ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θυμάται κανείς τους αγνοούμενους;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι πληροφορίες, φέρουν την Τουρκία να καταβάλει μια προσπάθεια για να αποτινάξει την ρετσινιά της για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Η κατοχική (όρος που ξεχάστηκε για το καλό των συνομιλιών) δύναμη, θα επιχειρήσει να κλείσει ένα θέμα που αντιμετωπίζει από τότε που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την βρίσκει υπόλογη, στην διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η Τουρκία με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν θα επικαλεσθεί ότι συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ, ότι τάχατες άνοιξε στρατιωτικούς χώρους, ότι τάχατες βοήθησε στον εντοπισμό αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Το τι υποστηρίζει η Τουρκία είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο». Αυτό που έχει σημασία είναι τι δείχνουν τα στοιχεία.

Ξεχάσαμε, τις θλιβερές διαπιστώσεις ότι με τους ρυθμούς που συνεχίζονται οι έρευνες το κεφάλαιο των αγνοουμένων δεν θα έχει κλείσει ούτε στα επόμενα 60 χρόνια; Ξεχάσαμε, ότι υπάρχουν οικογένειες που τους επιστρέφονται πέντε (δεν είναι σχήμα λόγου) λείψανα για να κάνουν κηδείες και να αλλάξει κατάλογο το αγαπημένο τους πρόσωπο;

Και γενικά ομιλούντες, θυμάται κανείς ότι υπάρχουν αγνοούμενοι; Άκουσε κανείς αν στον Μόν Πελερέν ή στο αεροδρόμιο ή κάπου αλλού, κάποιος να ενδιαφέρθηκε για το γεγονός ότι ενώ μπήκαμε στην τελική ευθεία το θέμα των αγνοουμένων δεν έχει φθάσει ούτε καν στην μέση; Μην βασανίζετε το μυαλό σας. Οι μόνοι που το θυμούνται είναι ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα το ε/κ μέλος της ΔΕΑ οι συνεργάτες τους και φυσικά οι οικογένειες των αγνοουμένων. Ουδείς άλλος.

Χύθηκε τόση μελάνι, σπαταλήθηκε τόσο πολύτιμος τηλεοπτικός χρόνος, για να εμπεδώσουμε ότι το Κυπριακό είναι μόνο η Μόρφου, ο Κοτζιάς που με την στάση του μετέτρεψε τον Νίκο Αναστασιάδη σε Νομάρχη, και πότε θα γίνει διάσκεψη πολυμερής ή πενταμερής ή όπως αλλιώς θα την βαφτίσουν.
Κυπριακό είναι και πρόσωπα που αγνοούνται από το 1974 και μετά και συνεχίζουν να αγνοούνται γιατί ο βασικός υπαίτιος της εξαφάνισής τους, όχι μόνο δεν συνεργάστηκε, όχι μόνο δεν συνεργάζεται, αλλά ενδεχομένως και να ενοχλείται όταν του το υπενθυμίζουν, ή διεθνείς θεσμοί τον στήνουν στον τοίχο.
Το κυπριακό θα λυθεί, δεν γνωρίζω αν είναι μέσα στο 2016 που λένε οι Τούρκοι ή αργότερα. Αυτό που ο καθένας γνωρίζει και είναι βέβαιος, η επανένωση της Κύπρου θα γίνει με ανοιχτές πληγές, τουλάχιστον για κάποιες οικογένειες. Και τότε τι θα κάνουμε θα συνεχίσουμε να τρέχουμε στο ΕΔΑΔ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να κυνηγήσουμε την Τουρκία όταν εμείς οι ίδιοι της δίνουμε συγχωροχάρτι;

Ξεχάσαμε τους αγνοούμενους, όπως ξεχάσαμε το «Δεν Ξεχνώ», όπως ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, όπως τόσα άλλα. Το μόνο που φαίνεται να μας ενδιαφέρει είναι οι μπίζνες που θα προκύψουν από την λύση και οι ευκαιρίες κάποιοι να φουσκώσουν τους λογαριασμούς τους.

Όπως έγινε μετά το 74 όπου κάποιοι πάνω στον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων του «Δεν Ξεχνώ» έφτιαξαν πολιτικές καριέρες και κομποδέματα για εφτά ζωές.

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση