ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τώρα πρέπει να «χαρώ» ή να «λυπηθώ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας, μέσα σε ιδιάζουσες πολιτικές συνθήκες, έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Υπάρχουν ισχυρές απόψεις που συνδυάζουν, κάθε επιτυχία εντός της ΑΟΖ ως μια παράπλευρη νίκη κατά της κατοχικής δύναμης. Υπάρχουν άλλες που βλέπουν μακρύ δρόμο, μέχρι να φθάσουμε στο ζητούμενο που είναι τα συμβόλαια αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Υπάρχει και μια τρίτη που αντικρίζει το όλο ζήτημα με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Παρακολουθώντας την κυβερνητική αντίδραση, για τα αποτελέσματα της γεώτρησης προσπαθούσα να αντιληφθώ σε ποια κατηγορία απόψεων συγκαταλέγεται.

Η πρώτη αίσθηση που μου δημιουργήθηκε ήταν πως, η αντίδραση της κυβέρνηση για μια γεώτρηση με τόσες προσδοκίες, στο παρασκήνιο, ήταν ψύχραιμη πέραν του κανονικού. Η εικόνα έδειχνε «ούτε ζέστη ούτε κρύο». Εντάξει δεν ανέμενε κανείς` ότι ο Υπουργός Ενέργειας ή στο Προεδρικό θα πέφτανε στα πατώματα μόλις μαθαίνανε τα κακά μαντάτα. Όταν όμως θεωρείς, ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή πολιτική σου, μια ένδειξη απογοήτευσης την έχεις στη ματιά σου. Ακόμα και αν δεχθούμε το σκεπτικό της κυβέρνησης για την αξία των αποτελεσμάτων της γεώτρησης στο απώτερο μέλλον, η επίσημη διαπίστωση ότι το πηγάδι αποδείχθηκε τζούφιο, σου δημιουργεί κάποιους συνειρμούς.

Στην προκειμένη περίπτωση η «γλώσσα του σώματος» δείχνει περισσότερο ανακούφιση. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μπει στο χορό, με τα ενεργειακά εδώ και δέκα χρόνια. Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα; Έχει κάνει τρείς γύρους αδειοδότησης,  κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον εταιρειών, που άλλες χώρες κάνουν κολοτούμπες να τις προσέξουν, πραγματοποιήθηκαν πέντε γεωτρήσεις εκ των οποίων, μια με επιτυχή αποτελέσματα. Προσπερνάμε τις αποτυχίες και λέμε, πάμε παρακάτω. Ας δούμε όμως, τι έχουμε κάνει με την περίπτωση εκείνη που τελικά βρήκαμε Φυσικό Αέριο. Θυμάται κανείς ότι υπάρχει το κοίτασμα «Αφροδίτη», το οποίο μάλιστα έχει κηρυχτεί εμπορεύσιμο; Θυμάται κανείς πότε λέγανε ότι θα αρχίσει να ρέει το Φυσικό Αέριο; Θυμάται κανείς, εν καιρώ κρίσης, που λέγανε ότι το Φυσικό Αέριο θα μας σώσει από την Τρόικα; Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για το εμπορικό κομμάτι.

Καλές οι έρευνες μέσα στην ΑΟΖ, καλές και οι εταιρείες που μας πρόσεξαν, αλλά επί της ουσίας μηδέν εις  το πηλίκο, με μία εξαίρεση. Η παρούσα κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα ενεργειακά, εκτός των άλλων, και  ως ένα μοχλό πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως το αυτί της άλλης πλευράς δεν ιδρώνει. Τουναντίον, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν ισχυρές απόψεις ότι η Λευκωσία ακροβατούσε με σοβαρό κίνδυνο αυτοπαγίδευσης. Αναμφίβολα οι κινήσεις, και της παρούσας κυβέρνησης, στα ενεργειακά έδωσαν μια θετική νότα στην κυπριακή διπλωματία.

Οι συμμαχίες που έχουν συναφθεί καταδεικνύουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός κρίκος των ενεργειακών της Ανατολικής Μεσογείου. Έως εκεί, όμως. Στη γειτονική ΑΟΖ της Αιγύπτου η ιταλική ΕΝΙ θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση του  Ζορ νωρίτερα από το «Αφροδίτη», ασχέτως εάν οι ανακαλύψεις, εδώ προηγήθηκαν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Λίβανο. Η μορφή πολιτικής πίεσης με αδειοδοτήσης τεμαχίων και έρευνες δεν αποδίδει.

Καλές οι γεωτρήσεις αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και αποτελέσματα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, με το τεμάχιο 11 η αίσθηση των πολιτών, ως προς το ζητούμενο που είναι η εκμετάλλευση, δεν είναι και τόσο θετική. Η αντίδραση ενός πολίτη, και δεν αποτελεί εικασία  αλλά γεγονός, στα αποτελέσματα της γεώτρησης δεν ήταν έκφραση κάποιου αρνητικού συναισθήματος ή αντίδρασης, αλλά ανακούφισης. Και ο νοών νοείτω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση