ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρυξελλιώτικες χαιρεκακίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δεν είμαι από εκείνους που συμπαθούν ιδιαίτερα τον βρετανικό τρόπο άσκησης πολιτικής. Ούτε και συμπαθώ ιδιαίτερα όσους εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Ασχέτως όμως συμπαθειών, αυτό το οποίο ανέδειξε το πρόσφατο δημοψήφισμα ήταν η ετυμηγορία των Βρετανών και ο σεβασμός που επιδείχθηκε μέσα στην χώρα ακόμα και από όσους διαφωνούν.

Αυτό το οποίο αδυνατώ να αντιληφθώ, όμως, είναι η σπουδή πρωτοκλασάτων, κουστουμάτων τεχνοκρατών των Βρυξελλών, αλλά και αρκετών ηγετών, να πείσουν για κάτι που είναι ακόμα αυτονόητο. Τον σεβασμό απέναντι στις αποφάσεις των πολιτών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ό,τι και να λένε στις Βρυξέλλες, ό,τι κι αν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, θα φύγει από την Ε.Ε.

Και δεν πρόκειται να έλθει η συντέλεια του κόσμου. Όπως δεν ήλθε όταν επέλεξε να παραμείνει εκτός ευρωζώνης. Όταν θα κάτσει η σκόνη, θα ηρεμήσει και η οικονομία της χώρας, η οποία όπως λένε οι ειδικοί θα ενισχυθεί από ανταγωνιστικής απόψεως.

Το βρετανικό Brexit, το μόνο που θα πληγώσει είναι την ίδια την Ε.Ε. Η απόφαση των Βρετανών θα πρέπει να προβληματίσει το κονκλάβιο των Βρυξελλών. Η περίπτωση της Βρετανίας δεν είναι Ελλάδα, που ουσιαστικά την πλήρωναν για να φύγει μέσα από τα πόδια τους. Εδώ υπάρχει ένα δημοψήφισμα κι αν κάτι έχει ενοχλήσει στις Βρυξέλλες, αυτό είναι το αποτέλεσμά του.

Αντιδράσεις του στυλ, αποχώρηση εδώ και τώρα, δεν αποτελούν την ορθή ανάγνωση της λαϊκής βούλησης. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναζητήσουν το γιατί οι πολίτες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας με 3 Α αξιολόγηση, ουσιαστικά είπαν «ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρουμε άλλο».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση, υπήρχε θυμός, στην περίπτωση των Βρετανών είναι τελείως διαφορετικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που εντάχθηκε στην ΕΟΚ ήταν με το ένα πόδι μέσα και το άλλο στο φεύγα.

Δεν ήταν σαν τους Γάλλους σε ό,τι αφορά στον κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όμως, η ΕΟΚ πρώτα και μετέπειτα η Ε.Ε. όπως οικοδομήθηκε, είχε χώρο και για τους Βρετανούς. Το Brexit ήταν αποτέλεσμα των φυγόκεντρων τάσεων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., ως προς τη βασική φιλοσοφία ύπαρξης της Ενωμένης Ευρώπης.

Βεβαίως, μπορεί να αναζητηθούν και άλλοι λόγοι, αλλά οι βασικοί έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία της Ένωσης. Αν π.χ. γινόταν πραγματικότητα το Grexit, ουδείς θα έμπαινε στον κόπο να αναζητήσει βαθύτερα αίτια.

Η Βρετανία ήταν από τους βασικούς πολιτικούς και οικονομικούς πυλώνες της Ένωσης. Εάν οι Βρυξέλλες συνεχίσουν αυτή την άκομψη δημόσια αντίδραση και δεν αναζητήσουν τι δεν πήγε καλά, είναι σίγουρο ότι θα το πράξουν στο επόμενο …exit. Η Βρετανία άνοιξε την επικίνδυνη πόρτα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα κλείσει με την έξοδό της.

Τώρα υπάρχει προηγούμενο και αυτό δεν είναι της Ελλάδας, αλλά του Ηνωμένου Βασιλείου.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση