ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:05
 

«Μην σούζεις τα πόδια σου πριχού καβαλικέψεις»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πριν από 25 χρόνια, ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών (07/02/1993-14/02/1993), το φαβορί Γιώργος Βασιλείου (44,15%) «αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια» από μια δημόσια τοποθέτησή του. Ερωτηθείς από το συνάδελφο Αριστείδη Βικέτο, αν τη βραδιά της πρώτης Κυριακής επικοινώνησε με τον αντίπαλό του Γλαύκο Κληρίδη (26,74%) προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Βασιλείου έχει μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου, ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής αλαζονείας.

«Εγώ αν ήμουν στη θέση, του κ. Κληρίδη θα είχα αποσυρθεί», με το βετεράνο πολιτικό να του απαντά. «Μην σούζεις τα πόδια σου πριχού καβαλικέψεις», απάντηση που αποδείχθηκε προφητική. Θυμήθηκα το συγκεκριμένο περιστατικό, όχι γιατί επαναλήφθηκε στις μέρες μας, αλλά ως μνημειώδες αυτοκαταστροφικό ατόπημα. Ο λόγος για τις απόψεις του Νίκου Αναστασιάδη στο Σκοπιανό. Διάβασα προσεχτικά τα όσα είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν εντόπισα, προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Οι απόψεις που εξέφρασε, για όσους παρακολουθούν το εσωτερικό σκηνικό στην Ελλάδα, απηχούν ένα κομμάτι τις κοινής γνώμης, που δεν συμφωνεί με τις εθνικιστικές κορώνες. Δέχομαι ότι το παράδειγμα, με το όνομα, ήταν εκτός χρόνου και τόπου. Επί της ουσίας όμως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά που λέγονται στην Ελλάδα.

Η παραπομπή σε Βόρεια Ελλάδα, με τις προϋποθέσεις που βάζει και ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα, περισσότερο παραπέμπει σε υποστήριξη του σκεπτικού του, για τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη της Ελλάδας από μια επίλυση της διαφοράς, και λιγότερο για αυτή καθ’εαυτήν την ονομασία. Από εκεί και πέρα ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε και αλήθειες.

Είναι ψέματα πως ο φανατισμός δημιούργησε εθνική συνείδηση και ταυτότητα στα Σκόπια; Αυτή είναι η μια πλευρά του θέματος. Η άλλη αφορά τον ίδιο τον υποψήφιο Πρόεδρο και την ιδιοσυγκρασία του γενικότερα. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως παλαιός πολιτικός, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι ο διάολος, ειδικά τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, κρύβεται και στο τελευταίο κόμμα και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να είναι διπλά προσεχτικός. Φέρει ευθύνη γιατί με τα όσα είπε συνέβαλε, το Σκοπιανό να καταστεί μέρος της προεκλογικής ατζέντας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X