ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Καδής δεν έκανε τη διαφορά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια  διοικητική έρευνα και ένα Mea Culpa δεν μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας,   ό,τι και αν λέει ο Κώστας Καδής. Ακόμα και στο ενδεχόμενο η γκάφα να φθάσει στον Γενικό Εισαγγελέα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αιφνιδιάστηκε και αντέδρασε σπασμωδικά.

Η έρευνα, διοικητική ή ποινική, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ήταν το προφανές. Ο Υπουργός Παιδείας, πρώτιστα, έπρεπε να αντιδράσει πολιτικά, κάτι που δεν έπραξε. Μέσα στο Υπουργείο Παιδείας είναι γνωστοί οι «γκαφατζήδες». Το να τους θέσει σε διαθεσιμότητα π.χ,  δεν πλήττεται το τεκμήριο της αθωότητας. Τουναντίον, προστατεύεις το κύρος μιας διαδικασίας στην πρεμιέρα της. Βεβαίως, το ζητούμενο είναι η παραδειγματική τιμωρία όσων δημιούργησαν αυτό το μπάχαλο, αλλά υπάρχει και το κύρος της διαδικασία που συνεχίζεται.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχει κάποιος που να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αδιάβλητο των εξετάσεων; Γιατί έπρεπε να περάσουν τέσσερις ημέρες για να μάθουμε από τον Γενικό Ελεγκτή ότι, τα υπό διερεύνηση πρόσωπα είναι οκτώ; Με δικαιολογίες του τύπου: ήταν ανθρώπινο λάθος ή έχουμε στεναχωρηθεί πολύ δεν αντιμετωπίζεις τέτοιες ιστορίες. Τα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή με τα θέματα, έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα.

Οι εξετάσεις θα έπρεπε να παγώσουν. Ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει ακούσει τους ψιθύρους ότι, κάποιοι είχαν στα χέρια τους απαντήσεις ενδεχόμενων ερωτήσεων; Και για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο κ. Καδής θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, ασχέτως προθέσεων και διαθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας φέρουν ευθύνες, πειθαρχικές και ενδεχομένως ποινικές, και ο Υπουργός Παιδείας φέρει πολιτικές ευθύνες.  

Ο κ. Καδής θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Δεν το έκανε και δυστυχώς έδωσε συνέχεια στη κουλτούρα που διέπει το πολιτικό προσωπικό του τόπου ότι, για να φύγεις από την καρέκλα σου θα πρέπει να «χυθεί αίμα». Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας, όποια και αν είναι τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, η γκάφα ανέδειξε και πολιτικές ευθύνες οι οποίες δεν ανελήφθησαν.  Όπως συμβαίνει κατά κόρον, από ιδρύσεως της Δημοκρατίας με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Για την ιστορία, τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε την παραίτηση του Κύπρου Χρυσοστομίδη για την απόδραση «Αλ Καπόνε» αλλά και του Χρίστου Στυλιανίδη, από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής, το 1999.

ΣΧΟΛΙΑ

"το αδιάλειπτο των εξετάσεων"= συνεχές, αδιάκοπο. Μήπως εννοείτε "αδιάβλητο";

oranjepig
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στο αερ. Λάρνακας

«Τωρα αντι του αερολιμενα λαρνακας θα χρησιμοποιυν αυτο της τυμπου. Μπραβο στο Υπουργειο εξωτερικων.»
Χαρης  |  08:35

Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στο αερ. Λάρνακας

«Η απόφαση να μην επιτρέπεται εισοδος η εξοδος σε όσους ξένους επισκέπτονται τα κατεχόμενα είναι πολυ ...»
Charalambos panagidis  |  11:19

Πρόταση για κούρεμα δανείων παρουσίασε ο Λιλλήκας

«Μετά από μια ανάληση δεν φαίνεται και τοσο υλοποιήσιμη η πρόταση: https://wp.me/p5fNbB-4b »
SNicolaou  |  12:41

Με απλά λόγια

««αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά». H κατάσταση ...»
jim  |  09:45

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση