ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Spotlight…

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Ο πρώτος στόχος μιας δικτατορίας είναι η φίμωση των δημοσιογράφων και συνακόλουθα των ΜΜΕ. Ένα τελευταίο παράδειγμα δικτατορικής συμπεριφοράς βλέπουμε στη γειτονική Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν, να έχει –από το πραξικόπημα και εντεύθεν, φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους και να έχει κλείσει δεκάδες ΜΜΕ. Το δικαίωμα του πολίτη  στην ενημέρωση κατοχυρώνεται σε όλα τα συντάγματα των σύγχρονων κρατών και συναφώς το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην πληροφόρηση είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η μεγαλύτερη πηγή πληροφόρησης για τους δημοσιογράφους είναι οι διαρροές είτε εγγράφων, είτε πληροφοριών από κρατικές, κυβερνητικές, πολιτικές και άλλες πηγές για ζητήματα κυρίως που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, είτε αυτό είναι η κακοδιαχείριση ανθρώπων, πόρων ή πληροφοριών.  Κι αυτό γιατί στις σύγχρονες δημοκρατίες ένας τρόπος για να καμουφλαριστεί η κακοδιαχείριση είναι  διαβαθμίζοντας έγγραφα και πληροφορίες με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» ή και «εμπιστευτικό». Κανονικώς εχόντων των πραγμάτων ελάχιστα ζητήματα ενδείκνυται να μην αντέχουν στη βάσανο της διαφάνειας σε ένα κράτος που σέβεται το δημόσιο χρήμα και ελαύνεται από την προστασία του καλώς νοούμενου συμφέροντος. Έχουν όμως και οι δημοσιογράφοι μερίδιο ευθύνης έναντι της ενημέρωσης του πολίτη. Κι αυτό συνδυάζεται με το ρόλο τους ως ενδιάμεσου εξουσίας-πολίτη ασκώντας έλεγχο στις εξουσίες χωρίς επ΄ουδενί να καταχρώνται την ισχύ που τους δίνεται από αυτόν ακριβώς το ρόλο.

Στη σύγχρονη εποχή είχαμε αρκετά και σημαντικά παραδείγματα δημοσιογραφικής δραστηριότητας που έφερε στο φως σκάνδαλα κυβερνήσεων και θεσμών έναντι της κοινωνίας. Ένα τέτοιο ήταν και αυτό που μεταφέρθηκε και στο σινεμά με την οσκαρική ταινία  «Spotlight» (ελληνική απόδοση «Όλα στο φως»).  Έτσι ονομαζόταν η ειδική ομάδα ελεύθερου ρεπορτάζ της «Boston Globe», η οποία το 2001 ερεύνησε και αποκάλυψε ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς και αξιωματούχους της καθολικής εκκλησίας.  Προηγουμένως,  το 1972-74 η Washington Post διά των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ  αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate που είχε ως αποτελέσματα την παραίτηση στις 9 Αυγούστου του 1974 του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Κι αυτό έγινε ταινία το 1976,  με τίτλο "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου".  Την τελευταία δεκαετία είχαμε συμμαχίες δημοσιογράφων και ΜΜΕ  που συμπράττουν στην αποκάλυψη πληροφοριών που ενδιαφέρουν όχι μόνο την κοινή γνώμη μιας χώρας αλλά όλου του πλανήτη. Έτσι βγήκε στο φως ή Λίστα Λαγκάρντ ή Φαλτσιάνι που ήταν ο άνθρωπος που υπέκλεψε τραπεζικό αρχείο καταθετών της HSBC της Ελβετίας που αφορούσε τη δεκαετία μέχρι το 2007 και στο οποίο εμφανίζονταν ονόματα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του πλανήτη.

Στη συνέχεια είχαμε  τα Wikileaks, που έδωσαν τροφή στα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, καθώς ο Ε.Τ. Σνόουντεν, εργαζόμενος σε NSA και CIA, διοχέτευσε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και τη σύμπραξη του  «International Consortium of Investigative Journalists», η οποία και αποκάλυψε τα «Panama Papers» με πληροφορίες  για υπεράκτιες εταιρείες που αναφέρονται από τον πάροχο εταιρικών υπηρεσιών του Παναμά Mossack Fonseca, πίσω από τις οποίες έκρυβαν αφορολόγητα τα χρήματα τους πλούσιοι ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και αρχηγών κρατών. Στην Κύπρο τίποτα δεν είδαμε από τη λίστα Λαγκάρντ και τα «Panama Papers» αλλά και ούτε από το σκάνδαλο με τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, που αγγίζει το νωτιαίο μυελό του δημόσιου συμφέροντος.

Αν φυσικά αληθεύουν όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η εισαγγελέας «θέτει το κράτος σε δύσκολη θέση και δεν νομίζω ότι ο ρόλος ενός εισαγγελέως είναι να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα και να δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στις σχέσεις της χώρας μας είτε με τους ευρωπαίους εταίρους μας είτε με τους ρώσους φίλους μας».  Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας έστειλε την υφιστάμενή του στην ΕΔΥ με πειθαρχικές κατηγορίες και φίμωσε τα κυπριακά ΜΜΕ που δεν δύνανται να αγγίξουν την ουσία της υπόθεσης,  προφανέστατα γιατί η κ. Λοϊζίδου, τον έκανε c.c. στα emails της…    

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Ανδρέας Παράσχος: Τελευταία Ενημέρωση

X