ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ανδρέας βρυχάται

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τον Ανδρέα Βγενόπουλο τον είχα δει από κοντά δύο φορές όλες και όλες την εποχή που ήταν ο ισχυρός ανήρ της Marfin Λαϊκής. Η πρώτη ήταν σε μία από τις χλιδάτες ενημερώσεις των δημοσιογράφων, σχεδόν πάντα στο Hilton, και η άλλη σε μία γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, την περίοδο που εξαπέλυε μύδρους κατά του ντόπιου τραπεζικού κατεστημένου και απειλούσε να μεταφέρει την έδρα της Λαϊκής στην Ελλάδα.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που μου είχε μείνει στον νου ήταν η αργκό γλώσσα επικοινωνίας, σε συνδυασμό με έναν υπερφλύαρο τσαμπουκά για να δείξει στο ακροατήριο ποιος είναι το αφεντικό. Η αίσθησή μου ενισχύθηκε στη γενική συνέλευση της Τράπεζας, στην οποία ενώπιον του ανφάν γκατέ της κυπριακής οικονομίας απειλούσε θεούς και δαίμονες σε γλώσσα φαντάζομαι πρωτόγνωρη για τους παρευρισκομένους.

Θυμάμαι, μάλιστα, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου Αυξέντη Αυξεντίου να εκλιπαρεί, στην κυριολεξία, τον Βγενόπουλο να μην κάνει πράξη τις απειλές του και μας πάρει τη Λαϊκή στην Αθήνα. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Ο Βγενόπουλος μάς άφησε τελικά τη Λαϊκή, έφυγε από την Κύπρο και δεν πρόκειται να επιστρέψει οικειοθελώς ποτέ.

Δεν ξέχασε, όμως, τις παλιές του συνήθειες, όταν ήταν στην Κύπρο και νόμιζε ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Από την ασφάλεια των Αθηνών κατά διαστήματα επιδίδεται στην προσφιλή του συνήθεια. Συνεχίζει να απειλεί θεούς και δαίμονες, όχι με κάποια τράπεζα, όπως έκανε κάποτε, αλλά με υπαινιγμούς και μισόλογα.

Αντί να επαναλαμβάνει εαυτόν με τα περί διαφθοράς και διαπλοκής του κατεστημένου που παραμυθιάζει τον «άμοιρο» Κύπριο, ας πει τα πράγματα με το όνομά τους. Αφού εμπιστεύεται την κυπριακή Δικαιοσύνη, όπως έλεγε κάποτε, γιατί δεν έρχεται να την αντιμετωπίσει, μιας και είναι τόσο σίγουρος;

Αφού έχει στοιχεία για το ντόπιο κατεστημένο, γιατί δεν τα βγάζει στη φόρα; Αφού πιστεύει και υποθέτω μπορεί να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για το φούντο της Λαϊκής, γιατί δεν έρχεται να καθαρίσει το όνομά του; Αφού είναι τόσο σίγουρος για τους στενούς του συνεργάτες, γιατί προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγουν την κυπριακή Δικαιοσύνη που τόσο εμπιστεύεται;

Και στην ελληνική Δικαιοσύνη είχε δηλώσει εμπιστοσύνη, όμως χθες βγήκε και κατηγόρησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και για ένα διάστημα υπηρεσιακή πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ του ζήτησε μία βιβλιοθήκη με πράσινο και μωβ περιεχόμενο στο εσωτερικό τους.

Και τα ΜΜΕ ο Βγενόπουλος, όπου σταθεί και όπου καθίσει, δηλώνει πόσο πολύ τα σέβεται. Σε τέτοιο βαθμό, που ο άκρατος σεβασμός να περιέχει, όπου χρειάζεται, και ολίγον απειλή. Γιατί, όπως λέει και ο λαός, και ο Άγιος φοβέρα θέλει.

Όσα καταλόγισε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου ο Βγενόπουλος θα δώσουν μία υπέροχη πάσα στους φυγόδικους Μπουλούτα και Φόρο για να καθυστερήσουν την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από κυπριακής πλευράς. Τι κάνει ο Βγενόπουλος, είναι ένα ζήτημα.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι κάνουν οι κυπριακές Αρχές. Κάνουν; Ή, αόριστα, θα κάνουν.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X