ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμα της βγει το όνομα …

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά τις καταγγελίες ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται, ποιος μπορεί να πει ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν ελέγχεται. Μπορεί να μην γίνεται με τον ορθόδοξο τρόπο αλλά, μπορείς να υποστηρίξεις ότι οι υποτιθέμενοι ωτακουστές, μπορεί να ήθελαν να τον ελέγξουν αφού δεν υπάρχει άλλο θεσμοθετημένο όργανο να το κάνει.

Όποιες, και να ήταν οι προθέσεις όσων είχαν στήσει αυτί, αν τελικά συνέβη κάτι τέτοιο, οι ισχυρισμοί Μιχαηλίδη θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει συναγερμό. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους θεσμικούς αξιωματούχους, που αν αποδειχθεί ότι έχουν βάση τα όσα λέει, φαντάσου τι γίνεται με τους απλούς θνητούς.

Στην Κύπρο παρακολουθήσεις, «νόμιμες» μπορεί να κάνει μόνο η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, ουδείς άλλος. Υπάρχουν φυσικά και οι εκτός νόμου ωτακουστές. Ό,τι και αν λέει η ΚΥΠ, ανεπίσημα ή από πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο δράσης της, μόνο και μόνο το παρελθόν της τα εξοστρακίζει.

Και εδώ που τα λέμε, της ΚΥΠ της έχει βγει το όνομα. Η Υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί η παρούσα να αποτελεί εξαίρεση; Το να ακούει κάποιος π.χ τον Μιχαηλίδη, δεν τον ενδιαφέρει η κρατική ασφάλεια ή η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Ακούει τον Μιχαηλίδη γιατί εκ της θέσεώς του, χειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αντικειμενικό σκοπό της ΚΥΠ.

Όπως έκαναν παλαιότερα κάποια Μέσα. Είχαν τα μέσα και παρακολουθούσαν τις συχνότητες της αστυνομίας στο κυνήγι της είδησης. Μετά που ήλθαν τα κινητά ποιος χρησιμοποιεί τον ασύρματο. Εδώ δεν το κάνει ο στρατός, θα το κάνει ο αστυνομικός;

Αυτός ή αυτοί που είχαν, αν αποδειχθεί ότι είχαν, στήσει αυτί μπορεί, να ήταν στη λογική αναζήτησης της είδησης, μπορεί να ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι τις διαθέσεις του Γενικού Ελεγκτή για πρόσωπα ή το έκαναν γιατί ενδεχομένως να τους αφορούσε άμεσα κάποια υπόθεση.

Η ειδησεογραφική χροιά της υπόθεσης νομίζω ότι μπορεί να αποκλειστεί, χωρίς να βάζω και το χέρι στην φωτιά. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις άλλες δυο περιπτώσεις. Και στις δυο το ενδεχόμενο η ΚΥΠ να έχει δάκτυλο, δεν λες ότι είναι εξωπραγματικό.

Ειδικά στην περίπτωση ψαρέματος διαθέσεων, εάν υπάρχουν, του Οδυσσέα για πολιτικά πρόσωπα η ΚΥΠ είναι ο νούμερο ένα ύποπτος. Στο άλλο το σενάριο, αυτό κάποιας καυτής υπόθεσης οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν προς εξωθεσμικές καταστάσεις.

Όποιος και αν ήταν ο ωτακουστής, όποια και αν ήταν τα αναζητούμενα το μόνο σίγουρο είναι, ότι εμείς οι αδαείς πολίτες με δικαιώματα δεν θα μάθουν ποτέ τα πραγματικά γεγονότα. Άντε, το πολύ-πολύ να βγει καμιά λιτή ανακοίνωση του τύπου, οι έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς ή δεν κατέδειξαν εμπλοκή θεσμικών καταστάσεων.

Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί ήσυχοι.

tomarasa@kathimerini.com.cy

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση