ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζούφιες πολεμικές ιαχές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μισό αιώνα περίπου μετά τη διαμόρφωση των συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου Ελλάδα και Τουρκία απέφυγαν την πολεμική σύρραξη κυριολεκτικά την υστάτη. Πριν από 21 χρόνια στα Ίμια οι Τούρκοι πέτυχαν αυτό που επιδιώκουν μετά τη δημιουργία του κεμαλικού κράτους. Να αμφισβητήσουν σε πρώτη φάση το στάτους που δημιουργήθηκε μέσα στο Αιγαίο. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η «τέταρτη εξουσία».

Δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» έπαιξαν το παιχνίδι του τότε στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας φέρνοντας τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου. Ο ρόλος των Αμερικανών ήταν καταλυτικός όμως από τότε τα Ίμια για τους Τούρκους είναι μια γκρίζα ζώνη, Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 21 χρόνια και παρά το γεγονός ότι το κεμαλικό κατεστημένο ξεδοντιάστηκε από τον Ερντογάν η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια τακτική στο Αιγαίο αλλά και στην περιοχή της Κύπρου.

Η πρόκληση με κάθε τρόπο και μέσο αποτελεί για την Τουρκία τον ακρογωνιαίο λίθο των παράνομων και πέραν από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου διεκδικήσεων. Οι πολεμικές ιαχές των Τούρκων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου στόχο έχουν να μπλοκάρουν τη Λευκωσία και να καλύψουν το έδαφος στα ενεργειακά.

Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να φωνάζουν και θα συνεχίσουν εάν η Λευκωσία δεν πέσει στην παγίδα. Οι Τούρκοι έχουν στείλει στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία και ένα ερευνητικό σκάφος τα οποία παρά τα όσα λέγονται και γράφονται δεν έχουν παραβιάσει τα χωρικά ύδατα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία. Και δεν πρόκειται να το πράξουν εάν δεν τους δοθεί ευκαιρία.

Οι πολεμικές ιαχές στον βωμό της ενημέρωσης τους μόνους που εξυπηρετούν είναι τις τουρκικές επιδιώξεις. Η δημιουργία κλίματος ότι η περιοχή είναι έτοιμη να εκραγεί είναι βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας. Πόσο μάλιστα όταν η εικόνα που δημιουργείται απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Και εδώ είναι ευθύνη της Πολιτείας να διαχειριστεί με ορθολογιστικό τρόπο τον ενημερωτικό πόλεμο. Άλλο ενημέρωση και άλλο «πόλεμος» κάθε βράδυ στις οκτώ το βράδυ. Τα Μέσα Ενημέρωσης θα πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα και να αποβάλλουν τη λογική ότι κάθε ιαχή είναι είδηση. Η περίπτωση με τους S 300 και τον πόλεμο που είχαμε κηρύξει κάθε βράδυ στις οκτώ με τους εαυτούς μας θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

Σε αυτό μερίδιο ευθύνης έχει και η Πολιτεία. Είναι ανεπίτρεπτο 57 χρόνια κυπριακού κράτους και να μην έχει επιβληθεί η διαπίστευση δημοσιογράφων σε νευραλγικούς τομείς όπως το υπουργείο Άμυνας π.χ. Να επαφίεται η διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών σε όποιον περνά έξω από το Υπουργείο Άμυνας. Χωρίς την παραμικρή αιχμή για το έργο που επιτελείται από τους ανθρώπους της ενημέρωσης είναι η κατάλληλη ώρα η πολιτεία να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους των Μέσων.

Η διαπίστευση δημοσιογράφων θα συμβάλει στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, ενώ θα καλλιεργήσει νοοτροπία ψύχραιμης αντιμετώπισης «καυτών» ειδήσεων. Και το κυριότερο. Θα βάλει φραγμό στην αναπαραγωγή «ειδήσεων» που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σε συνδυασμό με τις απειλές των Τούρκων δεν μπορεί να έχει σχηματισθεί ένα πλαίσιο δράσης και από αυτό να απουσιάζει η διαχείριση της πληροφορίας.

Το ότι ο δημοσιογράφος είναι όπως λέγεται απέναντι από την κάθε εξουσία δεν σημαίνει ότι πρέπει και να θεωρείται αντίπαλος των πολιτικών. Παρεμπίπτοντος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν διεξάγεται πόλεμος. Στρατιωτικά μέσα υπάρχουν όμως η εδώ παρουσία τους δεν με σχετίζεται τις τουρκικές προκλήσεις. Τη Συρία τη θυμάται κανείς;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X