ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τον Mont Pelerin με αγάπη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την Παρασκευή πέφτει η αυλαία του περιβόητου και με πολλές προσδοκίες συναπαντήματος Αναστασιάδη-Ακιντζί, των συν αυτών, δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών στο ελβετικό θέρετρο όνειρο. Το Σάββατο οι παροικούντες του Mont Pelerin θα επιστρέψουν στη γήινη κυπριακή πραγματικότητα.

Τελικά στο βουνό εκεί ψηλά, με βάση τα όσα μεταδίδουν οι φίλτατοι συνάδελφοι, ούτε χάρτες βγήκαν ούτε χρονοδιαγράμματα τέθηκαν ούτε ραντεβού πενταμερών συναθροίσεων κλείστηκαν. Ακόμα και αυτό το εδαφικό το οποίο έγινε η αιτία να μάθουμε ακόμα ένα ελβετικό θέρετρο απασχόλησε τους παροικούντες του Mont Pelerin την τελευταία μέρα.

Πώς να βγάλεις χάρτες όταν ο Σουλτάνος της Άγκυρας που δεν άνοιξε το στόμα του όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να στείλει μήνυμα για την Μόρφου, αν τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα δεν είναι ράδιο αρβύλα;

Εντάξει μπορεί κάποιος να πει ότι η «απομόνωση» στο βουνό δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Λευκωσία, όπου, προτού ο Αναστασιάδης φθάσει από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό, οι παντός είδους καραδοκούντες γνωρίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια.

Χωρίς να έχω καραμπινάτη πληροφόρηση, οι δυο τους θα είπαν και μια κουβέντα πιο χαλαρή, χωρίς τον κίνδυνο να τους κάνουν «τουτούκι». Επειδή είναι χούι μας να κάνουμε κριτική από την Λευκωσία για κάτι που γίνεται χιλιόμετρα μακριά, δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να μεταφέρω τι μου έλεγε πρώην κρατικός αξιωματούχος με πείρα στις διαπραγματεύσεις στο ερώτημα τι αναμένει από το Mont Pelerin.

Ότι θα γίνει, αν θα γίνει, θα το ζήσουμε στη Λευκωσία. Και όπως φαίνεται επιβεβαιώνεται. Το Mont Pelerin δεν θα γίνει ποτέ Μπούργκενστοκ. Μπορεί να ενοχλεί τους τ/κ συμπατριώτες μας αλλά τα ποσοστά στο εδαφικό θα τα δώσει ο Σουλτάνος.

Κάποιοι, οι αισιόδοξοι, έλεγαν στην προ - το Mont Pelerin εποχή ότι η σιωπή του Σουλτάνου μπορεί να ήταν θετικό στοιχείο. Ο Ερντογάν δεν χρειάσθηκε να πάει για διακοπές στην Ελβετία όπως το 2004, ό,τι είχε να πει το είπε από το παλάτι του και ακούστηκε δυνατά στο βουνό.

Το 2004 πήγε στα ορεινά, γιατί τότε έβλεπε την ΕΕ και έλιωνε. Τώρα απ’ ότι φαίνεται η κάψα του πέρασε. Και στη Λευκωσία με το καλό που θα γυρίσουν οι δυο ηγέτες, για να προχωρήσουν θα πρέπει να έχουν την ευλογία του Σουλτάνου. Κάτι που θα πρέπει να το χωνέψουμε και εμείς.

Καλός ο Μουσταφά, Λεμεσιανός στην καταγωγή, αλλά όταν θα έλθει το διά ταύτα, κουμάντο θα κάνει άλλος, όπως έκανε και το 2004. Το Mont Pelerin θα μείνει στο μυαλό μας ως ένας ονειρικός χειμερινός προορισμός και για την έξω-δημοσιογραφική δραστηριότητα των συναδέλφων.

Η διαβίωσή τους μέσα στα χιόνια, μέσα από τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, πολλές φορές προσπέρασαν το ζητούμενο, που είναι το μέλλον της Κύπρου.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση