είχαν μπλοκάρει γαλλικά αιτήματα για εντοπισμό €23 εκατ. που θεωρούνται προϊόν ξεπλύματος. Η κυπριακή κυβέρνηση απάντησε στους Times, ότι έχει εκτελέσει «ένα μικρό μέρος κάποιων εκ των αιτημάτων» της Ρωσίας, «εντός του προαναφερθέντος πλαισίου» των οδηγιών της Ε.Ε. και ότι για το ξέπλυμα, «η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τους Times, η Βρετανία εξέταζε το ενδεχόμενο να πάει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, τον Δεκέμβριο. Ενδεχομένως να τους πρόλαβε η διαρροή των emails Λοϊζίδου, οπότε και έχουν πλέον και γραπτές αποδείξεις για «τη συνεργασία Λευκωσίας – Μόσχας», όπως κατάγγειλε ο Όστιν. Τούτων λεχθέντων, μόνο αφελείς μπορεί να θεωρήσουν ουρανοκατέβατη τη συνέντευξη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη «Σημερινή» (24/12/17) για το Κυπριακό… που απάντησε και σε ερώτηση για τον Μπρόουντερ, λέγοντας: «Μερικά κυπριακά ΜΜΕ άρχισαν μια εκστρατεία, η οποία, όπως φαίνεται, μάλλον έχει προκληθεί και επινοηθεί, με στόχο τη δυσφήμηση της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της παροχής νομικής αρωγής επί ποινικών και αστικών υποθέσεων.

Είναι ανυπόστατο να επιβάλλεται η θέση ότι δήθεν οι ρωσικές παρακλήσεις έχουν πολιτικά κίνητρα και χαρακτήρα. Και ότι, δήθεν, η συνεργασία μεταξύ αρμοδίων οργάνων των χωρών μας ξεφεύγει από τα όρια της επικρατούσης διεθνούς νομικής πρακτικής». […] «στόχος, για να σπεκουλάρουν κάποια από τα ΜΜΕ της Κύπρου, έχει επιλεγεί η Ρωσία. Λογικά, γεννιέται το ερώτημα: Σε ποιον συμφέρει κάτι τέτοιο;». Είναι προφανές ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ συμφωνεί με τον Κώστα Κληρίδη, ότι φταίνε κάποια ΜΜΕ της Κύπρου, που τώρα προφανώς πρακτορεύουν και ξένα συμφέροντα. Βγάλτε καλέ ένα διάταγμα για όλους!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:37

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:36

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Ακόμα μια περίπτωση πολιτικοοικονομικής/θεσμικής αιμομιξίας. Με αποδέκτη το βαθύτατα ελλειμματικό γνωστό ...»
Sting  |  00:30

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Ακόμα μια περίπτωση πολιτικοοικονομικής/θεσμικής αιμομιξίας. Με αποδέκτη το βαθύτατα ελλειμματικό γνωστό ...»
Sting  |  00:29

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X