ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:26
 

Μεταρρύθμιση τώρα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την εξελικτική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις αμέσως επόμενες θα συζητήσουμε και τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Το πρώτο και απαραίτητο συστατικό για να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση, μικρή ή μεγάλη, είναι η πολιτική βούληση. Και σήμερα έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία για να πάρουμε τον τόπο μερικά βήματα προς τα εμπρός και μακάρι να μην τη σκοτώσουμε στον βωμό μικροκομματικών και συμφεροντολογικών σκοπιμοτήτων.

Ένας σημαντικός στόχος με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, και των τριών, θα είναι το γκρέμισμα των «ανακτόρων» που σήμερα απολαμβάνουν τα «βασίλεια». Και στη δημόσια υπηρεσία και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην υγεία. Τα συμφέροντα όλων αυτών μπαίνουν εδώ και δεκαετίες τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν. Εδώ και χρόνια όμως είμαστε στο σημείο μηδέν. Ή που θα τολμήσουμε να κάνουμε τομές ή που θα πάρουμε τον τόπο στον λαιμό μας και θα προσπαθούμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα τα επόμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα βέβαια έχουμε και πολλά άλλα να κάνουμε. Χρειάζεται να διορθώσουμε σίγουρα και τον τρόπο λειτουργίας. Μείναμε καθηλωμένοι στον πάτο σε ό,τι έχει να κάνει με την ψηφιακή ανάπτυξη. Η γραφειοκρατία μάς κατακλύζει από παντού, δημιουργεί φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νοοτροπίας, αλλά και δομικό. Η δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί με την σημερινή της δομή να αναπτυχθεί ψηφιακά, να δώσει λύσεις. Για έναν απλούστατο λόγο. Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής το γνωστό στη δημόσια υπηρεσία ως ΤΥΠ δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προϊόντα που να δίνουν αξιόπιστες λύσεις. Η δουλειά του ΤΥΠ θα έπρεπε να ξεκινά από το επόμενο στάδιο, της υλοποίησης και της προμήθειας με τα απαραίτητα εργαλεία. Ως αποτέλεσμα, εδώ και δεκαετίες αντί να προχωρούμε με καινοτόμες λύσεις, αυτό που κάνουμε είναι να αποτυπώνουμε την υφιστάμενη διαδικασία, το πώς συμπληρώνουμε αιτήσεις στο χέρι για παράδειγμα, στον υπολογιστή. Αρά μεταφέρουμε τη γραφειοκρατία ένα βήμα πιο κάτω, δεν λύνουμε και δεν μειώνουμε τη γραφειοκρατία.

Η χώρα μας έχει αρκετές προοπτικές. Φτάνει να το πιστέψουμε όλοι και να δουλέψουμε με κοινό σκοπό. Και πέραν των τριών μεταρρυθμίσεων που κατέγραψα πιο πάνω υπάρχουν και πολλά άλλα. Η δημιουργία των Υφυπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, θα προσθέσει αξία στην προσπάθεια να καταστούμε προορισμός επενδύσεων. Η οριζόντια αντιμετώπιση των ζητημάτων θα μειώσει κατακόρυφα τη σημερινή αξία του τέρατος της γραφειοκρατίας. Επίσης χρειάζεται να δούμε ξανά, με τόλμη και αποφασιστικότητα και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Cyta. Όσο καθυστερούμε την αντιμετώπισή του ζημιωνόμαστε όλοι μας. Όσο βάζουμε το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα κάτω από το χαλί ο οργανισμός χάνει από την αξία και από την πιστότητά του.

Στα επόμενα χρόνια η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Οι συγκυρίες που απογείωσαν φέτος τον τουρισμό μας δύσκολα θα υπάρξουν ξανά. Από του χρόνου οι Ρώσοι θα επιστρέψουν για διακοπές στην Τουρκία και οι Άγγλοι θα μειώσουν τα ταξίδια τους ελέω Brexit. O τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με δεδομένα τα προβλήματα της Ρωσίας, της Ουκρανίας αλλά και τα μεταξύ τους, δέχεται πίεση. Οι ουρανοξύστες που κτίζονται τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες όσων αιτούνται διαβατήριο είναι μια διέξοδος σήμερα. Δεν ξέρω όμως για πόσο ακόμα θα διαρκέσει.

Χρειάζεται τόλμη από όλους μας. Και ο κάθε ένας από μας να αναλάβει και τις ευθύνες του. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, το απαραίτητο συστατικό, είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και η βούληση των πολιτικών κομμάτων αλλά και της κοινωνίας. Η εφαρμοσμένη πολιτική δεν επιτρέπει την κωλυσιεργία, και σίγουρα επιβάλει και τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Για να ανεβούμε στις ράγες του τρένου με τις φυσιολογικές χώρες.


demetris@dmdemetriou.com

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Στο 2,8% το 15ετές ομόλογο της Κύπρου

«2,8% ;;; Έννεν λλίον καμπόσα;»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  15:04

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X