ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητούνται παπάδες και μοναχοί

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην Κύπρο η ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμα και σε υψηλές βαθμίδες, είναι καθόλα νόμιμη και μάλιστα έχει μια σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ως εκ τούτου η ενίσχυση και η ενθάρρυνση  της όποιας επενδυτικής δραστηριότητας στο χώρο της εκπαίδευσης είναι θεμιτή και επιβεβλημένη.

Τι γίνεται όμως όταν ένας οργανισμός, όπως η εκκλησία θέλει να εισέλθει στο χώρο της εκπαίδευσης επενδύοντας στην δημιουργία σχολείων; Αν κάποιος δει διαχρονικά το ρόλο της εκκλησίας στην κυπριακή κοινωνία σίγουρα θα μπορούσε να κατανοήσει το σκεπτικό της Ιεραρχίας. Αν π.χ η Κύπρος βρισκόταν σε μια άλλη εποχή όπου η Εκκλησία είχε εθναρχικό. Που λόγω έλλειψης κρατικών δομών ήταν επιφορτισμένη με την εθνική, ηθική και χριστιανική υποχρέωση να διατηρήσει την ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου.

Όπως τα χρόνια της τουρκοκρατίας, περισσότερο και μετέπειτα της αγγλοκρατίας, λιγότερο. Ουδείς μπορεί να εμποδίσει ή να επικρίνει την πρόθεση της Εκκλησίας να επεκταθεί στο χώρο της εκπαίδευσης, εάν παραμείνει στα αυστηρά πλαίσια που διέπουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Εξάλλου η Εκκλησία της Κύπρου, πέρα από τις καθαρά θρησκευτικές της υποχρεώσεις, αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα, στην ανάπτυξη γης, στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την βιομηχανία. Βεβαίως ο τομέας της εκπαίδευσης έχει ιδιαιτερότητες και εδώ είναι που πρέπει η Ιεραρχία να ξεκαθαρίσει τι επιδιώκει με την δημιουργία σχολείων. Είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα όπως τόσες άλλες; Επιδιώκει να ενισχύσει το προφίλ της Κύπρου στον εκπαιδευτικό τομέα; ή μήπως θεωρεί ότι υπάρχουν κενά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου στο οποίο παρεμπιπτόντως ο λόγος της Εκκλησίας δεν περνά στο ντούκου.

«Κρυφά σχολειά» εν έτη 2017 δεν μπορούν να υπάρξουν, όπως δεν μπορούν να υπάρξουν σχολεία ήθους. Τα γράμματα δεν βρίσκονται υπό διωγμόν. Όσοι φωνάξουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, άδικος κόπος. Πίσω από τα αρχιεπισκοπικά σχολεία εντοπίζεται το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα εκκλησιαστικά «επαγγέλματα». Οι εποχές όπου η στροφή προς την εκκλησία ήταν ζήτημα βιολογικής επιβίωσης έχει παρέλθει.

Τα εκπαιδευτικά φυτώρια της Εκκλησίας, Ιερατική και Θεολογική Σχολή, φαίνεται ότι δεν μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων με αποτέλεσμα όπως λέγεται να παρατηρείται το φαινόμενο εισαγόμενων ιερέων αλλά και μοναχών από το εξωτερικό.

Ό,τι και αν λέγεται και γράφεται για τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει εκτός και αν υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές που να επιτρέπουν την δημιουργία εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Μέχρι τότε τα όσα υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι μόνο για τις καθημερινές μιντιακές ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση