ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθέτως και οριζοντίως

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία γίνεται εδώ και χρόνια, κυρίως σε φιλολογικό επίπεδο και πολύ λιγότερο σε πρακτικό και εφαρμοσμένο. Ακόμα και εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, παρά την εδώ και χρόνια ξεκάθαρη απόφαση στο Πολιτικό Γραφείο υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας, πολλές φορές είχαμε θεωρητική παρά πρακτική προσέγγιση. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως είναι πολύ πιο δύσκολο να εξηγήσεις την οριζόντια από την κάθετη ψηφοφορία. Ιδιαίτερα όταν καθένας την έχει στο μυαλό του με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε την περασμένη Πέμπτη βασίστηκε στη δουλειά που έγινε από την ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε σε βάθος με το θέμα. Σε αυτή συμμετείχαν πέρα από τον ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι και η πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα.

Σήμερα πήραμε αυτή τη δουλειά ένα βήμα παραπέρα και το κάνουμε πιο πρακτικό. Τροποποιήσαμε τις πρόνοιες του νόμου που αφορούν στις δημοτικές εκλογές και εισηγούμαστε τη συζήτηση και την ψήφιση ή την καταψήφιση της πρότασης άμεσα για να εφαρμοστεί, αν περάσει, τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το σκεπτικό είναι να το πάρουμε βήμα βήμα. Να εφαρμόσουμε την οριζόντια στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, να την αξιολογήσουμε εκ των υστέρων και να προχωρήσουμε μετά με τροποποιήσεις στους νόμους που αφορούν στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές που ακολουθούν. Ξεπερνάμε τη θεωρητική συζήτηση και ερχόμαστε στην πράξη να συζητήσουμε για τις επόμενες εκλογές. Και εδώ θα κριθούμε όλοι μας. Αν και σε αυτό το θέμα θα ισχύσει το δόγμα «άλλα λέω και άλλα κάνω» ή αν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την πολιτική ευθύνη για να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Ο μη εκσυγχρονισμός του τρόπου που ψηφίζουμε δεν είναι άσχετος με τη σημερινή απάθεια της κοινωνίας προς τα κόμματα και τους πολιτικούς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οριζόντια ψηφοφορία. Η απαρχαιωμένη διαδικασία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, με τον τρόπο που γίνεται, αλλά και στον χρόνο που γίνεται, η διαδικασία ψηφοφορίας, που μέχρι σήμερα δεν συζητήσαμε καθόλου, ούτε για ηλεκτρονική, αλλά ούτε για ταχυδρομική ψηφοφορία, συνδράμουν στην απόσταση που θέλουν να διατηρούν οι ψηφοφόροι με τις εκλογές. Και σίγουρα δεν μπορούμε να μη συζητήσουμε σε αυτή τη διαδικασία την ψηφιοποίηση του εκλογικού καταλόγου, ούτως ώστε να ευκολυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για να εφαρμόσουμε ακόμα και την ψήφιση από απόσταση, από το σπίτι σου, όπου και αν είναι αυτό. Καταθέσαμε προτάσεις και για αυτά τα ζητήματα. Και για την εφαρμογή της ταχυδρομικής ψήφου και για τη σμίκρυνση του διαστήματος που απαιτείται για να εγγραφεί ένας ψηφοφόρος στον εκλογικό κατάλογο.

Σίγουρα οι προτάσεις σηκώνουν βελτιώσεις. Είμαι πεπεισμένος πως θα εντοπίσουμε και κενά στη συζήτηση. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει η συζήτηση. Ειλικρινής, ορθολογιστική, με επιχειρήματα, συζήτηση. Και να αποφασίσουμε αν θέλουμε και σε ποιο βαθμό να προχωρήσουμε με αυτές τις προτάσεις νόμου. Μακάρι να καταφέρουμε να επικεντρωθούμε σε έναν πολιτικό διάλογο για την οριζόντια ψηφοφορία. Μακριά από συνθήματα και κουτοπονηριές. Στη λογική που γράφτηκε. Ως πρόταση νόμου με καθαρές πολιτικές προθέσεις. Τουλάχιστον αυτό το αξίζει.

demetris@dmdemetriou.com

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X