ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο υπέροχος κ. Γενικός Εισαγγελέας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση, περιεχομένου ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της δεύτερης στην ιεραρχία της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ανοίξει ένα κύκλο δημόσιας συζήτησης για τα όρια δράσης του τύπου, όχι σε μια χώρα τριτοκοσμική αλλά ευρωπαϊκή.  

Η ροή των γεγονότων σε συνάρτηση με τη στάση του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά. Αρχικά με τον τρόπο αντίδρασής του, και τώρα με τις καθημερινές «φιλικές» νουθεσίες  σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους που δεν δείχνουν να συνετίζονται με τις υποδείξεις του. Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας βγαίνει δημόσια και λέει, «σας εφιστώ την προσοχή» δεν είναι και το πλέον παράλογο στο πλανήτη να εκληφθεί ως απειλή. Ο κ. Κληρίδης συνεχίζει να διαχειρίζεται, λανθασμένα μια ευαίσθητη υπόθεση που διαδραματίστηκε εντός της Υπηρεσίας που είναι προϊστάμενος, δίνοντας προς τα έξω την αίσθηση ότι προσπαθεί, με κάθε τρόπο και μέσο να ρίξει μαύρο σε ένα θέμα που οι πολίτες οφείλουν να έχουν ενημέρωση. Η υπενθύμιση των προνοιών του ποινικού κώδικά επιεικώς  ήταν μια ατυχέστατη ενέργεια από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα.  

Με τον ίδιο τρόπο που συνεχίζει να δρα δημοσίως ο Γενικός Εισαγγελέας, οι «φιλικές» υπομνήσεις μπορεί κάλλιστα να θεωρηθούν ως προσπάθεια χειραγώγησης του τύπου κάτι που στην Κύπρο συνέβαινε σε μακρινές εποχές.  Την ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας κουνούσε το δάκτυλό του, σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Ιωάννης Ιωαννίδης  με μια απόφασή του, σε αίτηση έκδοσης προσωρινού διατάγματος  (Interim Order) από πλευράς της Ελένης Λοϊζίδου, δεν έδειχνε να συμμερίζεται τις απόψεις του Κώστα Κληρίδη. Ο κ. Ιωαννίδης απέρριψε την αίτηση  να απαγορευθεί μέσω δικαστηρίου η δημοσιοποίηση περιεχομένου ηλεκτρονικών μηνυμάτων, θεωρώντας πως δεν  αποδείχθηκε το στοιχείο του κατεπείγοντος που είναι μια από τις προϋποθέσεις έκδοσης ενδιάμεσου διατάγματος. Το ίδιο έπραξε και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι επισημάνσεις της κ. Ειρήνης Λοϊζίδου, ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή για τρίτα πρόσωπα που ενδεχομένως να αναφέρονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ήταν απολύτως ορθές. Ο Γενικός Εισαγγελέας από τη στιγμή που υπόθεση ήλθε στο φως έπρεπε, άμεσα και χωρίς μπροστά-πίσω να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν σκιές στη Νομική Υπηρεσία. Όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις που ταλάνισαν την Υπηρεσία του. Με τον τρόπο αυτό δεν παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας της κ. Λοϊζίδου. Ίσια-ίσια προστατεύεται το κύρος μιας Υπηρεσίας η οποία τείνει να πάρει την κατιούσα στα μάτια των πολιτών. Η Γενική Εισαγγελία, είχε και συνεχίζει να έχει σοβαρό έλλειμμα στην επικοινωνιακή διαχείριση σοβαρών ζητημάτων που την απασχολούν. Στο δημοσιογραφικό χώρο είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ  Γενικού Εισαγγελέα και της πλειοψηφίας των  ΜΜΕ επικρατεί η λογική του σπασμένου τηλέφωνου. Σε κάθε κράτος που θέλει να θεωρείται σύγχρονο, οι εξουσίες είναι σεβαστές.   

Αλλά και οι εξουσίες πρέπει να το γνωρίζουν, ότι ο τύπος δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από «φιλικές» νουθεσίες. Το θέμα με την Εισαγγελέα της Δημοκρατία ξεφεύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια της Κύπρου και αυτό είναι αντιληπτό από τους πάντες. Και εδώ ο τύπος, έχει υποχρέωση να διαδραματίσει τη βασική του αποστολή. Να προσφέρει ενημέρωση στους πολίτες. Εξάλλου, η κ. Λοϊζίδου στα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν αντάλλασε συνταγές μαγειρικής με συναδέλφους της στη Μόσχα και ο τύπος τις υπέκλεψε και τις δημοσιοποίησε.  Χειριζόταν ζητήματα που αφορούν αυτό το κράτος και τους πολίτες.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X