ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πρώτη φορά αριστερά στήνει το μαγαζί της

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Είναι από τις λίγες φορές που θέματα της ελλαδικής επικαιρότητας χαμηλού ενδιαφέροντος, για τον έξω κόσμο, ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας. Ο λόγος βεβαίως για το νέο τηλεοπτικό πεδίο που διαμορφώνεται στη χώρα με την αδειοδότηση τεσσάρων καναλιών Πανελλαδικής εμβέλειας. Η όλη ιστορία για την οποία έχει χυθεί αρκετό μελάνι στην Ελλάδα έχει τρείς οπτικές γωνίες.

Η πρώτη και πιο σοβαρή για την οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επιτέλους θα μπει ένα τέλος στην ασυδοσία του τηλεοπτικού παζαριού στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται 25 χρόνια μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης και τα κανάλια να λειτουργούν χωρίς άδειες.

Εδώ βαρύτατες ευθύνες φέρουν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 και εντεύθεν που άφησαν ένα χώρο να λειτουργεί στα όρια της παρανομίας.

Ανεξαρτήτως των όσων λέγονται για διαπλοκή της εκτελεστικής με την «τέταρτη» εξουσία, τα παλαιά κόμματα που φωνάζουν έχουν την φωλιά τους λερωμένη και βεβαίως δίνουν επιχειρήματα στα νέα πολιτικά τζάκια της πρώτης φοράς αριστερά να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για τις τακτικές που εφαρμόζουν προκειμένου να νομιμοποιήσουν ένα χώρο, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

Η δεύτερη οπτική γωνία αφορά την ίδια την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να άρει μια παρανομία. Όταν έχεις ως δυνατό όπλο το ότι δεν έχεις τα βαρίδια των παλαιών κομμάτων, δεν μπορείς να ασκείς εξουσία όπως οι προκάτοχοί σου.

Ο διαγωνισμός με τον τρόπο που διεξήχθη δίνει την αίσθηση στον πολίτη ότι επιτέλους βρέθηκε μια κυβέρνηση να κτυπήσει την διαπλοκή που τόσα χρόνια διαβρώνει την χώρα; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το να έχεις καλές προθέσεις δεν αρκεί, πρέπει και να φαίνονται.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνεται το αγαθό των προθέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε πάνω στην παρανομία των προηγούμενων για να δημιουργήσει επιχειρηματολογία, αλλά το κυριότερο να στήσει τα δικά του μαγαζιά.

Δέχομαι ότι ο ρόλος καναλιών κυρίως την περίοδο της κρίσης δεν ήταν καθαρός. Μπορείς όμως να βάλεις φίμωτρο επειδή κάποιοι, να το δεχθώ, κατά προκλητικό τρόπο δεν συνταυτίστηκαν με το λαϊκό αίσθημα και την λογική της πλατείας Συντάγματος; Όχι βεβαίως. Η τρίτη οπτική γωνία έχει να κάνει με το τι όφειλε να πράξει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά.

Αν υπήρχαν στοιχεία για διαπλοκή του τραπεζικού κατεστημένου με κανάλια, αν υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν, θα έπρεπε να πάρει από το αφτί τραπεζίτες, καναλάρχες και εποπτικές αρχές και να τους πάει στον εισαγγελέα. Αν το άλφα ή βήτα κανάλι δεν ήταν φιλικό προς την εξουσία της πρώτης φοράς αριστερά δεν είναι λόγος να του βάλεις λουκέτο.

Ο περιορισμός στον αριθμό των αδειών (4) με το επιχείρημα ότι μόνο τόσα σηκώνει η ελλαδική αγορά είναι αστείος. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα αντί να προσπαθεί να φτιάξει φιλικά προς αυτή μαγαζιά, θα έπρεπε να τερματίσει αυτό που συνέβαινε μέχρι πρότινος. Να κόψει μαχαίρι τον πακτωλό εκατομμυρίων προς τους καναλάρχες.

Να κάνει πιο σφιχτό το πλαίσιο λειτουργίας τους και να πατάξει κάθε προσπάθεια διαπλοκής. Η κυβέρνηση έπρεπε να βάλει τους κανόνες και τα υπόλοιπα θα έπρεπε να ήταν ευθύνη ανεξάρτητων εποπτικών αρχών. Όπως το ΕΣΡ, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρόπλισε.

Η κρίση που κτύπησε την Ελλάδα δυστυχώς δεν δίδαξε το παραμικρό σε όσους ασκούσαν και όσους ασκούν εξουσία. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας συνεχίζει να πολιτεύεται με νοοτροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχει ο λαός, ο οποίος παρά τα τόσα δεινά συνεχίζει να είναι επιρρεπής σε κάθε τι που του χαϊδεύει το αφτί.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση