ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μαζί τα φάγαμε» στον Συνεργατισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το 2013, τα θεσμικά όργανα του κράτους ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτό που το πολιτικό σύστημα του τόπου, εκ των πραγμάτων, αδυνατούσε να πράξει με σχετική αξιοπιστία. Να διερευνήσει και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους είχαν ευθύνες για την οικονομική ανέχεια στην οποία βυθίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Οι προσδοκίες ήταν τόσο έντονες και ευδιάκριτες, το πρώτο διάστημα, σε αυτό το οποίο λέγεται μετρήσεις τις κοινής γνώμης.

Πέρασαν πέντε χρόνια, η Κύπρος βγήκε από τα μνημόνια, τα σημάδια της καταστροφής δεν έχουν εξαφανισθεί, και όμως δεν «άνοιξε μύτη». Οι προσδοκίες των πολιτών παρέμειναν προσδοκίες και οι θεσμοί που ανέλαβαν να κάνουν πράξη τη δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτονώσουν το μπαλόνι της λαϊκής οργής και να απογοητεύσουν όσους πίστευαν πως δεν υπάρχει έγκλημα δίχως τιμωρία.

Το 2013 θα ήταν μακρινή ανάμνηση εάν δεν έσκαγε η φούσκα του Συνεργατισμού. Τα όσα βιώνει η Κύπρος δεν είναι déjà vu (αίσθηση επανάληψης κάτι από το παρελθόν) είναι πραγματικότητα. Η Βουλή άρον-άρον νομοθετεί, η Συνεργατική έθεσε πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών και οι ουρές έξω από καταστήματα εμφανίσθηκαν και πάλι. Τα δε πολιτικά κόμματα συναγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιο έχει περισσότερες καταθέσεις στον Συνεργατισμό για να δείξουν στους πολίτες πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, λες και αν υπήρχε θα το έλεγαν.

Το κερασάκι στην τούρτα λέγεται ερευνητική επιτροπή Αρέστη, όπως επιτροπή Πικκή το 2013. Όπως και τότε έτσι και σήμερα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, όχι όμως και οι προσδοκίες. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ενδεχομένως να πιστεύουν ότι μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Και στην περίπτωση του Συνεργατισμού υπάρχουν, βασικά καραμπινάτες πολιτικές ευθύνες, ενδεχομένως ποινικές και ίσως συνδυασμός των παραπάνω.

Τα όσα έγιναν ώστε να οδηγηθεί ο Συνεργατισμός σε άδοξο τέλος δεν είναι απότοκο της τελευταίας πενταετίας. Ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με κομψό τρόπο, έθεσε το εύρος δράσης της ερευνητικής επιτροπής Αρέστη. Αν υπάρχει βούληση και θέληση, οι έρευνες θα πρέπει να πάνε πίσω. Το πάρτι στον Συνεργατισμό ήταν διαχρονικό και κυρίως διακομματικό. Αν υπάρχουν ευθύνες την τελευταία πενταετία αυτές αφορούν κυρίως το κομμάτι διαχείρισης, τα υπόλοιπα έγιναν πριν και ήταν πολλά. Και εδώ είναι που ξεκινά ο ρόλος της επιτροπής Αρέστη.

Θα βγει και θα αποδώσει ευθύνες, όσο ψηλά και αν είναι ή θα ακολουθήσει τη λογική Πικκή; Η επιτροπή θα πει με το όνομά τους τις κομματικές παρεμβάσεις για τα δάνεια σε ημετέρους; Το μεγαλύτερο βάρος που καλείται να σηκώσει η Επιτροπή Αρέστη είναι να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν από τώρα ότι η έρευνα θα είναι μια από τα ίδια. Και αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Μέχρι τότε κάποιοι, ανάμεσα σε αυτούς και ο υποφαινόμενος, δικαιούνται να ελπίζουν πως όλα δεν είναι μαύρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X