ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επάγγελμα δημαγωγός

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ανεβαίνει αυτή τη βδομάδα στο Θέατρο Ριάλτο και στο Κινηματοθέατρο Παλλάς η παράσταση «Επάγγελμα πόρνη» με δύο ιστορίες από το ομώνυμο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, που ενσαρκώνει τη συγγραφέα, έδωσε συνεντεύξεις σε κυπριακά μέσα, όπως και ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι, οπότε το κοινό, είτε του έντυπου Τύπου είτε του ηλεκτρονικού, ενημερώθηκαν και, αν δεν ήξεραν, έμαθαν περί τίνος πρόκειται. Ο τίτλος του βιβλίου της Λιλής Ζωγράφου από μόνος του είναι αρκετά clickable, που λέμε. Φυσικά, η συγγραφέας, όταν έγραφε το βιβλίο της, το 1978, δεν σκέφτηκε το διαδίκτυο και τους σταυροφόρους του. Βέβαια, γνώριζε ότι η λέξη πόρνη είναι ιντριγκαδόρικη, και ότι θα έκανε εντύπωση, πιθανόν. Ωστόσο, η Λιλή Ζωγράφου, καταξιωμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας, δεν είχε ανάγκη να απολογείται, δεν ξέρω καν αν χρειάστηκε ποτέ να το κάνει, για την επιλογή της αυτή. 

Το 1978, για να είμαι ειλικρινής, θα το έβρισκα και λογικό, όσο και αν η Μεταπολίτευση στην Ελλάδα έφερνε νέα ήθη και οι αναχρονισμοί, άγαρμπα πολλές φορές, υποχωρούσαν. Το 2018 όμως στην Κύπρο είναι λογικό κάποιος να εξανίσταται γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενεί αυτή την παράσταση; Θα μου πείτε όχι, και πολύ θα συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά, έλα (ακούγεται ωραίο το υγρό του λ) που ο κόσμος και το κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο απρόβλεπτο που μπορεί να σε εντυπωσιάσει οποιαδήποτε στιγμή.
Μία χρήστης δημοφιλούς μέσου κοινωνικού δικτύου, που λέτε, είδε την ανάρτηση του Πανεπιστημίου για την παράσταση και εξεμάνη και μάλιστα επαίνεσε το ΕΛΑΜ, το οποίο εξελέγη μάλιστα και εκεί… τώρα το εκεί είναι το Πανεπιστήμιο, η χώρα, πάντως το ΕΛΑΜ θα μας σώσει από τον ηθικό κατήφορο, και ίσως, ελπίζει, να βάλει κάποια τάξη. Είναι σίγουρο και βέβαιο, και το υπογράφω, ότι δεν διάβασε καν σε τι αφορούσε η ανάρτηση, έβγαλε συμπέρασμα, διότι εκείνη ξέρει. Συνεχίζοντας, δηλώνει ότι κάτι τέτοια αυξάνουν τα ποσοστά του ΕΛΑΜ, και βάζει μέσα στη γεμάτη αγάπη ανάρτησή της και τον τριτοκοσμικό συρφετο!


Καταλάβατε; Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, που γίνεται θεατρική παράσταση, είναι αφορμή για μία χρήστη, που αναφέρεται και ως δασκάλα, να ξεράσει με απαίσια greeklish ό,τι πιο χυδαίο έχει σκεφτεί. Το ότι δεν γνωρίζει τη Λιλή Ζωγράφου το δέχομαι, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς όλους τους συγγραφείς, το ότι δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για θεατρική παράσταση είναι που με ανησυχεί περισσότερο.

Θα μου πείτε ότι σιγά το πράγμα, βρέθηκε ένας άσχετος που εκφράστηκε όπως εκφράστηκε, δεν θα τον πάρουμε και στα σοβαρά. Δυστυχώς, χρειάζεται μια λέξη μόνο που δεν μας ακούγεται καλά, μια εικόνα που δείχνει αυτό που δεν θέλουμε να δούμε ή που νομίζουμε ότι βλέπουμε για να δείξουμε τι πραγματικά νιώθουμε και ποιοι είμαστε τελικά.

Επιρρεπείς, λοιπόν, στη δημαγωγία δεν είναι μόνο οι πολιτικοί μας είμαστε και εμείς. Θεωρώ την επανάσταση μέσω πληκτρολογίου αστείο πράγμα, αλλά δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό η κακιά μας ψυχή δεν μένει στην οθόνη του υπολογιστή μας και στον ψηφιακό κόσμο, περνάει στην κοινωνία και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξαποληθούν στο περίγυρό μας τέτοιες συμπεριφορές. Θυμάστε, ότι κάποιοι κατέβασαν από τον ιστό του Πανεπιστημίου τη σημαία του ουράνιου τόξου, που είχε αναρτηθεί για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια της Ομοφοβίας και Τρανσοφοβίας. Δημαγώγησαν κάποιοι για τη στάση αυτή του Πανεπιστημίου, και βρέθηκαν τα καλόπαιδα και έκαναν την ηρωική πράξη να υποστείλουν τη σημαία. Πριν από έναν χρόνο έγινε τόσος ντόρος για την παράσταση «Cock» στη Σωτήρα. Λόγοι και λογύδρια, δημαγωγία και οι πολιτικοί μας χάιδευαν τα αφτιά των ψηφοφόρων τους και ουσιαστική συζήτηση μηδέν.

Με αφορμή μία παράσταση μία πολίτης επαινεί την άνοδο του ανθρωποφαγικού ΕΛΑΜ και ελπίζει το κόμμα αυτό να βάλει κάποια τάξη. Δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, δυστυχώς, αυτές οι συμπεριφορές. Και θυμάστε τι έφεραν τα fake news, το 1955, στην Κωνσταντινούπολη, και τη ρητορική που αναπτύχθηκε, που μετά από λίγο μεταφέρθηκαν και στο νησί μας.
Άλματα λογικής θα μου πει κάποιος, αλλά αυτή η έλλειψη κριτικής παιδείας είναι άσχημο πράγμα, είναι ύπουλη ασθένεια, διότι μαθαίνουμε στον μιθριδατισμό. Μισούμε, αντιδράμε και ταυτόχρονα κοιτάμε τη δουλειά μας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση