ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Ο Βενιζέλος ήταν προδότης;

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, Ελλάδα και πΓΔΜ θα γυρίσουν μια νέα σελίδα στη ιστορία τους, και των Βαλκανίων. Η συμφωνία για την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, κλείνει μια εκκρεμότητα 30 χρόνων την οποία διαχειρίστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολιτεύσεως, δεξιές και σοσιαλιστικές υπό το ίδιο πρίσμα και λογική. Της αναβλητικότητας. Μια πρακτική που δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο και τα σημερινά αδιέξοδα.

Οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα άφησαν ένα λεπτό πρόβλημα να σέρνεται, αμπαρωμένες πίσω από μια προσωρινή ονομασία του τύπου FYROM, ελληνιστή πΓΔΜ, ασχέτως αν επί του εδάφους όλα αυτά τα χρόνια, το όνομα που επικράτησε ήταν «Μακεδονία». Ασχέτως αν η πολιτική των Αθηνών φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την έκρηξη του σκοπιανού εθνικισμού, των δυο προηγούμενων δεκαετιών και την δημιουργία «Μακεδονικής» συνείδησης. Ουδείς απ’ όλους αυτούς που ετοιμάζονται να βγάλουν τα λάβαρα και να βγουν στις πλατείες, κατά του «προδότη» Τσίπρα δεν αντέδρασαν. Ουδείς π.χ πήγε στη Ελληνοσκοπιανή μεθόριο να την κλείσει όταν ο ήλιος της Βεργίνας γινόταν το εθνικό σύμβολο, και ο Μέγας Αλέξανδρος στεκόταν αγέρωχος πάνω στον Βουκεφάλα στο κέντρο των Σκοπίων. Ποιος κήρυξε ανεπιθύμητους, τους Σκοπιανούς κλέφτες της ιστορίας μας όταν κατέβαιναν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας; Ουδείς. Οι τότε ηγεσίες δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για να νουθετήσουν τις ηγεσίες των Σκοπίων ή να επιλύσουν ένα πρόβλημα σε σαφώς ευνοϊκότερες διεθνείς συνθήκες και με μια Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά δυνατή. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κρατούν τη σφραγίδα ασχέτως αν ακόμα και οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας την αποκαλούσαν σκέτο «Μακεδονία».

Όλοι αυτοί λοιπόν που άφησαν σε εκκρεμότητα τόσα χρόνια το θέμα της ονομασίας σήμερα σχίζουν τα ιμάτιά τους. Έχουν στήσει αντάρτικο κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για εθνική μειοδοσία. Ότι έδωσε στους σκοπιανούς τον δικό μας Μέγα Αλέξανδρο, τη δική μας Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, ότι ξεπούλησε τα ιερά και όσια της Ελληνικής φυλής, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους επί του εδάφους. Παρακολουθώντας όλους αυτούς εκ του μακρόθεν, μου δημιουργούν μια εικόνα ότι «αύριο» η Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρωτεύουσα των Σκοπίων. Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνουν οι ηγέτες και όχι ο όχλος. Ο Βενιζέλος, ο ηγέτης που οικοδόμησε τη σημερινή Ελλάδα ήταν προδότης όταν υπέγραψε την Ελληνοτουρκική φιλιά με νωπές πληγές τις μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας, της Μικρασιατικής καταστροφής; Βεβαίως όχι. Ο Τσίπρας δεν είναι Βενιζέλος όμως απέδειξε πως διαθέτει πολιτικός σθένος και ρεαλισμό. Το θέμα της ονομασίας έχει ξεπεράσει πλέον την Ελλάδα η οποία αν θα παραμείνει στη λογική της δημιουργικής ασάφειας και στασιμότητας, θα χάσει τα πάντα.

Η ιστορία με τη συμφωνία απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας παράγει πολιτική χαϊδεύοντας αυτιά σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αν υπάρχουν ψιλά γράμματα στη συμφωνία που θέτουν σε κίνδυνο την Μακεδονία, τα υπεύθυνα κόμματα οφείλουν να τα εντοπίσουν και να τα αποκαλύψουν. Μέχρι σήμερα όμως η επιχειρηματολογία κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας τρόμου, στους πολίτες. Ότι θα μας κλέψουν την ιστορία και στη συνέχεια τα Σκόπια θα πάρουν τη Θεσσαλονίκη τη Φλώρινα και άλλες περιοχές. Δεν θα επιχειρήσω καν να μπω στο κόπο να επιχειρηματολογήσω για το αντίθετο. Το μόνο που θα πω είναι τούτο. Ουδείς μπορεί να κλέψει τη ψυχή ενός λαού ενός έθνους όσες συμφωνίες και αν γίνουν. Η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει ανοιχτά ζητήματα σε Αιγαίο και στα Βόρεια σύνορά της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X