ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελείωσαν τα ψέματα

Όσοι ασχολήθηκαν έστω και επιδερμικά με το Κυπριακό θυμούνται ότι μόνιμη επωδός της πολιτικής μας ηγεσίας είναι «η επίτευξη συμφωνημένης λύσης, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες». Αυτή η επωδός εξέπνευσε την Πέμπτη 26/07/18, όταν το Σ.Α. του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2430, ανανεώνοντας για ακόμη 6 μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Διαβάζοντας το ψήφισμα, όσοι θέλουν να διακρίνουν την αλήθεια των πραγμάτων αντιλαμβάνονται ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει, όπως και τα χρονοδιαγράμματα, καθότι η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διασυνδέεται πλέον με τη λύση. Με τους Αμερικανούς να έχουν σφίξει προ πολλού τα λουριά στον ΟΗΕ για τα κονδύλια των ειρηνευτικών αποστολών, η Ουάσιγκτον ως ο μεγαλύτερος αιμοδότης του Οργανισμού, έχει διά του Προέδρου Τραμπ καταστήσει σαφές ότι μειώνει σημαντικά την εισφορά της. Μάλιστα, έθεσε και «5 αρχές (βλ. όρους) για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις», που ισχύουν για όλους.

Στη δική μας περίπτωση η αμερικανική πλευρά «έκοψε κι έραψε» στο κείμενο του ψηφίσματος και εκτός των άλλων έβαλε και τροποποίηση στην παράγραφο όπου ζητούσε από τον γ.γ. να υποβάλει εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες και τις διαβουλεύσεις Λουτ – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 10 Ιανουαρίου. Την υστάτη δε αποφθέχθηκε περίληψη χρονοδιαγραμμάτων και στρατηγικής εξόδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο.

Όλο αυτό αποτελεί μήνυμα προς τους ηγέτες στην Κύπρο και τις εγγυήτριες δυνάμεις, ότι στο διάστημα μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό διαφορετικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πάρει τα μπογαλάκια της και θα φύγει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει ο καθένας να αντιληφθεί ότι χωρίς την Ειρηνευτική Δύναμη στη γραμμή αντιπαράταξης, η Εθνική Φρουρά θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατοχικό στρατό, ο οποίος, το πιθανότερο είναι ότι θα προελάσει στη νεκρή ζώνη, με απρόβλεπτη τη συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης στη συνέντευξή του σήμερα στην «Κ» (σελ. 11) αποκαλύπτει ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ διαβίβασε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη την ετοιμότητα για συνέχιση της Διάσκεψης από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα και τη δραματική μας παραδοχή (κατά την αντίληψή μου), ότι «η αποτυχία δεν είναι επιλογή».

Η κ. Λουτ, ωστόσο, δεν ήρθε εδώ για να εξασφαλίσει από τους δύο ηγέτες δέσμευση ότι θα επιστρέψουν στη Διάσκεψη και θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν. Η Λουτ, διαβιβάζοντας μήνυμα από τον Γκουτιέρες, ο οποίος προφανώς δεν καταπίνει πλέον αμάσητα αυτά που του λέμε, ρώτησε: «Μπορείτε να με πείσετε πώς αυτό θα οδηγήσει στη λύση»; Δεν ξέρουμε αν και πώς ο Νίκος Αναστασιάδης έπεισε την κ. Λουτ. Ξέρουμε όμως τι πρότεινε η τ/κ πλευρά, όπως το θέτει σήμερα στη συνέντευξη του ο Οζντίλ Ναμί στην «Κ» (σελ. 15): «Να δημιουργηθεί μια συμφωνία-πακέτο που να εγκρίνουν οι δύο ηγεσίες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τότε να πάμε σε δημοψηφίσματα. Εάν προκύψουν δύο «ναι», αυτό το κεφάλαιο κλείνει.

Εάν, ωστόσο, προκύψει ένα νέο «όχι» από την ε/κ πλευρά τότε η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την πορεία της με το καθεστώς που έχει συμφωνηθεί από τις δύο ηγεσίες, πριν από την έναρξη των νέων συνομιλιών. Χωρίς ένα σχέδιο τέτοιου είδους δεν πρέπει να αναμένουμε πρόοδο στο Κυπριακό». Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να πιστοποιεί ότι «επί της ουσίας τώρα, για πρώτη φορά γ.γ. του ΟΗΕ χωρίς περιστροφές μιλάει για άμεση κατάργηση εγγυήσεων και για εν τέλει απόσυρση όλων των στρατευμάτων», το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν στη συνέχεια της Διάσκεψης δεν προκύψει συμφωνία, τι έπεται; «Μιλάμε για άγνωστο τοπίο και αχαρτογράφητα νερά», λέει ο Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι είναι ουτοπία να βλέπουμε το στάτους κβο ως συνώνυμο σταθερότητας και να παραβλέπουμε τους κινδύνους. Δεν συμφέρει κανένα». Τουτέστιν, το Κυπριακό είναι πλέον για τον καθένα προσωπικό ζήτημα, με χρονοδιάγραμμα έξι μηνών…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ