ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουάου… θητεία 14 μηνών και ο Φωκαΐδης στη Bουλή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η μείωση της θητείας σε 14 μήνες έχει τους τυχερούς, έχει και τους άτυχους. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι που υπηρετούν και δεν επηρεάζονται από τη μείωση. Στους τυχερούς είναι οι οπλίτες της 2015 Β ΕΣΣΟ και ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος αν επιλέξει να θέσει εαυτόν στη διάθεση του εκλογικού σώματος, θα μπει στην επόμενη Βουλή με τα «τσαρούχια».

Χωρίς να υιοθετώ την καχυποψία και τα περί «συνομωσίας» για να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Χριστόφορου Φωκαΐδη, εάν και εφόσον το αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, η απόφαση να μειωθεί η θητεία ήρθε γάντι στον ΥΠΑΜ.

Όταν θα ξεκινήσει η προεκλογική κούρσα, ο ίδιος θα βρίσκεται κάπου στη μέση της διαδρομής. Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του είναι μερικές χιλιάδες. Δεν γνωρίζω αν ο ίδιος έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις, αλλά αν το σκέφτεται μετά την απόφαση του υπουργικού, νομίζω ότι εάν υπήρχαν αντιστάσεις, αυτές θα χαλαρώσουν.

Ό,τι και να λέγεται για τη χρονική στιγμή μείωσης της θητείας στον νυν ΥΠΑΜ, θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι επί δικής του υπουργίας θα πάρει σάρκα και οστά μία πολιτική θέση τριών κυβερνήσεων. Η μείωση της θητείας ήταν στο τραπέζι από την εποχή του Σωκράτη Χάσικου και μετά. Πέρασαν αρκετοί υπουργοί από το Άμυνας, κανένας όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει μία ιδιαίτερα λαοφιλή προεκλογική εξαγγελία.

Όλοι είχαν μείνει στο «θα». Τουλάχιστον να αναγνωρισθεί στον νυν ΥΠΑΜ, όποια συνομωσία και αν υπάρχει, ότι κατάφερε να κάνει πράξη τη μελέτη για την Εθνική Φρουρά, η οποία επιτρέπει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η θητεία είναι χαμένος χρόνος ούτε και θεωρώ ότι ο σημερινός στρατεύσιμος χρόνος είναι μεγάλος.

Μπορεί η μείωση να εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του καθενός για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, αλλά το πιο βασικό είναι ότι θα προσφέρει στην αγορά έναν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Θα προσληφθούν τρεις χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες. Η δύναμη θα γίνει ημιεπαγγελματική, που σημαίνει ότι θα είναι και πιο αποτελεσματική, όπως λένε οι ειδήμονες επί στρατιωτικών θεμάτων.
Μέχρι σήμερα η πολιτεία έδινε και εμπιστευόταν όπλα σε άνδρες που η ίδια η κοινωνία τους συμπεριφερόταν λες και ήταν μωρά. Μετά τη μείωση του στρατεύσιμου χρόνου, όποιος και αν είναι στο τιμόνι του ΥΠΑΜ θα πρέπει να κόψει μαχαίρι όλα εκείνα τα ηλιθιέστατα «αιτήματα» γονέων για «τα μωρά τους» να υπηρετούν, αν είναι δυνατόν, έξω από την πόρτα της οικίας τους.

Να έχουν το σπιτικό φαγητό και τα καθαρά ρούχα από τη μανούλα τους. Καλή η μείωση της θητείας, αφού όπως λένε δεν επηρεάζει τη λειτουργία και αποστολή της Ε.Φ., «τυχεροί» όσοι ξεκίνησαν με θητεία 24 μηνών και θα υπηρετήσουν για μειωμένο χρόνο, τυχερός και ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εάν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών με «μωρά» που υπηρετούν και θα «επωφεληθούν».

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X