ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να μην ξεχάσω να ψηφίσω στις 22 Μαΐου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Όταν ο Νίκος Κατσουρίδης έλεγε στον Τάσο Τρύφωνος ότι κάθε απελθούσα Βουλή ήταν λίγο χειρότερη από την προηγούμενη, μάλλον είχε στο μυαλό του και αυτό που προηγείται από την εκλογή του νέου Κοινοβουλίου.

Μία άνοστη, άχρωμη και υποτονική περίοδο, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ότι σε δεκαοκτώ ημέρες οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πάνε στην κάλπη για να εκλέξουν τους 56 εκλεκτούς τους.

Πάω στοίχημα ότι αν γινόταν ένα γκάλοπ στους δρόμους με ερώτημα πότε είναι οι βουλευτικές εκλογές, η πλειοψηφία θα δήλωνε άγνοια. Το μόνο που θυμίζει ότι στις 22 Μαΐου η Κύπρος θα ψηφίσει είναι οι τεράστιες γιγαντοαφίσες στους δρόμους, αλλά και εδώ θα πρέπει να είσαι εκ φύσεως παρατηρητικός. Κάποτε κάθε εκλογική διαδικασία είχε χρώμα, είχε νεύρο, είχε παλμό.

Στη νέα εποχή, κάθε εκλογική αναμέτρηση και χειρότερα. Με τους ρυθμούς μετάλλαξης της εκλογικής συμπεριφοράς κομμάτων και πολιτών, σε κάποια φάση δεν θα είναι περίεργο αν η έκφραση των πολιτών γίνεται π.χ. όπως διεκπεραιώνονται κάθε μήνα οι υποχρεώσεις των πολιτών ηλεκτρονικά και από τον καναπέ του σπιτιού μας.

Οι νέες μορφές επικοινωνίας επηρέασαν τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής ψήφων. Κάποτε ο κάθε υποψήφιος εάν δεν έλιωνε και τρία ζευγάρια παπούτσια μέσα στην προεκλογική περίοδο, μείωνε αισθητά τις πιθανότητες εκλογής του.

Η προσωπική επαφή των πολιτών με τους υποψηφίους που ζητούσαν την ψήφο τους ήταν απαραίτητο συστατικό στοιχείο επιτυχίας. Να μη μιλήσω για τα μπαλκόνια ή τις εξέδρες στις πλατείες, που αποτελούσαν κλασική μέθοδο σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Οι εκλογές, από κλασική συμμετοχική διαδικασία των πολλών, μετατρέπονται σε μοναχική υπόθεση του καθενός.

Η αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων γίνεται με τους πολίτες σε ρόλο παθητικών θεατών. Χωρίς παρεμβατικό λόγο, χωρίς δυνατότητα να θέσουν ή να διαμορφώσουν τουλάχιστον την προεκλογική ατζέντα.

Μία νέα συμπεριφορά που εκτρέφει την απάθεια και αδιαφορία των πολιτών. Η κάθε εκλογική διαδικασία είναι γιορτή της δημοκρατίας, αρκεί ο πολίτης να έχει ενεργό ρόλο και λόγο προτού να πάει στην κάλπη. Προεκλογική εκστρατεία μόνο μέσω τηλεοράσεως και άλλων καναλιών επικοινωνίας (κοινωνικών δικτύων και συναφών) μπορεί να εξυπηρετεί το επικοινωνιακό προφίλ κομμάτων και υποψηφίων, όχι όμως και τους πολίτες.

Τα κόμματα, πέρα από τις νουθεσίες και προτροπές για συμμετοχή στις εκλογές, θα πρέπει και τα ίδια να βάλουν τον πολίτη στο επίκεντρο της διαδικασίας, με ουσιαστικό ρόλο.

Οι συγκεντρώσεις (ελεγχόμενες στις περισσότερες περιπτώσεις) σε καφενεία και σωματεία δεξιών ή αριστερών αποχρώσεων δεν φθάνουν. Η αποχή που τείνει να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη δεν αναχαιτίζεται μόνο με λόγια.

Και αυτό ενδεχομένως να φανεί στις εκλογές της 22ας Μαΐου. Για καλό και για κακό, πάντως, βάλτε μία υπενθύμιση ότι στις 22 Μαΐου μπορείτε να ψηφίσετε.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X