ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το βιολί τους οι Τούρκοι

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη. Αυτό το οποίο συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι αν οι Tούρκοι από τα λόγια περάσουν στις πράξεις. Αν ληφθεί υπόψη η προϊστορία, η Άγκυρα τις περισσότερες φορές είναι συνεπής με όσα λέει.

Βεβαίως, η τουρκική αντίδραση είναι ένα θέμα, όμως μεγαλύτερη αξία έχει τι θα κάνει η δική μας πλευρά. Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών υπό τας περιστάσεις κρίνεται ως η ενδεδειγμένη. Αν η Τουρκία θεωρεί οικόπεδό της το «6», ας το διεκδικήσει εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Η διπλωματική ψυχραιμία της Λευκωσίας είναι ένα θετικό στοιχείο. Όμως μέχρι εκεί.

Το θέμα που χρήζει απάντησης είναι τι περισσότερο μπορεί να γίνει, από την προηγούμενη φορά, αν το Barbaros π.χ. μπει και πάλι στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της ελεύθερης Αμμοχώστου και αρχίσει τα πήγαινε-έλα. Δυνατότητες αποτροπής δεν υπάρχουν, αν κρίνουμε από την πρώτη φορά.

Η Τουρκία είναι σίγουρο ότι δεν θα ακολουθήσει την προτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, άρα η πιο πιθανή αντίδραση είναι η πρόκληση.

Σε τέτοια περίπτωση, το ζητούμενο είναι η αντίδραση των εταιρειών που βρίσκονται ήδη εντός της ΑΟΖ, δηλαδή η αντίδραση της γαλλικής TOTAL, που ετοιμάζεται για γεώτρηση στο τεμάχιο 11, που γειτνιάζει με το τεμάχιο 6.

Για τους Ιταλούς και Κορεάτες στα τεμάχια 2, 3, και 9 η κατάσταση σαφώς είναι «καλύτερη», αφού οι δραστηριότητες εκεί τοποθετούνται χρονικά εντός του 2017. Πέρα από τη διπλωματική νότα αντίδρασης της Λευκωσίας στη φραστική τουρκική παρέμβαση στο υπουργείο Εξωτερικών, οι προετοιμασίες λογικά αφορούν στο επόμενο βήμα, αν θα γίνει.

Ένα από τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και η αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, η οποία περιέχει πρόνοιες και για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Το τόξο συνεργασιών που έχει συνάψει η Λευκωσία με κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει θετικά κυρίως στο διπλωματικό επίπεδο.

Το πιο βασικό όμως που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι να μην υπάρξει επηρεασμός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Εδώ θα φανεί αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Πολιτειών ενθάρρυναν τη Λευκωσία να προχωρήσει με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ενώ ήταν τοις πάσι γνωστό ότι θα προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας.

Επιλογές υπάρχουν και η Κύπρος με τους σωστούς χειρισμούς μπορεί να πάρει πόντους στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Η στρατηγική ότι τα ενεργειακά μπορούν να πιέσουν για λύση μπορεί να έχει λογική βάση, όμως μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν όμηρος της Τουρκίας.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα πρέπει να προχωρήσουν και με την αποφασιστική στάση των εταιρειών που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ΑΟΖ.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση