ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Νταβός μάς ξεγυμνώνει

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Ακούμε εδώ και δεκαπέντε μέρες τη χορωδία όσων δεν θέλουν λύση του Κυπριακού να φωνάζουν πως η συνάντηση στο Νταβός θα ήταν αναβάθμιση του Ακιντζί και πως θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην ισορροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη και σίγουρα καμία αλλαγή στο στάτους του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν έγινε.

Η οργανωμένη προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων από συγκεκριμένα κόμματα, τα ψέματα που λέγονται για να καλύψουν τη γύμνια τους είναι, πιστεύω, εκτός πραγματικότητας. Εδώ και σαράντα χρόνια, από το 1976, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντιέται με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Θυμηθήκαμε το 2016 πως αυτό είναι προσπάθεια αναγνώρισης; Άλλοι λένε πως το πρόβλημα είναι το Νταβός. Δηλαδή να συναντιούνται τέσσερις φορές τον μήνα στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν συναντιούνται εκτός υπάρχει ζήτημα; Τα επιχειρήματά τους είναι τόσο αδύνατα που εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Αν δεν θέλουν λύση στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας να βγουν και να το πουν. Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΔΕΚ. Να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να δούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά τα επόμενά μας βήματα. Αλλά να ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, όπου θα διαφωνούν ακόμα και με το να συζητήσουμε για να βρούμε λύση, αλήθεια πώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι πιστεύω μια εσωτερική συζήτηση που μας αφήνει εκτεθειμένους. Εκτός και αν θεωρούμε ακόμα πως ό,τι λέμε εδώ μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας και δεν μαθαίνει κανείς εκτός για το τι συζητάμε.

Η πραγματικότητα είναι πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και έχουν συζητηθεί θέματα που μέχρι σήμερα ποτέ ξανά δεν ανοίχθηκαν. Η πραγματικότητα όμως είναι πως υπάρχουν ακόμα μεγάλη η απόσταση στα σημαντικά θέματα και η πορεία είναι δύσκολη, αυτό το δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της συνάντησης με τον Μπαν Κι Μουν. Το ζητούμενο όμως σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο παραμένει για το αν, παρά τις δημόσιες και διαχρονικές αναφορές, θέλουμε λύση στη βάση ΔΔΟ. Οι προθέσεις των δύο διαπραγματευτών για θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένες. Ο φόβος αυτών των πολιτικών για το δικό τους μέλλον μετά τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να ξεπεράσει σήμερα την ελπίδα για να επιλύσουμε το χρόνιο πρόβλημά μας και να δούμε το μέλλον της επανενωμένης μας πατρίδας.

Ας ξεφύγουμε επιτέλους από τη λογική της ομφαλοσκόπησης. Δίνουμε την εντύπωση πως στο Νταβός το θέμα συζήτησης όλων ήταν το Κυπριακό. Παρουσιάσουμε εδώ τις εξελίξεις λες και την Τουρκία απασχολεί πρώτα το Κυπριακό και ύστερα όλα τα άλλα ζητήματα. Αν κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω όλοι και δούμε τον χάρτη της περιοχής, θα συμφωνήσουμε πως είμαστε μπροστά από μια ιστορική συγκυρία. Θα δούμε πως είμαστε από τα λίγα σημεία της περιοχής χωρίς πολεμική σύρραξη, πως συζητούμε χωρίς πρόβλημα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία την ίδια ώρα, διατηρήσαμε αγαστές σχέσεις με την Ρωσία παρά το πάγωμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δούμε επίσης πως η Τουρκία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, πως θέλει όμως την ίδια ώρα να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και να κλείσει εκκρεμότητες. Αν βάλουμε σε αυτή την εξίσωση τα ενεργοφόρα σημεία, και τις πιθανές οδούς διέλευσης του φυσικού αερίου θα αντιληφθούμε πως έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξουμε κατηγορία. Να ξεφύγουμε από την εσωστρέφειά μας, να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της μικρής και κατατρεγμένης γωνιάς της Μεσογείου και να παίξουμε μπάλα στην κατηγορία των μεγάλων. Χρειάζεται βέβαια πρώτα να λύσουμε τη δική μας ανεπάρκεια. Μπορούμε;

dmdemetriou.com

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X