ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάλογος… εκλογικός

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Αδικείτε τους νέους που δεν πάνε να γραφτούν; Και όποιος θελήσει να γραφτεί μετά τα 25 του, θα περάσει και από μίνι συνέντευξη για τους λόγους για τους οποίους δεν γράφτηκε τόσα χρόνια.

Είδαμε αυτή τη βδομάδα να «τρέχει» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκστρατεία του υπουργείου Εσωτερικών για να προτρέψει τους νέους να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο και να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαΐου. Ο λόγος που το κράτος σπεύδει να ξοδέψει χρήματα για να περάσει το μήνυμα είναι τα χαμηλά ποσοστά εγγραφής μέχρι σήμερα. Και μιλάμε για ποσοστό 10%, στην καλύτερη.

Οι πολιτικοί λόγοι για τη μη εγγραφή των νέων είναι δεδομένοι. Τους αναλύσαμε και από αυτή τη στήλη πολλές φορές. Υπάρχουν όμως, δυστυχώς, και μη πολιτικοί λόγοι. Όταν λες, για παράδειγμα, σε έναν νέο άνθρωπο σήμερα, δεκαοκτώ, είκοσι ή και είκοσι πέντε χρονών, πως η διαδικασία είναι τέτοια ώστε να χρειάζεται να τυπώσει το έντυπο, να συμπληρώσει τα δικά του στοιχεία, τα στοιχεία του πατέρα και της μητέρας του, λες και δεν είναι ενήλικας δεκαοκτώ χρονών, και χρειάζεται και η συγκατάθεση των γονέων του, να βρει τρόπο να τυπώσει φωτογραφία σε μέγεθος διαβατηρίου, να πάρει την φωτογραφία και να την πάει στον κοινοτάρχη για να επιβεβαιώσει με σφραγίδα ότι όντως ο εικονιζόμενος είναι ο αιτούμενος… Και μετά, με φωτοτυπία της ταυτότητας μπρος πίσω, να πάει να πάρει την αίτηση είτε στον έπαρχο είτε στο κέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών. Αδικείτε τους νέους που δεν πάνε να γραφτούν; Και όποιος θελήσει να γραφτεί μετά τα 25 του, θα περάσει και από μίνι συνέντευξη για τους λόγους για τους οποίους δεν γράφτηκε τόσα χρόνια.

Η πρώτη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε είναι σε τι εξυπηρετεί η ύπαρξη και η συντήρηση ενός αρχείου εκλογικού καταλόγου. Γιατί να μην εγγράφονται αυτόματα όλοι όσοι έχουν κυπριακή ταυτότητα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους; Σκεφτήκατε πόση εξοικονόμηση θα είχαμε σε όλους όσοι εργάζονται για να εκδοθούν τα εκλογικά βιβλιάρια και πόση ενέργεια και πόρους θα γλιτώναμε αν δεν είχαμε αυτή τη διαδικασία;

 Έστω, όμως, ότι η ύπαρξη του εκλογικού καταλόγου εξυπηρετεί και πρέπει να υπάρχει. Προς τι όλη αυτή η γραφειοκρατία; Γιατί χρειάζονται να συμπληρώνονται τα στοιχεία των γονέων σε μία διαδικασία που αφορά σε ενήλικα; Χρειάζεται να επισυνάπτουν εκτυπωμένη φωτογραφία; Οι σημερινοί δεκαοκτάχρονοι δεν έχουν επισκεφθεί φωτογράφο ποτέ στη ζωή τους, θα το κάνουν τώρα για να εκδώσουν εκλογικό βιβλιάριο; Τη στιγμή, μάλιστα, που όλων οι φωτογραφίες είναι καταχωρημένες στο αρχείο πληθυσμού από την έκδοση ταυτότητας. Άρα ούτε η φωτοτυπία της ταυτότητας είναι αναγκαία.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι ότι ζητούμε από νέους ανθρώπους να περάσουν από μία διαδικασία που είναι πρωτόγνωρη για αυτούς. Και όλο αυτό για να ψηφίσουν, επίσης διαδικασία δύσκολη και αυτή. Από την εκτύπωση της αίτησης μέχρι και την υποβολή της, δεν συνάδει με τα σημερινά δεδομένα. Και κανείς δεν σκέφτηκε να την «ελαφρύνει» λίγο ή να γίνεται online. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, αν αποφεύγαμε όλα τα περιττά (στοιχεία γονέων, φωτογραφία, αντίγραφο ταυτότητας, βεβαίωση κοινοτάρχη) να στέλναμε, το κράτος, το υπουργείο εσωτερικών, συνεργεία στους χώρους που συχνάζουν οι νέοι που πιθανόν να μην έχουν εγγραφεί και να υπέγραφαν τις αιτήσεις, χωρίς να χρειαστεί να κουβαλούν μαζί τους τα απαιτούμενα, που σήμερα χρειάζονται. Και επειδή αυτό θα γινόταν σε ώρες και μέρες εκτός ωραρίου, πολύ πιθανόν να μπορούσαν να απασχοληθούν και άνεργοι νέοι, με κόστος πολύ μικρότερο από αυτό που σήμερα μας στοιχίζει και με αποτέλεσμα, πολύ μεγαλύτερο.

 Λύσεις υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να είμαστε πρακτικοί, να αφαιρούμε και όχι να προσθέτουμε γραφειοκρατία, να ευκολύνουμε και όχι να δυσκολεύουμε τον κόσμο. Υπάρχει που υπάρχει η αντίδραση του κόσμου σε ό,τι αφορά στην πολιτική και στους πολιτικούς σήμερα, ας μην το κάνουμε πιο δύσκολο. Αυτά βέβαια σήμερα, για τις επόμενες εκλογές που θα έρθουν στο μέλλον. Για αυτές που έχουμε τώρα, θα φάμε δυστυχώς «χυλόπιτα» από τους νέους.

 

www.dmdemetriou.com

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση