ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, μα πρώτα σοβαρότητα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

ΑΜΕΡΩΤΑ

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, μα πρώτα σοβαρότητα

Η ανάπτυξη της οικονομίας μας και του τόπου μας δεν θα έρθει χωρίς την εφαρμογή πολιτικών που να στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αξίας όλων όσων λέμε. Η φιλολογική προσέγγιση της πολιτικής δεν μπορεί να μας οδηγήσει ούτε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η φιλοσοφική αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι καταστροφική. Χρειάζεται να χαράξουμε τις στρατηγικές αυτές στην ουσία τους. Να δούμε τα ζητούμενα, να θέσουμε το ερώτημα που θέλουμε για να φτάσουμε σε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια και να αρχίσουμε να υλοποιούμε, σβήνοντας από το τσεκ λιστ όσα κάνουμε.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά και ο πρωτογενής τομέας της γεωργίας και της αλιείας είναι οι τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη στην απασχόληση και στη μείωση της ανεργίας, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Όλα αυτά, όμως, με σοβαρότητα και όχι με τη λογική να τρέξουμε να κλείσουμε τις τρύπες και να αρπάξουμε ό,τι κονδύλια υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν από την εκπνοή τους. Και για να μη λέω θεωρητικολογίες ή εξωγήινα λογύδρια, χρειάζεται να δουλέψουμε με χρονοδιαγράμματα. Να αποφασίσουμε σε πόσους μήνες θα ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του κάθε τομέα και να περάσουμε άμεσα στην εφαρμογή. Όλοι ανεξαιρέτως οι τομείς, όμως, χρειάζονται δύο βασικά συστατικά: μείωση της γραφειοκρατίας και διαφάνεια. Και τα δύο αυτά μπορούν να υλοποιηθούν με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιοποίησης. Η διευκόλυνση των επενδύσεων, η απλοποίηση των εφαρμογών και η εξάλειψη της μουρμούρας και του γκρίζου συννέφου για τη διαφθορά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς διαφανείς διαδικασίες.

Ένας δεύτερος βασικός πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανάπτυξης στην Κύπρο ως ενιαίας. Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε την περασμένη Τετάρτη σε συζήτηση που διοργάνωσε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων και ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών, για τη δημιουργία υφυπουργείου Ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και που θα διευκολύνει ό,τι έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Το σημαντικό, βέβαια, είναι να δημιουργήσουμε κουλτούρα ανάπτυξης. Να καταφέρουμε ως κοινωνία να σκεφτόμαστε με καθαρό μυαλό για το πώς ο κάθε ένας από μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία.

Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έδωσε έμφαση σε δύο λέξεις, ως απαραίτητες για την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα, που πιστεύω πως βρίσκουν εφαρμογή και σε όλους τους άλλους τομείς: εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Αλλά για να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των ξένων κυρίως, θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και μη ερασιτέχνες. Με το να διώχνουμε από το λιμάνι της Λάρνακας, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, την Εni και την Τotal, σίγουρα δεν κερδίζουμε την εμπιστοσύνη και δεν αυξάνουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Ποια σοβαρή εταιρεία θα έρθει να επενδύσει στην Κύπρο, όταν ανά πάσα στιγμή ο λαϊκισμός και τα μικροκομματικά συμφέροντα μπορούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το πρότζεκτ; Και, αλήθεια, πώς ακριβώς εννοούμε ως χώρα πως είμαστε φιλόξενη χώρα σε ξένες επενδύσεις;

Η σοβαρότητά μας δοκιμάζεται. Η αξιοπιστία μας επίσης, και δεν είναι η πρώτη φορά. Αν καταφέραμε να σώσουμε τον χρηματοοικονομικό τομέα μετά το πατατράκ του 2013, ήταν γιατί εκτός του επαγγελματισμού μας και της τεράστιας προσπάθειας, ήμασταν και τυχεροί. Ο ανταγωνισμός των άλλων χωρών, εκτός της Μάλτας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου δεν συγκρίνεται, είχαμε και διατηρούμε προβάδισμα. Αλλά στους άλλους τομείς δεν έχουμε την ίδια τύχη. Χρειάζεται να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε νοοτροπία. Αν μπορούμε και αν θέλουμε.

 


www.dmdemetriou.com

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση