ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εξυγίανση της Αστυνομίας είναι όπως το ΓεΣΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο διορισμός ενός ανεξάρτητου ανακριτή δεν πρόκειται να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την Αστυνομία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ο αρχηγός Αστυνομίας είναι εκτεθειμένοι από την «αποκάλυψη» της «γκάφας» ολκής. Όσο κάποιος και αν αναζητήσει εάν υπάρχει προηγούμενο, δεν θα το ανακαλύψει.

Αυτό που έγινε, δηλαδή η Αστυνομία να ειδοποιεί τον εκτελεστή, «δεν υπάρχει», που λένε και στην ελληνική αργκό. Ως εκ τούτου, δικαιολογημένα κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό «γκάφα».

Για τόσο σοβαρά και λεπτά ζητήματα, γκάφες δεν γίνονται. Αλλά ας δεχτούμε την αθώα εκδοχή «συγνώμη, έκανα λάθος». Εδώ προκύπτουν, με βάση το ρεπορτάζ του αγαπητού συναδέλφου Βάσου Βασιλείου, τρία κεφαλαιώδη ζητήματα, που αφορούν στον αρχηγό, στον υπουργό και το ευρύτερο για την Αστυνομία, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, για όσους τον γνωρίζουν, δεν είναι ο κλασικός αρχηγός Αστυνομίας. Έχει ευρωπαϊκή φινέτσα στην άσκηση των καθηκόντων του. Φθάνει όμως να εκπέμπεις έναν διαφορετικό αέρα για να διοικείς μία Αστυνομία με νοοτροπίες εποχής ανεξαρτησίας; Φυσικά και όχι. Η Αστυνομία θέλει πάλα και όχι μαχαίρι.

Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο περιστατικό πρώτα ο αρχηγός συμπεριφέρθηκε όπως θα συμπεριφερόντουσαν όλοι οι προκάτοχοί του από ανεξαρτησίας. Η «γκάφα» έγινε πριν από πέντε μήνες. Το πρώτο τραγικό λάθος του αρχηγού Αστυνομίας ήταν ότι προσπάθησε να κουκουλώσει μία ιστορία που δεν κουκουλώνεται. Αγνόησε ότι μυστικό που το γνωρίζει πέραν του ενός δεν είναι μυστικό.

Και τι μυστικό. Άσος στο μανίκι. Το συγκεκριμένο συμβάν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα για ριζικές αλλαγές στην Αστυνομία. Αν σήμερα η Αστυνομία βάλλεται, μεγάλη ευθύνη φέρει και ο αρχηγός της Δύναμης. Αν από τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος είχε δημοσιοποιήσει την «γκάφα», πρώτον θα είχε αποφευχθεί όλος αυτός ο σάλος.

Δεύτερον, θα έδειχνε στους πολίτες ότι κάτι έχει αλλάξει στην κορυφή της Αστυνομίας, η οποία δεν προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από το χαλί και τρίτον θα είχε τη δύναμη να ξεκινήσει το έργο του εκσυγχρονισμού. Ο αρχηγός έπεσε στην παγίδα μιας νοοτροπίας που διακατέχει την Αστυνομία. Η διαρροή δεν ήταν τυχαία.

Κάποιος ή κάποιοι κράτησαν τον άσο και τον έβγαλαν την ώρα που έκριναν. Αυτό όμως δεν μειώνει τις ευθύνες του αρχηγού, ο οποίος θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του. Το δεύτερο γενικότερο ζήτημα αφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Θα δεχθώ αυτό που είπε δημόσια ότι αγνοούσε τη συγκεκριμένη «γκάφα».

Δηλαδή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν τον ενημέρωσε το αρμόδιο πρόσωπο, που δεν είναι άλλος από τον αρχηγό Αστυνομίας. Αν και δεν είναι κολακευτικό για τον ίδιο τον υπουργό να λέει ότι το έμαθε από τα Μέσα, θα έπρεπε να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του αρχηγού Αστυνομίας. Αν δεν είναι σοβαρό περιστατικό το συγκεκριμένο για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία, ποιο είναι τότε;

Η ευθύνη του Ιωνά Νικολάου είναι έμμεση και όχι άμεση και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Όσα συνέβησαν στην Αστυνομία, ασχέτως εάν τα γνώριζε ή όχι τον αγγίζουν πολιτικά. Το τρίτο κεφαλαιώδες ζήτημα αφορά στην ίδια την Αστυνομία και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Αστυνομία εν έτει 2016 δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με νοοτροπίες ανεξαρτησίας. Χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές που δεν μπορεί να επιφέρει κανένας αρχηγός όσο και αν θέλει κάποιος υπουργός ή κάποια μονάδα εσωτερικού ελέγχου. Η Αστυνομία είναι όπως το ΓεΣΥ. Ο μόνος που μπορεί να την ταρακουνήσει είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι παθογένειες της Αστυνομίας είναι χρόνιες και αποτελούν τρόπο ζωής και επιβίωσης εντός του Σώματος. Δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Για να υπάρξει προοπτική αλλαγής πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, όπως έγινε με το ΓεΣΥ. Ακόμα και αν αύριο ο Αναστασιάδης φύγει από το Προεδρικό, ο διάδοχός του να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο.

Οτιδήποτε άλλο απλώς θα είναι ένα άλλο μπάλωμα, μέχρι να ξεχαστεί η «γκάφα». Και επειδή μισώ αφάνταστα τη λογική της «λιμνοποίησης» στην Αστυνομία, υπάρχουν αξιωματικοί και απλά μέλη που είναι αξιόλογα και με διαφορετική κουλτούρα. Αυτή η κατηγορία αστυνομικών θα πρέπει να στηριχτεί.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X