ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε μέρες για την Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν στο Mont Pelerin της Ελβετίας. Για πέντε μέρες οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα προσπαθήσουν να πετύχουν ότι δεν πέτυχαν από την μία και από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής από το 1974 και εντεύθεν.

Έχουμε ακούσει και θα ακούσουμε περισσότερα τις επόμενες μέρες. Στο Mont Pelerin θα φανεί, αν το όραμα των ηγετών των δυο κοινοτήτων είναι η Κύπρος. Στο Mont Pelerin θα φανεί, αν η Κύπρος έχει μέλλον. Στο ελβετικό θέρετρο μέσα σε πέντε μέρες ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί θα καθορίσουν τις ζωές μας και τις ζωές των επόμενων γενιών Ε/κ, Τ/κ, Λατίνων, Αρμενίων και Μαρωνιτών.

Ποτέ δεν πίστεψα στα τεχνητά διλήμματα περί τελευταίας ευκαιρίας, όμως ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν κινδυνεύουμε με «ξαφνικό θάνατο» όσο το σημερινό στάτους διαιωνίζεται; Μπορούν οι πολιτικοί ταγοί μας, ανεξαρτήτου αποχρώσεως, να διαβεβαιώσουν τον πολίτη αυτής της Δημοκρατίας ότι η υπόθεση που τόσο μας πλήγωσε δεν θα χαθεί, αν η μια και η άλλη πλευρά δεν «δώσουν» κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις τους στην τελική ευθεία;

Η τύχη της Κύπρου είναι στα χέρια δυο πολιτικών, οι οποίοι θα πρέπει να στηριχθούν απ´ όλες τις δυνάμεις πρώτα εντός Κύπρου. Το επόμενο διάστημα θα κριθούν οι πάντες. Τακτική προληπτικής πολιτικής δεν χωρά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το πίστευα και συνεχίζω να το πιστεύω. Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες.

Στο Mont Pelerin δεν θα λυθεί το Κυπριακό, όμως μπορεί να γίνει το σημαντικότερο βήμα για την επίλυσή του. Την λύση θα την αποφασίσουν οι πολίτες. Και οι πολίτες δεν πρέπει να διαμορφώσουν άποψη χωρίς δεδομένα και κυρίως υπό το κράτος «τρομοκρατίας».

Η υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων θα κριθεί τις επόμενες μέρες. Άπαντες οφείλουν να αναμένουν την επιστροφή από το Mont Pelerin. Στην άλλη πλευρά -και δεν αναφέρομαι στην Τουρκία, όχι γιατί παραγνωρίζω το καταλυτικό της ρόλο αναφέρομαι στον Μουσταφά Ακιντζί, που συνεχίζει να δηλώνει Κύπριος εκ Λεμεσού.

Το 2004 ήλθε μια λύση απ’ έξω, όπως λέχθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επίσης λέγεται η λύση θα είναι κυπριακή. Ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να δείξει στην πράξη ότι προορισμός είναι η Κύπρος και το καλό της. Ο κ. Ακιντζί γνωρίζει ότι το θύμα είναι πρώτα οι Ε/κ, οι οποίοι δεν μπορούν μετά από 42 χρόνια να συνεχίσουν να είναι θύματα με την συγκατάθεσή τους.

Η λύση θα πρέπει να ενώνει τα δυο κομμάτια και όχι να είναι ο προθάλαμος της νομιμοποιημένης διχοτόμησης. Αν πράγματι εννοούν ότι θέλουν λύση θα πρέπει να το δείξουν στην πράξη. Και το πιο βασικό.

Ό,τι φέρουν μαζί τους να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τους μεν και από τους δε. Το μόνο που κάποιος μπορεί να πει με σιγουριά είναι ότι η Κύπρος δεν θα μπορέσει να σηκώσει ένα νέο 2004.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση