ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αξιοπρέπεια και αξιοπιστία

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Αξίες απαραίτητες για όλους όσοι πολιτευόμαστε. Απαραίτητες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε όλα τα υπόλοιπα. Για να συζητήσουμε για νομοσχέδια, για στρατηγικές, για συμμαχίες, για διακυβερνήσεις. Πιστεύω πως δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια για να τα βάλουμε κάτω από το χαλί, για να τα σπρώξουμε παρακάτω, με την ελπίδα ίσως να τα ξεχάσουμε. Το αποτέλεσμα των εκλογών δύο βδομάδες πριν, μας φωνάζει πως έχουμε χάσει το έρεισμά μας στην κοινωνία. Μας φωνάζει πως τα σλόγκαν τύπου «τα πρόβατα θα ξανάρθουν στο μαντρί» δεν ισχύουν πια, όχι μόνον γιατί μας τελειώνουν τα «πρόβατα», αλλά κυρίως γιατί καταρρέουν οι «μάντρες» και οι «περιφράξεις» αυτών.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, έχουμε ζητήματα που χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Με ανοικτά χαρτιά, μακριά από κρυφές ατζέντες και κρυμμένα νοήματα, να κάνουμε γενναία αυτοκριτική για το τι μας πλήγωσε στις εκλογές, για το τι πήγε λάθος. Να δούμε και τα ζητήματα προεκλογικής τακτικής, αλλά και να πάμε και πιο βαθιά, να μιλήσουμε και για το ιδεολογικό στίγμα που σήμερα χρειαζόμαστε στην παράταξη. Να επιστρέψουμε πίσω στις ρίζες μας και να βάλουμε ξανά τις προτεραιότητές μας. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τόλμη και ένα γενναίο καταστατικό συνέδριο, στο οποίο δεν θα χαϊδέψουμε τα αυτιά μας, αλλά θα λύσουμε ζητήματα που μας αφήνουν πίσω ως κόμμα, αλλά και μας κρατούν σε απόσταση από την κοινωνία. Να προνοήσουμε για περιορισμό στις θητείες των εκλεγμένων, στις θητείες των αξιωματούχων του κόμματος, στις εξουσίες και στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού γραφείου, στον εκσυγχρονισμό της δομής του κόμματος. Δεν είναι εύκολο, αλλά στην πολιτική τίποτα δεν θα είναι εύκολο από εδώ και πέρα.

Το στοίχημα του κόμματος δεν μπορεί να περιορίζεται μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι μάς δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση και πανικό δύσκολα διαχειρίσιμο. Χρειαζόμαστε στρατηγική που θα διασφαλίσει τη σταθερή πορεία του κόμματος και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία μακρόβια πορεία. Αυτό ξεκινά από τον καθένα από μας. Χρειάζεται να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και το συμφέρον του τόπου και του κόμματός μας, πριν να δούμε το δικό μας, το προσωπικό μας συμφέρον. Αν το κάνουμε ανάποδα, είμαστε καταδικασμένοι. Και ως πρόσωπα, αλλά και ως κόμμα και ως τόπος. Οι προτεραιότητές μας δεν μπορούν να καθορίζονται χωρίς αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Προς την κοινωνία και τον τόπο.

Την Πέμπτη κάναμε ένα πισωγύρισμα στην αξιοπρέπειά μας. Και αν δεν είμαστε ειλικρινείς, θα κάνουμε και ένα δεύτερο πισωγύρισμα, στην αξιοπιστία μας. Ζυγίσαμε όμως τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας σε μία ιδιόμορφη διαδικασία, λάβαμε σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες της κυβέρνησης και με βαρύ το χέρι ψηφίσαμε τον Δημήτρη Συλλούρη. Αποτρέψαμε τη χείριστη επιλογή για τον δεύτερο τη τάξει του τόπου. Είμαστε η παράταξη που κυβερνά, αποδείξαμε, τα τελευταία τρία χρόνια, πως μπορούμε να κυβερνήσουμε. Χρειάζεται να κυβερνήσουμε και για το υπόλοιπο της θητείας. Η επιλογή μας δεν μας λύνει, όμως, κανένα ζητούμενο. Ούτε πλειοψηφίες μας φτιάχνει ούτε συμμαχίες μας δημιουργεί, ούτε μας βοηθά στην παραγωγή πολιτικής και στη δημιουργία στρατηγικής. Μας αυξάνει όμως την πίεση, για να κινηθούμε όσο πιο άμεσα και όσο πιο παραγωγικά μπορούμε για να σβήσουμε την κηλίδα. Να τρέξουμε για να κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να πείσουμε πως έχουμε ψηλά την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας. Τώρα είναι η ώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, για να χαράξουμε την ξεκάθαρη στρατηγική που έχουμε ανάγκη.

 

 twitter: @dmdemetriou 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X