ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Έλληνας Ομπάμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χωρίς καμία διάθεση να εγκύψω στην τελευταία ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ως Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα και να αποκωδικοποιήσω τα μηνύματα και τα ψιλά γράμματα, με την ματιά του απλού ακροατή ο Αμερικανός Πρόεδρος τουλάχιστον εμφανίσθηκε περισσότερο Έλληνας από κάποιους που είναι Έλληνες στην καταγωγή και την παιδεία. Αν κάποιος εξαιρέσει αυτό που έκαιγε την Αθήνα, η υπόλοιπη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου ήταν ένας ύμνος στην Ελλάδα και στα όσα έδωσε στον υπόλοιπο κόσμο. Άραγε πόσο μικροί θα ένιωθε το ακροατήριο των πρώτων καθισμάτων στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, βλέποντας τον πιο ισχυρό άνδρα του πλανήτη να υποκλίνεται με σεβασμό μπροστά στο ελληνικό μεγαλείο; Πώς θα ένιωθαν ακούγοντας έναν Αφροαμερικανό, και δεν το αναφέρω τυχαία, να μιλά με τόσο δέος για την ελληνική συμβολή στη διαμόρφωση του δυτικού κόσμου. Τις αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη που ξεπήδησαν μέσα από τις φθαρμένες, από τον χρόνο, πέτρες της Ακρόπολης;

Η ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα δεν με ενδιαφέρει αν ήταν η πολιτική του παρακαταθήκη, το μόνο που ξέρω ότι ήταν ένα χαστούκι στην «νεοελληνίστικη» κουλτούρα των Αθηνών. Αυτή που έχει ως ιδανικά την κάθε είδους λαμογιά και τη μικρή και ασήμαντη εγωπάθεια. Δεν προκαλεί θλίψη να νιώθεις την αγάπη ενός «ξένου» για κάτι δικό σου που εσύ το περιφρονείς; Και δεν είναι μόνο ο Ομπάμα. Σαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ υπάρχουν χιλιάδες που αναγνωρίζουν ότι ο δυτικός κόσμος δεν θα ήταν ίδιος εάν δεν υπήρχαν οι πρόγονοι των σημερινών Ελλήνων. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν, γιατί ποτέ τους δεν το έδειξαν, είναι αυτοί που σήμερα θα πανηγυρίζουν για τα όσα είπε ο Ομπάμα, θεωρώντας προφανώς ότι κρατούν τη σφραγίδα, αλλά και υπόλοιποι που μέχρι χθες θεωρούσαν ότι την κρατούσαν. Και οι μεν και οι δε ποτέ δεν απέδειξαν ότι έχουν ως οδηγό τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

Ο κάθε αμερικανός αξιωματούχος, όταν ακούει τον εθνικό του ύμνο, στέκεται σε στάση προσοχής και βάζει το χέρι στην καρδιά γιατί ο συντάκτης του πρωτοκόλλου, το θεωρούσε ως έκφραση αγάπης και σεβασμού προς την πατρίδα. Οι δικοί μας κάθε έκφραση αγάπης προς την πατρίδα τη βαφτίζουν εθνικοφροσύνη, τουτέστιν ακροδεξιά, τουτέστιν φασίστας. Έλληνας είναι ο πιλότος που πέταξε πάνω από την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη και μίλησε σε όλους του Έλληνες.

Έλληνες ήταν οι παππούδες και οι πατεράδες μας που έδιναν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν απλωμένο το χέρι. Έλληνες είναι όλοι εκείνοι που παρά τη φτώχια τους δεν τους έλειψε η ζεστή αγκαλιά για τους πρόσφυγες. Έλληνες είναι ένας λαός που ήθελε να είναι Ελλάδα έστω και αν έτρωγε πέτρες. Έλληνες όλοι εκείνοι που πολέμησαν να είναι Ελλάδα και το θεωρούσαν μέγιστη προσβολή να τους χαρακτηρίζουν κάτι διαφορετικό. Έλληνες είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Βεβαίως, υπάρχουν και Έλληνες που κάνουν γαργάρα όταν τα τουρκικά π.χ. υποβρύχια φθάνουν μέχρι την Εύβοια και μετά πουλούν σε άλλους πατριωτικές κορώνες. Ο Ομπάμα με την ομιλία του έδειξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιορισθεί γεωγραφικά. ΟΜΠΑΜΑ: «Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες».

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση